Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser - Morgonbladet

Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser
Kristna Värdepartiets satsning i Almedalen i år gav goda resultat.
Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser
Publicerades 2017-07-20 © Annette Westöö

För andra året i rad fanns Kristna Värdepartiet på plats i Almedalen på Gotland. Liksom tidigare gick företrädare för partiet runt med sandwichplakat med uppseendeväckande budskap som t.ex. Barn har rätt till en mamma och en pappa - Nej till samkönade äktenskap.

Partiet hade talartid på hamnplan i Visby vid fyra tillfällen. På söndagen talade partiets talesman i familjepolitiska frågor, André Juthe, om partiets förslag rörande barnomsorg. Man vill bland annat att svenska föräldrar fritt ska få förfoga över de cirka 15000 kr i månaden som en dagisplats i nuläget kostar. Dessa pengar ska varje familj kunna använda till barnomsorg efter eget tycke. Juthe gick hårt åt den orättvisa och ofrihet som han menar att dagens system innebär.

"I Sverige har vi under många års tid sett en utveckling där staten dels begränsat familjens rättigheter alltmer, dels i allt större utsträckning tagit familjens plats. Politiken har formats av socialistiska och feministiska strömningar som i grunden ser familjen som ett hot. Kristna Värdepartiet har en helt annan syn på familjen än den rådande. Familjen ska vara den suveräna byggsten som bygger upp samhället, inte något rättslöst objekt som staten kan göra vad den vill med.”

Dagen därpå talade partiets ordförande Mats Selander om människovärde. Han tog upp abort och dödshjälp som han menar strider mot människovärdesprincipen, men som alltmer börjar betraktas som mänskliga rättigheter.

”Det kan inte vara en mänsklig rättighet att avsäga sig alla sina mänskliga rättigheter.”

Selander talade om sin vision om ett Sverige som erkänner att varje människa har ett grundläggande värde enbart i kraft av att hon är människa.

På onsdagen talade Annette Westöö om hur rättstaten ska stärkas och om behovet av en författningsdomstol i Sverige. KV menar att införandet av en domstol som kunde pröva nya lagar gentemot landets grundlagar skulle leda till ökad maktdelning, skydda medborgarna mot förhastade politiska beslut och öka individens möjligheter att hävda sina fri- och rättigheter. Hon tog också upp några områden där KV menar att medborgarnas rättigheter redan nu är hotade eller kränkta, bland annat problematiken kring LVU (lagen om vård av unga). Westöö menar att det extremt höga antalet tvångsomhändertaganden av barn i Sverige i sig är problematiskt, och lyfte också fram de många rapporterna om missförhållanden i familjehem och på institutioner.

”Självklart vill vi att barn ska skyddas och ingripanden göras då barn vanvårdas och utsätts för brott. Men LVU idag är tyvärr en enda härva av godtycke och maktmissbruk.”

Den sista talartiden på onsdagen var det återigen Juthe som äntrade scenen, och han talade om ämnet äktenskapet som en unik relation. Som sådan är den berättigad till skydd av staten.

”Relationen mellan en man och en kvinna är den enda relation som kan ge upphov till en ny unik människa. Denna relation har genomsyrat hela mänskligheten och det traditionella äktenskapet är det förbund som illustrerat denna kärlek. Äktenskapet har också givit barnen ett skydd.”

Partiet fick denna gång relativt mycket uppmärksamhet i media. Selander och Juthe syntes i en nio minuter lång intervju i SVT. Stefan Pehrson, medlem och tillika kassör för partiet, fick företräda KV i ett radiosänt samtal från Studio ett om kristna värderingars plats i politiken. Vidare sändes en längre intervju med Juthe och Westöö i poddcastprogrammet Magister.

Partisekreterare Maria Brodd Hemmelin är glad över insatsen i Almedalen.

Vad har partiet åstadkommit?

Jag tror att vi lyckats nå ut till en mycket större grupp människor detta år. Vi blev intervjuade av SVT, Sveriges radio och av en podcastproducent som heter Magister. Att vi når flera nu märks, inte minst på vår Facebooksida, där fler människor gör inlägg, framför allt kring våra hjärtefrågor. Sen hoppas jag, självklart, att vi lyckas kommunicera våra andra frågor också, som också är rätt unika för ett svenskt parti. Under Almedalsveckan går det inte att nå ut med hela vårt politiska program, det räcker inte tiden till för. Men att vi vill införa ämbetsmannaansvaret, låta svenska folket rösta angående EU-medlemskapet, att vi vill införa en författningsdomstol för att stärka medborgare mot ett allt för stort inflytande från staten är en del av de frågor jag tror vi måste försöka nå ut med

Är du nöjd med resultatet?

Ja, jag är mycket nöjd. Vi är ju fortfarande ett mycket litet parti och har en snäv budget. Men jag tycker att vi ändå lyckas skapa en del uppmärksamhet kring våra frågor. Särskilt kring de frågor där vi sticker ut som parti, till exempel abortfrågan, samvetsfrihet, familjepolitiken och vår äktenskapssyn. Abortfrågan går inte att ignorera längre. Den har hamnat högre upp på dagordningen, inte minst på grund av att Trump blev president i USA. Men också i ljuset av att vi ständigt talar om människovärdet, och alla människors lika värde. Det blir svårt, om man inte vill framstå som en fullständig hycklare, att bara argumentera för kvinnokroppen, och vägra diskutera den oföddas människovärde. De medicinska framstegen gör också att vi kommer att tvingas hålla denna debatt aktuell.

Vad planerar ni inför nästa Almedalsvecka?

Vi kommer att vara med nästa år, såklart! Riktigt hur, och på vilket sätt är under planering. Om jag fick önska mig, så skulle Kristna Värdepartiet ordna en debatt mellan abortförespråkare och abortmotståndare. En seriös debatt, utan personangrepp, där alla argument från båda sidor, verkligen genomlystes sakligt. En debatt kring familjepolitiken vore också kul. Men som sagt allt är fortfarande på idéstadiet.

 

Lena Söderqvist

 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler