Reportage - Intervju
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Har vi något att lära av George Bush idag? Många skulle säga nej, men det är en felaktig uppfattning menar USA-analytikern Ronie Berggren.
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Publicerades 2017-07-10

Ronie Berggren, som driver podcasten Amerikanska nyhetsanalyser och som vid tidigare tillfällen synts här på Morgonbladet, har just släppt en bok om USA:s tidigare president George W. Bush: George W. Bush: USA:s presidentval år 2000. Den första i en serie på tre delar som kommer att täcka Bushs hela presidentskap. 


Boken finns nu att köpa som e-bok och kommer i tryckt upplaga senare i sommar. Morgonbladet intervjuar honom om intresset och varför George W. Bush är en relevant person för världen idag.

1. Du har skrivit en bok om USA:s f.d. president George W. Bush, som var president mellan 2001 och 2009. Varför har du gjort det?

Av tre orsaker: dels har jag förstås ett stort personligt intresse för George W. Bush. Jag har hängt med i Bushs karriär ända sedan det amerikanska presidentvalet år 2000 när jag tilltalades av hans politiska budskap ”medkännande konservatism”.

Därtill har jag sannolikt hängt med i Bushs karriär mer aktivt än någon annan i Sverige. Jag har sett eller läst i princip alla tal Bush höll under sin tid i Vita Huset. Har sett hans alla presskonferenser, och sett eller läst alla hans pressekreterares presskonferenser. Jag har fortfarande ca 150 timmar av Bushs tal inspelade.

Jag har således gjort något som är tämligen unikt i Sverige - nämligen hängt med i, och försökt förstå Bushs politik ur hans eget perspektiv.

Något som aldrig gjordes av journalister här i Sverige under den tid Bush var president (mellan 2001-2009). Det tydligaste exemplet på det var från Sveriges radios dåvarande USA-korrespondent Cecilia Uddén, som i samband med valet år 2000 sa i radio:

... man får nog ändå säga att hans kunskaper om världen verkar understiga föregångarnas.

Det skulle ha varit sant om man jämfört Bush med dennes far, George Herbert Walker Bush, som innan han blev president var såväl CIA-chef som vice-president. Men det skulle inte ha varit sant i jämförelse med exempelvis Bill Clinton eller Ronald Reagan, som hade precis lika få utrikespolitiska erfarenheter som Bush när de tillträdde som presidenter.

Cecilia Uddén skulle fortsätta, och i samband med Bushs omval 2004, sa hon i SR:s Morgon P1 att hon öppet stödde Bushs demokratiske utmanare John Kerry, och att det inte var fel att som journalist göra det:

Jag tycker att det finns en stark poäng i den subjektiva journalistiken att man redovisar var man står. Och det är ingen kontroversiell ståndpunkt att tycka att Kerry vore bättre för världen än Bush, sa Uddén i sr:s morgon p1 och fortsatte: Och jag tycker heller inte att svenska medier har något som helst krav på sig på opartiskhet, när det gäller valet i USA.

Uttalanden som tydligt exemplifierar hur partiska svenska journalister faktiskt var. Själv kampanjade jag för Bushs återval 2004 och har således en helt annan bild. Det är denna bild jag vill dela med mig av i boken, för att helt enkelt ge svenskar en möjlighet att ta till sig ett perspektiv som svenska journalister, som Cecilia Uddén, har förnekat dem.

2. Varför är Bush så viktig att vi behöver ta del av hans perspektiv så här långt i efterhand?

Dels därför att historien inte blir mindre viktig att få korrekt bara för att år läggs till år. Vill vi förstå verkligheten måste vi förstås få denna förståelse korrekt, oavsett om det gäller det som händer nu idag, eller det som hände förr.

Men mer konkret: Bush drev två stora politiska spår som jag tror att vi i Väst, och i synnerhet vi i Europa, kan lära mycket av i den tid som nu råder.

Dels drev Bush en inrikespolitisk filosofi som han kallade för medkännande konservatism (compassionate conservatism) - en filosofi som utgick ifrån konservatismens filosofiska grunder: om att individer hade förpliktelse att ta ansvar för sina egna liv, att staten behövde hållas under kontroll och skatter behövde hållas låga.

Men en filosofi som samtidigt inte blundade för människorna på samhällets baksida: fattiga, ensamstående mödrar, alkohol- och drogmissbrukare. Samhället behövde inkludera även dem. Bush menade här att kyrkor och frivilliga hjälporganisationer spelade en oerhörd roll i detta, och att staten borde stå på deras sida istället för att betrakta dem som konkurrenter till den statliga välfärden.

 Här i Sverige finns pingströrelsens organisation LP-stiftelsen, som på kristna grunder hjälper missbrukare. Lewi Pethrus, som startade LP, skrev i sin självbiografi Ett sagolikt liv:


Under senare år har man från vissa politiska kretsar hävdat att de kristna inte bör blanda sig i socialvården, utan att allt vad kristen- dom heter borde rensas ut. De människor som faller undan för sådana åsikter har inte satt sig in i hur sakerna förhåller sig. Socialvården i världen är i stort sett en frukt av kristendomen.

Om den fysiska hjälp som ges åt de behövande, åtföljs av den vänlighet och barmhärtighet som är en äkta frukt av levande kristendom, får hjälpen dubbelt värde.

 

Bush drev precis samma linje, och skrev i sin egen självbiografi:


The problem with government bureaucracies is not only that they are too costly. ey are also too cold. Often when a life is broken, it can be rebuilt only by another caring, concerned human being someone whose actions say, I love you, I believe in you, and Im in your corner.

...Government can spend money, but cannot put hope in our hearts or a sense of purpose in our lives. is is done by churches and synagogues and mosques and charities that warm the cold of life.


Så kyrkors roll för att hjälpa människor på samhällets baksida var en sak. Men Bush tog sig även an ännu större frågor - han startade PEPFAR, världshistoriens största satsning mot en enskild epidemi - där han beslöt att satsa stort för att motverka HIV/AIDS i tredje världen. Detta är något i princip helt okänt i Sverige.

3. Så menar du är den viktigaste lärdomen från Bush för oss idag?

Jag tror att denna filosofi behövs i dagens Europa. Europa befinner sig i kris, och behöver konservatism för att styra upp saker och ting. Men Europa är en kontinent djupt präglad av välfärdsstater - det behövs en mjuk landning och en omställningsprocess.

Den medkännande konservatismen stakar i mitt tycke ut riktlinjer. Konservativa principer måste börja prägla Europas politik i större utsträckning, men det måste vara en konservatism som också tar med dem som inte klarar av att bära sig själva. Det tror jag att vi kan lära av Bush idag.

Därtill har vi hela Bushs inställning i mötet med militant islam. Kriget mot terrorismen var något som Bush lanserade direkt efter 9/11-attacken 2001. Han förklarade då inför den amerikanska kongressen att det inte bara var ett amerikansk krig det handlade om, utan en kamp för hela vår fria civilisation. Och att andra skulle stödja USA eftersom de sannolikt skulle inse att de stod på tur, om hotet från militant islam inte tillintetgjordes.

2001 var Europas nationer helt ointresserade av militant islam. Vi sörjde förvisso tillsammans med USA när World Trade Center-tornen rasade den 11 september, men vi trodde inte på att militant islam var något verkligt hot, och kriget mot terrorismen betraktade vi mest som en plojgrej - en täckmantel för ny amerikansk imperialism.

Vi var väldigt vänsterpräglade i vår USA-förståelse. I vår tid har emellertid exakt det Bush varande för inträffat: i princip hela Europa har utsatts för islamistiska terroristdåd. USA var 15 år före oss, och det finns oerhört mycket vi kan lära.

Så det är väl två orsaker till varför jag anser att George W. Bush fortfarande är relevant.

4. Handlar boken om allt detta?

Nej, inte denna första bok. Den bok som nyss kommit ut är alltså den första i en serie på tre böcker. Den nu utgivna första boken, handlar om presidentvalet år 2000. När George W. Bush besegrade Bill Clintons demokratiske vice-president Al Gore.

Ett val som de flesta har glömt bort idag, och som hamnat i skuggan av de spännande valen 2008 (när Barack Obama vann) och 2016 (när Donald Trump vann). Men ett val som när det väl begav sig beskrevs av Time Magazine som det vildaste valet i historien.

Nästa bok i serien, kommer att handla om Bushs medkännande konservatism, och bok tre i serien kommer slutligen att handla om kriget mot terrorismen och militant islam.

Men denna första del handlar alltså om valet år 2000 på ett sätt som jag tror kommer att tilltala den ständigt växande skara svenska USA-valnördar.

Det är en ganska unik bok, på så vis att det är en specifikt svensk bok om ett specifikt amerikanskt presidentval. Mig veterligen finns inga andra sådana böcker i Sverige, med möjligt undantag för journalisten Martin Gelins bok

Det amerikanska löftetfrån 2009, som handlar om Obamas väg till makten. Gelin ger där ett amerikanskt vänsterperspektiv på ett amerikanskt presidentval som sannolikt faller svensk vänster- och svenska vänsterliberaler i smaken.

Ronie Berggren, omvärldsanalytiker och expert på amerikansk politik. 


Jag gör med min bok samma sak, fast omvänt: ger ett amerikanskt högerperspektiv på ett amerikanskt presidentval, som sannolikt faller svenska konservativa i smaken.

5. Var går boken att köpa?

Boken går att köpa på alla online-bokhandlar: Adlibris, Bokus och så vidare. Just nu finns den som E-bok, dvs en bok som man laddar ner på telefonen, surfplattan eller datorn och läser därifrån. Men senare i sommar kommer också en pappersupplaga, som också kommer att finnas tillgänglig på e-bokhandlarna.

Morgonbladet tackar Ronie Berggren för intervjun och lyckönskar honom med försäljningen av boken. Den fyller ett tomrum som är viktigt för omvärldsanalyser. 

 

 


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!