Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser
Kristna Värdepartiets satsning i Almedalen i år gav goda resultat.
Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser
Publicerades 2017-07-20 © Annette Westöö

För andra året i rad fanns Kristna Värdepartiet på plats i Almedalen på Gotland. Liksom tidigare gick företrädare för partiet runt med sandwichplakat med uppseendeväckande budskap som t.ex. Barn har rätt till en mamma och en pappa - Nej till samkönade äktenskap.

Partiet hade talartid på hamnplan i Visby vid fyra tillfällen. På söndagen talade partiets talesman i familjepolitiska frågor, André Juthe, om partiets förslag rörande barnomsorg. Man vill bland annat att svenska föräldrar fritt ska få förfoga över de cirka 15000 kr i månaden som en dagisplats i nuläget kostar. Dessa pengar ska varje familj kunna använda till barnomsorg efter eget tycke. Juthe gick hårt åt den orättvisa och ofrihet som han menar att dagens system innebär.

"I Sverige har vi under många års tid sett en utveckling där staten dels begränsat familjens rättigheter alltmer, dels i allt större utsträckning tagit familjens plats. Politiken har formats av socialistiska och feministiska strömningar som i grunden ser familjen som ett hot. Kristna Värdepartiet har en helt annan syn på familjen än den rådande. Familjen ska vara den suveräna byggsten som bygger upp samhället, inte något rättslöst objekt som staten kan göra vad den vill med.”

Dagen därpå talade partiets ordförande Mats Selander om människovärde. Han tog upp abort och dödshjälp som han menar strider mot människovärdesprincipen, men som alltmer börjar betraktas som mänskliga rättigheter.

”Det kan inte vara en mänsklig rättighet att avsäga sig alla sina mänskliga rättigheter.”

Selander talade om sin vision om ett Sverige som erkänner att varje människa har ett grundläggande värde enbart i kraft av att hon är människa.

På onsdagen talade Annette Westöö om hur rättstaten ska stärkas och om behovet av en författningsdomstol i Sverige. KV menar att införandet av en domstol som kunde pröva nya lagar gentemot landets grundlagar skulle leda till ökad maktdelning, skydda medborgarna mot förhastade politiska beslut och öka individens möjligheter att hävda sina fri- och rättigheter. Hon tog också upp några områden där KV menar att medborgarnas rättigheter redan nu är hotade eller kränkta, bland annat problematiken kring LVU (lagen om vård av unga). Westöö menar att det extremt höga antalet tvångsomhändertaganden av barn i Sverige i sig är problematiskt, och lyfte också fram de många rapporterna om missförhållanden i familjehem och på institutioner.

”Självklart vill vi att barn ska skyddas och ingripanden göras då barn vanvårdas och utsätts för brott. Men LVU idag är tyvärr en enda härva av godtycke och maktmissbruk.”

Den sista talartiden på onsdagen var det återigen Juthe som äntrade scenen, och han talade om ämnet äktenskapet som en unik relation. Som sådan är den berättigad till skydd av staten.

”Relationen mellan en man och en kvinna är den enda relation som kan ge upphov till en ny unik människa. Denna relation har genomsyrat hela mänskligheten och det traditionella äktenskapet är det förbund som illustrerat denna kärlek. Äktenskapet har också givit barnen ett skydd.”

Partiet fick denna gång relativt mycket uppmärksamhet i media. Selander och Juthe syntes i en nio minuter lång intervju i SVT. Stefan Pehrson, medlem och tillika kassör för partiet, fick företräda KV i ett radiosänt samtal från Studio ett om kristna värderingars plats i politiken. Vidare sändes en längre intervju med Juthe och Westöö i poddcastprogrammet Magister.

Partisekreterare Maria Brodd Hemmelin är glad över insatsen i Almedalen.

Vad har partiet åstadkommit?

Jag tror att vi lyckats nå ut till en mycket större grupp människor detta år. Vi blev intervjuade av SVT, Sveriges radio och av en podcastproducent som heter Magister. Att vi når flera nu märks, inte minst på vår Facebooksida, där fler människor gör inlägg, framför allt kring våra hjärtefrågor. Sen hoppas jag, självklart, att vi lyckas kommunicera våra andra frågor också, som också är rätt unika för ett svenskt parti. Under Almedalsveckan går det inte att nå ut med hela vårt politiska program, det räcker inte tiden till för. Men att vi vill införa ämbetsmannaansvaret, låta svenska folket rösta angående EU-medlemskapet, att vi vill införa en författningsdomstol för att stärka medborgare mot ett allt för stort inflytande från staten är en del av de frågor jag tror vi måste försöka nå ut med

Är du nöjd med resultatet?

Ja, jag är mycket nöjd. Vi är ju fortfarande ett mycket litet parti och har en snäv budget. Men jag tycker att vi ändå lyckas skapa en del uppmärksamhet kring våra frågor. Särskilt kring de frågor där vi sticker ut som parti, till exempel abortfrågan, samvetsfrihet, familjepolitiken och vår äktenskapssyn. Abortfrågan går inte att ignorera längre. Den har hamnat högre upp på dagordningen, inte minst på grund av att Trump blev president i USA. Men också i ljuset av att vi ständigt talar om människovärdet, och alla människors lika värde. Det blir svårt, om man inte vill framstå som en fullständig hycklare, att bara argumentera för kvinnokroppen, och vägra diskutera den oföddas människovärde. De medicinska framstegen gör också att vi kommer att tvingas hålla denna debatt aktuell.

Vad planerar ni inför nästa Almedalsvecka?

Vi kommer att vara med nästa år, såklart! Riktigt hur, och på vilket sätt är under planering. Om jag fick önska mig, så skulle Kristna Värdepartiet ordna en debatt mellan abortförespråkare och abortmotståndare. En seriös debatt, utan personangrepp, där alla argument från båda sidor, verkligen genomlystes sakligt. En debatt kring familjepolitiken vore också kul. Men som sagt allt är fortfarande på idéstadiet.

 

Lena Söderqvist

 


                           
Annons:


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden


Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.

Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.


Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.
Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.

Insändare
De verkliga monstren
De verkliga monstren
De som utifrån sin politiska agenda förstör människor är de verkliga monstren, hävdar Gullan Malmquist.


Granskning - Sverige
Sverige: Ett statsförfall?
Sverige: Ett statsförfall?
Svenska staten kämpar på ett orwelliskt sätt mot de svenska medborgare som pekar på de uppenbara problemen som migrationspolitiken orsakar menar Judith Bergman i denna granskning av svensk immigrationspolitik.