Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser
Kristna Värdepartiets satsning i Almedalen i år gav goda resultat.
Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser
Publicerades 2017-07-20 © Annette Westöö

För andra året i rad fanns Kristna Värdepartiet på plats i Almedalen på Gotland. Liksom tidigare gick företrädare för partiet runt med sandwichplakat med uppseendeväckande budskap som t.ex. Barn har rätt till en mamma och en pappa - Nej till samkönade äktenskap.

Partiet hade talartid på hamnplan i Visby vid fyra tillfällen. På söndagen talade partiets talesman i familjepolitiska frågor, André Juthe, om partiets förslag rörande barnomsorg. Man vill bland annat att svenska föräldrar fritt ska få förfoga över de cirka 15000 kr i månaden som en dagisplats i nuläget kostar. Dessa pengar ska varje familj kunna använda till barnomsorg efter eget tycke. Juthe gick hårt åt den orättvisa och ofrihet som han menar att dagens system innebär.

"I Sverige har vi under många års tid sett en utveckling där staten dels begränsat familjens rättigheter alltmer, dels i allt större utsträckning tagit familjens plats. Politiken har formats av socialistiska och feministiska strömningar som i grunden ser familjen som ett hot. Kristna Värdepartiet har en helt annan syn på familjen än den rådande. Familjen ska vara den suveräna byggsten som bygger upp samhället, inte något rättslöst objekt som staten kan göra vad den vill med.”

Dagen därpå talade partiets ordförande Mats Selander om människovärde. Han tog upp abort och dödshjälp som han menar strider mot människovärdesprincipen, men som alltmer börjar betraktas som mänskliga rättigheter.

”Det kan inte vara en mänsklig rättighet att avsäga sig alla sina mänskliga rättigheter.”

Selander talade om sin vision om ett Sverige som erkänner att varje människa har ett grundläggande värde enbart i kraft av att hon är människa.

På onsdagen talade Annette Westöö om hur rättstaten ska stärkas och om behovet av en författningsdomstol i Sverige. KV menar att införandet av en domstol som kunde pröva nya lagar gentemot landets grundlagar skulle leda till ökad maktdelning, skydda medborgarna mot förhastade politiska beslut och öka individens möjligheter att hävda sina fri- och rättigheter. Hon tog också upp några områden där KV menar att medborgarnas rättigheter redan nu är hotade eller kränkta, bland annat problematiken kring LVU (lagen om vård av unga). Westöö menar att det extremt höga antalet tvångsomhändertaganden av barn i Sverige i sig är problematiskt, och lyfte också fram de många rapporterna om missförhållanden i familjehem och på institutioner.

”Självklart vill vi att barn ska skyddas och ingripanden göras då barn vanvårdas och utsätts för brott. Men LVU idag är tyvärr en enda härva av godtycke och maktmissbruk.”

Den sista talartiden på onsdagen var det återigen Juthe som äntrade scenen, och han talade om ämnet äktenskapet som en unik relation. Som sådan är den berättigad till skydd av staten.

”Relationen mellan en man och en kvinna är den enda relation som kan ge upphov till en ny unik människa. Denna relation har genomsyrat hela mänskligheten och det traditionella äktenskapet är det förbund som illustrerat denna kärlek. Äktenskapet har också givit barnen ett skydd.”

Partiet fick denna gång relativt mycket uppmärksamhet i media. Selander och Juthe syntes i en nio minuter lång intervju i SVT. Stefan Pehrson, medlem och tillika kassör för partiet, fick företräda KV i ett radiosänt samtal från Studio ett om kristna värderingars plats i politiken. Vidare sändes en längre intervju med Juthe och Westöö i poddcastprogrammet Magister.

Partisekreterare Maria Brodd Hemmelin är glad över insatsen i Almedalen.

Vad har partiet åstadkommit?

Jag tror att vi lyckats nå ut till en mycket större grupp människor detta år. Vi blev intervjuade av SVT, Sveriges radio och av en podcastproducent som heter Magister. Att vi når flera nu märks, inte minst på vår Facebooksida, där fler människor gör inlägg, framför allt kring våra hjärtefrågor. Sen hoppas jag, självklart, att vi lyckas kommunicera våra andra frågor också, som också är rätt unika för ett svenskt parti. Under Almedalsveckan går det inte att nå ut med hela vårt politiska program, det räcker inte tiden till för. Men att vi vill införa ämbetsmannaansvaret, låta svenska folket rösta angående EU-medlemskapet, att vi vill införa en författningsdomstol för att stärka medborgare mot ett allt för stort inflytande från staten är en del av de frågor jag tror vi måste försöka nå ut med

Är du nöjd med resultatet?

Ja, jag är mycket nöjd. Vi är ju fortfarande ett mycket litet parti och har en snäv budget. Men jag tycker att vi ändå lyckas skapa en del uppmärksamhet kring våra frågor. Särskilt kring de frågor där vi sticker ut som parti, till exempel abortfrågan, samvetsfrihet, familjepolitiken och vår äktenskapssyn. Abortfrågan går inte att ignorera längre. Den har hamnat högre upp på dagordningen, inte minst på grund av att Trump blev president i USA. Men också i ljuset av att vi ständigt talar om människovärdet, och alla människors lika värde. Det blir svårt, om man inte vill framstå som en fullständig hycklare, att bara argumentera för kvinnokroppen, och vägra diskutera den oföddas människovärde. De medicinska framstegen gör också att vi kommer att tvingas hålla denna debatt aktuell.

Vad planerar ni inför nästa Almedalsvecka?

Vi kommer att vara med nästa år, såklart! Riktigt hur, och på vilket sätt är under planering. Om jag fick önska mig, så skulle Kristna Värdepartiet ordna en debatt mellan abortförespråkare och abortmotståndare. En seriös debatt, utan personangrepp, där alla argument från båda sidor, verkligen genomlystes sakligt. En debatt kring familjepolitiken vore också kul. Men som sagt allt är fortfarande på idéstadiet.

 

Lena Söderqvist

 


                           
Annons:


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.

Insändare
De verkliga monstren
De verkliga monstren
De som utifrån sin politiska agenda förstör människor är de verkliga monstren, hävdar Gullan Malmquist.


Granskning - Sverige
Sverige: Ett statsförfall?
Sverige: Ett statsförfall?
Svenska staten kämpar på ett orwelliskt sätt mot de svenska medborgare som pekar på de uppenbara problemen som migrationspolitiken orsakar menar Judith Bergman i denna granskning av svensk immigrationspolitik.


Krönika - Peter Strömberg
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
För att slippa göra klart lumpen påstod Hultqvist att han var pacifist. Det var det enda sättet man kunde komma undan vapentjänstgöring, så för den lögnaktige var det vad denne fick dra till med.

Nyheter - Utrikes
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Anläggningen som ska generera 4,1 megawatt i mexikanska Manzanillo blir israeliska vågkraftsbolaget Eco Wave Powers första anläggning i landet.
Krönika - Karl Olov Arnstberg
Inkompetens
Inkompetens
Ett mejl från en advokat i Sverige.

Utrikes - Mellanöstern
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
Efter ‘Operation Protective Edge’ (Israel-Gaza konflikten sommaren 2014 ) uttrycker människor från alla samhällsskikt i Israel sin oro över de terrortunnlar som grävs av Hamas och även den ökande militära närvaron av Hamas i Gaza. Det här utgör ett hot mot hela civilbefolkningen i södra Israel.


Utrikes - försvaret
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
När den ryska ubåten tillsammans med sin ackompanjon slagkryssaren Pjotr Velikij stävade genom Danskt vatten blev det igenom Stora Bält. Ubåten gick då i ytläge eftersom detta sund mellan Fyn och Själland är för grunt för undervattenspassage.

Utrikes
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
Sanktionerna utökas till att inkludera 18 iranska individer och grupper som USA anklagar för att backa upp Irans ballistiska robotprogram.


Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser
Kristna Värdepartiets satsning i Almedalen i år gav goda resultat.

Reportage - Intervju
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Har vi något att lära av George Bush idag? Många skulle säga nej, men det är en felaktig uppfattning menar USA-analytikern Ronie Berggren.


Nyheter - Utrikes
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
“Homeland, ”Prisoners of War, Fauda, In Treatment” – Israel producerar idag serier i världsklass som visas på såväl Netflix, HBO som andra TV-kanaler.
Krönika - Soheila Fors
Det religiösta hatet är religiöst
Det religiösta hatet är religiöst
Soheila Fors som själv flytt från det religiösa hatet avslöjar en myt som vänsteretablisemanget omhuldar

Krönika - Lars Bern
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Lars Bern om eldriftens utveckling.


Utrikes - Tyskland
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Myndigheterna i Hamburg konfiskerade sex bostadsenheter i Hammdistriktet nära stadens centrum i en auktion som aldrig tidigare förekommits. Liknande exproprieringsåtgärder har föreslagits i Berlin, Tysklands huvudstad.

Analys - Ekonomi
Kan pengar skapa välstånd?
Kan pengar skapa välstånd?
Jon Nylander förklarar den ekonomiska grunden till välstånd och utveckling


Inrikes
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
En aktuell professorstillsättning avslöjar hur långt ansvariga vid Humanistiska fakulteten är villiga att gå för att främja vissa sökande och utesluta andra genom strategiska brott mot gällande regler.

Inrikes
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Regeringen vill göra det lättare för utländska företag att slå sig fram på den svenska byggmarknaden. Boverket får i uppdrag att skapa en webbplats där de svenska byggreglerna presenteras på engelska, och framöver även på andra språk.


Nyheter - försvaret
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Joachim Kuylenstierna sålde ubåtshamnen i Fårösund till kineserna.

Åsikt
Snart obligatorisk TV-avgift
Snart obligatorisk TV-avgift
En fråga som kommer upp är; Vill svenska folket tvingas att betala TV-avgift? Det görs inga undersökningar om det.


Inrikes - immigration och integration
Sveriges mångkulturella apartheid
Sveriges mångkulturella apartheid
I svenska förorter, som i många andra förorter i Europa, verkar förtrycket som många flyktingar flyr ifrån följa dem till det nya landet. Islamistiska organisationer i Sverige stärkt sin ställning genom stöd från Saudiarabien och det svenska samhället.

Granskning - islam och väst
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa har fortfarande inte insett att den terror som slagit till mot dess metropoler har varit krigshandlingar, och inte misstag som begåtts av några få störda personer som har misstolkat den islamska religionen. Det hävdar Giulio Meotti i denna granskning av västvärldens reaktion på islam.


Inrikes
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Förre KI-professorn Thomas Lundebergs söker nu upprättelse i Europadomstolen efter att i en undermålig VR-utredning ha anklagats för forskningsfusk. Det ledde till att han förbjöds att undervisa och till att all eventuell forskning skulle betraktas som ”förtroendeskadande bisyssla”.

Utrikes
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
De länder som har skrivit kontrakt eller ingått någon form av avtal på att köpa F-35 är Storbritannien, Italien, Norge, Danmark, Nederländerna, Kanada, Turkiet och Australien. Över 3000 F-35 är planerade att byggas till 2035 om man räknar in USA:s behov.


Analys partiledardebatten
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Stefan Löfven lovar att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Säger att det inte går att genomföra förbättringar i samarbete med ett högerextremt parti. 

Inrikes
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Huset kvaddat av kollektivet som bodde där. Dök inte upp till förhandlingen i tingsrätten. Allt som allt har Ygeman betalat 6000 kr av sin skuld från tingsrätten. Han känns tydligen inte vid, vid några skulder till offren idag. Tycker att han ”kom hårt undan”.


Inrikes
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Sverige tillhör bottenligan när det gäller den akademiska friheten i ett europeiskt perspektiv. Det framkommer i den kanske mest detaljerade jämförande undersökning som någonsin gjorts på området.