Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Publicerades 2017-09-12 © Stoppa Bojkott

Målet låg i Masyaf i Hamah-provinsen strax nordost om hamnstaden Tartus i Syrien där Ryssland har en marinbas. Tartus ligger 200 km öster om Cypern. Israelernas attackflyg sneddade över Libanons norra del.

Förmodligen så flög de israeliska flygplanen norrut i radarskugga (på grund av att jorden är rund) på cirka 300 m höjd på ett avstånd av cirka 100 km utanför Libanons kust innan de klättrade och flög åt nordost. Libanon saknar luftvärn men har ett flygvapen.

Det är ungefär lika långt från Libanons norra gräns till Masyaf i norr som det är från den syriska hamnstaden Tartus till Masyaf. I Tartus finns alltid risken att någon Kirovklass-kryssare ligger stridsklar på redden och i hamn. Kirov-klassen bär S-400 luftvärnssystem med 400 km räckvidd, mer än tillräckligt för att plocka ned det israeliska attackflyget så länge som fartygsradarn till S-400 kan fånga in målen.

Det ska också finnas ryskkontrollerade markbaserade S-400 system i Syrien. Var dessa fanns när den israeliska attacken inleddes kan jag bara spekulera kring. Den israeliska säkerhetstjänsten Mossad vet antagligen betydligt bättre.

Mellan Tartus och den libanesisk-syriska gränsen är det endast cirka 75 km och de israeliska planen skulle aldrig kunna flyga i radarskugga under angreppet om de israeliska planen använder glidbomber mot målen vilket de troligtvis gjorde för bästa ekonomi samt med tanke på framtida optioner. Om man ska använda glidbomber avlossade från så långa avstånd som 72 km så måste man också flyga in från hög höjd med attackplanen.

Israelerna behöver pressa ut mesta möjliga av sitt flygvapen ifall deras motståndare skulle skärpa till sig och täppa till luckorna i sitt försvar. I ett sådant läge kan israelerna istället utnyttja kryssningsrobotar.

S-400 problemet måste bedömas. Ännu har inget S-400 system gjort ett försök att skjuta ned något stridsflygplan. Det var Ryssland som hade ansvaret för luftvärnet i Tartus bara några få mil från norra Libanon, enligt en överenskommelse med Assad. Antagligen så rör överenskommelsen bara den ryska flottbasen.

Syriens luftvärn består av SA-22 Grisson som Syrien har köpt av Ryssland. Men SA-22 Grissons exportversion har ett höjdtak på endast 6 000 m med 10 km räckvidd. Det betyder att de förmodligen jaktflygseskorterade israeliska attackplanen bara har behövt flyga an över SA-22:s höjdtak och släppa sina guidade glidbomber från en säker höjd.

Den tröghetsnavigerade, GPS-guidade och laserguidade multipelavlossade glidbomben JDAM-ER, har en räckvidd på >72 km när avlossad från 12 100 meters höjd. Det innebär i teorin att israelerna kan ha multipelavlossat JDAM-ER approximativt redan vid den libanesisk-syriska gränsen.

Israelerna kunde inte flyga an under rysk radartäckning från Libanesiskt luftrum, och de ville inte flyga an genom att utnyttja luftrum i västra Syrien eftersom det förmodligen med stor sannolikhet hade triggat ryssarna om de hade stått beredda att skjuta ned planen i tron att de var turkiska. Ryssarna har dessutom en flygbas i Latakia knappt 100 km norr om Tartus, också i västra Syrien. Så att flyga i en U-sväng över nordvästra Syrien var aldrig något alternativ.

Nu visste ryssarna efter en stunds ovisshet att planen, i och med att de flög an mot sitt mål snett från söder, var israeliska och inte hade den ryska marinbasen eller flygbasen som mål. Det var en gambling. Men det var det bästa sättet.

I synnerhet som de israeliska planen höll sig inom combat range med denna flygväg. Combat range är den längsta flygsträcka man kan flyga med en specifik flygplanstyp samtidigt som planet har tillräckligt med bränsle över till luftstrid.

I och med den valda flygvägen så triggade inte israelerna ryssarna att skjuta ned planen (som dessutom kunde ha varit libanesiska sett med ryssarnas ögon), för ryssarna visste att israelerna hade ett kirurgiskt utvalt precisionsmål i sikte, som inte var ryskt. Sannolikt så flög de israeliska planen tillbaka samma väg som de kom.

Det finns en israelisk flygbas vid Nazaret i norra Israel om man ska tro nätkällor. Det är troligt att planen startade därifrån för att hålla sig inom combat range under hela uppdraget. Det rör sig totalt om en sträcka om <800 km.

Libanon har förmodligen inte någon primärradar i Tarábulus i nordvästra Libanon. Så om libaneserna bara har en sekundärradar så kan de inte se s.k. ”intruders” (intrång) då de israeliska flygplanens transpondrar sannolikt var avstängda.

Det kan hända att en flygmanöver ägde rum koordinerat i norra Israel söder om Libanon, några minuter efter att de israeliska attackplanen klättrade och flög in över Libanon, för att avleda uppmärksamheten från det verkliga attackföretaget via Libanons norra del.

Då skulle man ha kunnat binda upp libanesernas flygvapen mot den libanesiska södra gränsen mot Israel. Man skulle också kunna tänka sig att denna manöver inbegrep skarpa robotvapen och en order om att bryta igenom den libanesiska gränsen även i söder skulle de libanesiska jaktplanen flyga norrut.

Israelerna flyger inte sina uppdrag på mållandets officiella helgdagar, om det inte skulle råka vara den optimalaste tidpunkten just då. Anfallsdatumet sammanträffar varken med någon rysk, libanesisk, eller syrisk helgdag. Araberna däremot har historiskt sett angripit Israel på israeliska helgdagar i hopp om att israelerna inte skulle vara beredda.

Roger M. Klang

Källor: MSN nyheter

The Guardian

The Jerusalem Post

 

 

 


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!