Reportage - Intervju
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Har vi något att lära av George Bush idag? Många skulle säga nej, men det är en felaktig uppfattning menar USA-analytikern Ronie Berggren.
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Publicerades 2017-07-10

Ronie Berggren, som driver podcasten Amerikanska nyhetsanalyser och som vid tidigare tillfällen synts här på Morgonbladet, har just släppt en bok om USA:s tidigare president George W. Bush: George W. Bush: USA:s presidentval år 2000. Den första i en serie på tre delar som kommer att täcka Bushs hela presidentskap. 


Boken finns nu att köpa som e-bok och kommer i tryckt upplaga senare i sommar. Morgonbladet intervjuar honom om intresset och varför George W. Bush är en relevant person för världen idag.

1. Du har skrivit en bok om USA:s f.d. president George W. Bush, som var president mellan 2001 och 2009. Varför har du gjort det?

Av tre orsaker: dels har jag förstås ett stort personligt intresse för George W. Bush. Jag har hängt med i Bushs karriär ända sedan det amerikanska presidentvalet år 2000 när jag tilltalades av hans politiska budskap ”medkännande konservatism”.

Därtill har jag sannolikt hängt med i Bushs karriär mer aktivt än någon annan i Sverige. Jag har sett eller läst i princip alla tal Bush höll under sin tid i Vita Huset. Har sett hans alla presskonferenser, och sett eller läst alla hans pressekreterares presskonferenser. Jag har fortfarande ca 150 timmar av Bushs tal inspelade.

Jag har således gjort något som är tämligen unikt i Sverige - nämligen hängt med i, och försökt förstå Bushs politik ur hans eget perspektiv.

Något som aldrig gjordes av journalister här i Sverige under den tid Bush var president (mellan 2001-2009). Det tydligaste exemplet på det var från Sveriges radios dåvarande USA-korrespondent Cecilia Uddén, som i samband med valet år 2000 sa i radio:

... man får nog ändå säga att hans kunskaper om världen verkar understiga föregångarnas.

Det skulle ha varit sant om man jämfört Bush med dennes far, George Herbert Walker Bush, som innan han blev president var såväl CIA-chef som vice-president. Men det skulle inte ha varit sant i jämförelse med exempelvis Bill Clinton eller Ronald Reagan, som hade precis lika få utrikespolitiska erfarenheter som Bush när de tillträdde som presidenter.

Cecilia Uddén skulle fortsätta, och i samband med Bushs omval 2004, sa hon i SR:s Morgon P1 att hon öppet stödde Bushs demokratiske utmanare John Kerry, och att det inte var fel att som journalist göra det:

Jag tycker att det finns en stark poäng i den subjektiva journalistiken att man redovisar var man står. Och det är ingen kontroversiell ståndpunkt att tycka att Kerry vore bättre för världen än Bush, sa Uddén i sr:s morgon p1 och fortsatte: Och jag tycker heller inte att svenska medier har något som helst krav på sig på opartiskhet, när det gäller valet i USA.

Uttalanden som tydligt exemplifierar hur partiska svenska journalister faktiskt var. Själv kampanjade jag för Bushs återval 2004 och har således en helt annan bild. Det är denna bild jag vill dela med mig av i boken, för att helt enkelt ge svenskar en möjlighet att ta till sig ett perspektiv som svenska journalister, som Cecilia Uddén, har förnekat dem.

2. Varför är Bush så viktig att vi behöver ta del av hans perspektiv så här långt i efterhand?

Dels därför att historien inte blir mindre viktig att få korrekt bara för att år läggs till år. Vill vi förstå verkligheten måste vi förstås få denna förståelse korrekt, oavsett om det gäller det som händer nu idag, eller det som hände förr.

Men mer konkret: Bush drev två stora politiska spår som jag tror att vi i Väst, och i synnerhet vi i Europa, kan lära mycket av i den tid som nu råder.

Dels drev Bush en inrikespolitisk filosofi som han kallade för medkännande konservatism (compassionate conservatism) - en filosofi som utgick ifrån konservatismens filosofiska grunder: om att individer hade förpliktelse att ta ansvar för sina egna liv, att staten behövde hållas under kontroll och skatter behövde hållas låga.

Men en filosofi som samtidigt inte blundade för människorna på samhällets baksida: fattiga, ensamstående mödrar, alkohol- och drogmissbrukare. Samhället behövde inkludera även dem. Bush menade här att kyrkor och frivilliga hjälporganisationer spelade en oerhörd roll i detta, och att staten borde stå på deras sida istället för att betrakta dem som konkurrenter till den statliga välfärden.

 Här i Sverige finns pingströrelsens organisation LP-stiftelsen, som på kristna grunder hjälper missbrukare. Lewi Pethrus, som startade LP, skrev i sin självbiografi Ett sagolikt liv:


Under senare år har man från vissa politiska kretsar hävdat att de kristna inte bör blanda sig i socialvården, utan att allt vad kristen- dom heter borde rensas ut. De människor som faller undan för sådana åsikter har inte satt sig in i hur sakerna förhåller sig. Socialvården i världen är i stort sett en frukt av kristendomen.

Om den fysiska hjälp som ges åt de behövande, åtföljs av den vänlighet och barmhärtighet som är en äkta frukt av levande kristendom, får hjälpen dubbelt värde.

 

Bush drev precis samma linje, och skrev i sin egen självbiografi:


The problem with government bureaucracies is not only that they are too costly. ey are also too cold. Often when a life is broken, it can be rebuilt only by another caring, concerned human being someone whose actions say, I love you, I believe in you, and Im in your corner.

...Government can spend money, but cannot put hope in our hearts or a sense of purpose in our lives. is is done by churches and synagogues and mosques and charities that warm the cold of life.


Så kyrkors roll för att hjälpa människor på samhällets baksida var en sak. Men Bush tog sig även an ännu större frågor - han startade PEPFAR, världshistoriens största satsning mot en enskild epidemi - där han beslöt att satsa stort för att motverka HIV/AIDS i tredje världen. Detta är något i princip helt okänt i Sverige.

3. Så menar du är den viktigaste lärdomen från Bush för oss idag?

Jag tror att denna filosofi behövs i dagens Europa. Europa befinner sig i kris, och behöver konservatism för att styra upp saker och ting. Men Europa är en kontinent djupt präglad av välfärdsstater - det behövs en mjuk landning och en omställningsprocess.

Den medkännande konservatismen stakar i mitt tycke ut riktlinjer. Konservativa principer måste börja prägla Europas politik i större utsträckning, men det måste vara en konservatism som också tar med dem som inte klarar av att bära sig själva. Det tror jag att vi kan lära av Bush idag.

Därtill har vi hela Bushs inställning i mötet med militant islam. Kriget mot terrorismen var något som Bush lanserade direkt efter 9/11-attacken 2001. Han förklarade då inför den amerikanska kongressen att det inte bara var ett amerikansk krig det handlade om, utan en kamp för hela vår fria civilisation. Och att andra skulle stödja USA eftersom de sannolikt skulle inse att de stod på tur, om hotet från militant islam inte tillintetgjordes.

2001 var Europas nationer helt ointresserade av militant islam. Vi sörjde förvisso tillsammans med USA när World Trade Center-tornen rasade den 11 september, men vi trodde inte på att militant islam var något verkligt hot, och kriget mot terrorismen betraktade vi mest som en plojgrej - en täckmantel för ny amerikansk imperialism.

Vi var väldigt vänsterpräglade i vår USA-förståelse. I vår tid har emellertid exakt det Bush varande för inträffat: i princip hela Europa har utsatts för islamistiska terroristdåd. USA var 15 år före oss, och det finns oerhört mycket vi kan lära.

Så det är väl två orsaker till varför jag anser att George W. Bush fortfarande är relevant.

4. Handlar boken om allt detta?

Nej, inte denna första bok. Den bok som nyss kommit ut är alltså den första i en serie på tre böcker. Den nu utgivna första boken, handlar om presidentvalet år 2000. När George W. Bush besegrade Bill Clintons demokratiske vice-president Al Gore.

Ett val som de flesta har glömt bort idag, och som hamnat i skuggan av de spännande valen 2008 (när Barack Obama vann) och 2016 (när Donald Trump vann). Men ett val som när det väl begav sig beskrevs av Time Magazine som det vildaste valet i historien.

Nästa bok i serien, kommer att handla om Bushs medkännande konservatism, och bok tre i serien kommer slutligen att handla om kriget mot terrorismen och militant islam.

Men denna första del handlar alltså om valet år 2000 på ett sätt som jag tror kommer att tilltala den ständigt växande skara svenska USA-valnördar.

Det är en ganska unik bok, på så vis att det är en specifikt svensk bok om ett specifikt amerikanskt presidentval. Mig veterligen finns inga andra sådana böcker i Sverige, med möjligt undantag för journalisten Martin Gelins bok

Det amerikanska löftetfrån 2009, som handlar om Obamas väg till makten. Gelin ger där ett amerikanskt vänsterperspektiv på ett amerikanskt presidentval som sannolikt faller svensk vänster- och svenska vänsterliberaler i smaken.

Ronie Berggren, omvärldsanalytiker och expert på amerikansk politik. 


Jag gör med min bok samma sak, fast omvänt: ger ett amerikanskt högerperspektiv på ett amerikanskt presidentval, som sannolikt faller svenska konservativa i smaken.

5. Var går boken att köpa?

Boken går att köpa på alla online-bokhandlar: Adlibris, Bokus och så vidare. Just nu finns den som E-bok, dvs en bok som man laddar ner på telefonen, surfplattan eller datorn och läser därifrån. Men senare i sommar kommer också en pappersupplaga, som också kommer att finnas tillgänglig på e-bokhandlarna.

Morgonbladet tackar Ronie Berggren för intervjun och lyckönskar honom med försäljningen av boken. Den fyller ett tomrum som är viktigt för omvärldsanalyser. 

 

 


                           
Annons:


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.

Insändare
De verkliga monstren
De verkliga monstren
De som utifrån sin politiska agenda förstör människor är de verkliga monstren, hävdar Gullan Malmquist.


Granskning - Sverige
Sverige: Ett statsförfall?
Sverige: Ett statsförfall?
Svenska staten kämpar på ett orwelliskt sätt mot de svenska medborgare som pekar på de uppenbara problemen som migrationspolitiken orsakar menar Judith Bergman i denna granskning av svensk immigrationspolitik.


Krönika - Peter Strömberg
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
För att slippa göra klart lumpen påstod Hultqvist att han var pacifist. Det var det enda sättet man kunde komma undan vapentjänstgöring, så för den lögnaktige var det vad denne fick dra till med.

Nyheter - Utrikes
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Anläggningen som ska generera 4,1 megawatt i mexikanska Manzanillo blir israeliska vågkraftsbolaget Eco Wave Powers första anläggning i landet.
Krönika - Karl Olov Arnstberg
Inkompetens
Inkompetens
Ett mejl från en advokat i Sverige.

Utrikes - Mellanöstern
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
Efter ‘Operation Protective Edge’ (Israel-Gaza konflikten sommaren 2014 ) uttrycker människor från alla samhällsskikt i Israel sin oro över de terrortunnlar som grävs av Hamas och även den ökande militära närvaron av Hamas i Gaza. Det här utgör ett hot mot hela civilbefolkningen i södra Israel.


Utrikes - försvaret
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
När den ryska ubåten tillsammans med sin ackompanjon slagkryssaren Pjotr Velikij stävade genom Danskt vatten blev det igenom Stora Bält. Ubåten gick då i ytläge eftersom detta sund mellan Fyn och Själland är för grunt för undervattenspassage.

Utrikes
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
Sanktionerna utökas till att inkludera 18 iranska individer och grupper som USA anklagar för att backa upp Irans ballistiska robotprogram.


Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser
Kristna Värdepartiets satsning i Almedalen i år gav goda resultat.

Reportage - Intervju
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Har vi något att lära av George Bush idag? Många skulle säga nej, men det är en felaktig uppfattning menar USA-analytikern Ronie Berggren.


Nyheter - Utrikes
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
“Homeland, ”Prisoners of War, Fauda, In Treatment” – Israel producerar idag serier i världsklass som visas på såväl Netflix, HBO som andra TV-kanaler.
Krönika - Soheila Fors
Det religiösta hatet är religiöst
Det religiösta hatet är religiöst
Soheila Fors som själv flytt från det religiösa hatet avslöjar en myt som vänsteretablisemanget omhuldar

Krönika - Lars Bern
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Lars Bern om eldriftens utveckling.


Utrikes - Tyskland
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Myndigheterna i Hamburg konfiskerade sex bostadsenheter i Hammdistriktet nära stadens centrum i en auktion som aldrig tidigare förekommits. Liknande exproprieringsåtgärder har föreslagits i Berlin, Tysklands huvudstad.

Analys - Ekonomi
Kan pengar skapa välstånd?
Kan pengar skapa välstånd?
Jon Nylander förklarar den ekonomiska grunden till välstånd och utveckling


Inrikes
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
En aktuell professorstillsättning avslöjar hur långt ansvariga vid Humanistiska fakulteten är villiga att gå för att främja vissa sökande och utesluta andra genom strategiska brott mot gällande regler.

Inrikes
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Regeringen vill göra det lättare för utländska företag att slå sig fram på den svenska byggmarknaden. Boverket får i uppdrag att skapa en webbplats där de svenska byggreglerna presenteras på engelska, och framöver även på andra språk.


Nyheter - försvaret
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Joachim Kuylenstierna sålde ubåtshamnen i Fårösund till kineserna.

Åsikt
Snart obligatorisk TV-avgift
Snart obligatorisk TV-avgift
En fråga som kommer upp är; Vill svenska folket tvingas att betala TV-avgift? Det görs inga undersökningar om det.


Inrikes - immigration och integration
Sveriges mångkulturella apartheid
Sveriges mångkulturella apartheid
I svenska förorter, som i många andra förorter i Europa, verkar förtrycket som många flyktingar flyr ifrån följa dem till det nya landet. Islamistiska organisationer i Sverige stärkt sin ställning genom stöd från Saudiarabien och det svenska samhället.

Granskning - islam och väst
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa har fortfarande inte insett att den terror som slagit till mot dess metropoler har varit krigshandlingar, och inte misstag som begåtts av några få störda personer som har misstolkat den islamska religionen. Det hävdar Giulio Meotti i denna granskning av västvärldens reaktion på islam.


Inrikes
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Förre KI-professorn Thomas Lundebergs söker nu upprättelse i Europadomstolen efter att i en undermålig VR-utredning ha anklagats för forskningsfusk. Det ledde till att han förbjöds att undervisa och till att all eventuell forskning skulle betraktas som ”förtroendeskadande bisyssla”.

Utrikes
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
De länder som har skrivit kontrakt eller ingått någon form av avtal på att köpa F-35 är Storbritannien, Italien, Norge, Danmark, Nederländerna, Kanada, Turkiet och Australien. Över 3000 F-35 är planerade att byggas till 2035 om man räknar in USA:s behov.


Analys partiledardebatten
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Stefan Löfven lovar att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Säger att det inte går att genomföra förbättringar i samarbete med ett högerextremt parti. 

Inrikes
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Huset kvaddat av kollektivet som bodde där. Dök inte upp till förhandlingen i tingsrätten. Allt som allt har Ygeman betalat 6000 kr av sin skuld från tingsrätten. Han känns tydligen inte vid, vid några skulder till offren idag. Tycker att han ”kom hårt undan”.


Inrikes
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Sverige tillhör bottenligan när det gäller den akademiska friheten i ett europeiskt perspektiv. Det framkommer i den kanske mest detaljerade jämförande undersökning som någonsin gjorts på området.