Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden - Morgonbladet

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.
Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
Publicerades 2017-10-18

Ifall du går på stan och någon kommer fram till dig och frågar ifall du har ont någonstans, och du får frågan ifall de kan få be för dig, då är det stor chans att du har en person från The Last Reformation framför dig. Sett utifrån så påminner The Last Reformation mera om det som skedde i nya testamentet, än aktiviteterna i en kyrka, något som är medvetet, men också något som inte alltid varit uppskattat från troende personer utanför rörelsen. Vi har fått en intervju med Peter Ahlman, grundare till den svenska grenen av The Last Reformation.


Hur började du med med The Last Reformation Sweden?

För ungefär sex år sedan så var jag ledare för street mission i Livets Ord i Uppsala tillsammans med min fru. Av allt som man läser i Apostlagärningarna, ingenting av det hade jag sett i mitt liv. Jag hade aldrig sett någon bli helad, jag hade aldrig lett något till tro, jag hade aldrig döpt någon, jag hade aldrig lagt händerna på någon som blev fylld med Helige Anden eller startat min egna församling. Jag gjorde inte lärjungar på det sättet. Jag hade en sådan längtade av att få se det här i mitt eget liv, vilket ledde mig in i ett sökande av Herren. Jag bönepromenerade där jag grät och ropade till Gud, jag ville få svar. Jag kände mig som ett tomt skal bara. Och inuti så var det inte äkta på något sätt. Utåt sett kanske allting såg välputsat och bra ut, med en stor församling, och man ledde ett arbete. Men jag visste att det jag läser i Bibeln såg jag inte i mitt eget liv, och jag hade en innerlig intensiv längtan att få göra det. Jag fick då kontakt med Torben Søndergaard i Danmark.

För att göra en lång historia kort: Han ”kickstartade” mig, och det förvandlade mitt liv. Dels att jag fick se mirakler börja hända när man bad för människor, vilket fortsatte när jag kom till Sverige, men även mitt sätt att se på kyrkan förändrades då. Vi är kyrkan! Det gick som huvudkunskapen in i hjärtat på mig - hela vår identitet, vad det innebär att vara en lärjunge, och inte bara en söndagsgående kristen i kyrkan. Så det var början på en fantastisk resa.

Men givetvis, när man lever ett kristet liv så ingår förföljelse, och det var ju inte så att stora skaror applåderade när vi bad för sjuka som blev helade, utan snarare tvärtom. Väldigt mycket motstånd. Människor rådde oss att sluta med att göra det vi gjorde, att det inte kommer att leda någonstans, utan att det bara leder folk vilse. Folk började kalla mig antikrist, och det började komma hot. Allt möjligt, det var en tuff tid. Många av våra vänner som vi ansåg vara vänner slutade höra av sig. Vi blev av med väldigt många vänner. Men vi kände någonstans att det här är Gud, eftersom vi började bära fukt. Helt plötsligt började vi se människor komma till tro. Massor med människor blev helade. Vi började döpa människor, vi började göra lärjungar, och startade vår egen husförsamling.  Det blev fler som vi blev ihopkopplade med. Så hur skulle vi kunna sluta med något som vi såg bar frukt?

Idag så är jag tacksam att jag inte lydde de där personerna som rådde oss att inte fortsätta, och som sade saker som nästan var som förbannelser från kristna håll, där de sa att vi kommer att råka illa ut och liknande.

Om vi tittar på hur det började i Sverige, när vi började bygga upp och göra lärjungar, och började resa runt i olika församlingar och träna troende - Vi började se människor från gatan komma till tro, vi gjorde lärjungar av dem, och vi lärde dem sedan att göra samma sak. Så vi såg en våldsam ”multiplikation” bryta fram, och vi vet att det är väldigt många som är igång i Sverige nu. Det är många igångsatta runt om i hela Sverige som vi har kontakt med, men också som vi inte har kontakt med, utan liksom bara är inne i det Gud har startat. Det började med i princip ingenting, och idag är det en global rörelse kan man säga. De första tre åren valde jag att behålla jobbet på ett mediaföretag. Jag hade en bra lön och en Mercedes, med många förmåner och ett behagligt och bekvämt liv på många sätt, med ekonomisk trygghet. Och min fru hade också ett bra jobb med hög inkomst. Men efter ungefär tre års arbete i Sverige som hela tiden ökade mer och mer, så var det dags att ta ett steg. Många människor började tala in i mitt liv om att nu är det dags att ta ett steg ut i det här på heltid, men jag kände att jag hade så svårt att släppa tryggheten, den här ekonomiska tryggheten. Jag brottades med Gud i 7-8 månader, innan jag liksom kom till en punkt där jag gav upp. Jag blev ju av med alla förmåner på arbetet, och lön och Mercedesen och sånt, men jag fick en fantastisk frid med Gud, och Gud började lägga till och det började hända mer saker på en helt ny nivå, med helanden och med folk som kom till tro och så vidare.
Och i samband med att jag slutade mitt arbete så började det komma fler internationella inbjudningar. Vi hade valt att fokusera på Sverige, Norge och Finland. Torben är ju i Danmark så han hade hand om den delen. Torben har rest internationellt i ganska många år, men i samband med att ”The Last Reformation”-filmen kom ut för ett par år sedan blev det en våldsam explosion i världen. Vi vet att genom God TV - Gud välsigne dem - så nådde filmen ut till över 200 miljoner hushåll! Så mängder med inbjudningar började komma från olika länder till mig och till Torben. Då bestämde jag att ”jag tar det här också”, och vi började resa runt i världen för att träna enskilda och grupper och göra lärjungar. Och det är det vi håller på med idag.

Det har gått från att jag var en lärjunge, eller i alla fall en kristen, som inte såg någonting alls, till att idag ha fått se tusentals människor bli helade. På vår youtube-kanal har vi spelat in 3000 människor live, där jag står bakom kameran eller ber för någon som blivit helad, och det händer ju mycket mer än det vi visar på youtube-filmerna.

 

Vad sysslar The Last Reformation med?

Vi har lärjungatränat tusentals människor genom olika seminarier och personliga kontakter. Vi har startat många församlingar. Vi bygger nätverk i Europa, Nordamerika, både Kanada och USA och i Sydamerika. Det bara exploderar det här, och om man ser på rörelsen i dess helhet, så är det här en världsvid rörelse nu. Det bara exploderar, det är ute överallt. Jag åker runt över hela världen, och fler och fler blir lärjungar, som gör nya lärjungar. Det påverkar tusentals liv, och det bara ökar hela tiden.

Vi ser lärjungar som gör lärjungar, och det är just detta som Reformationen handlar om, att vi går tillbaka till grunderna av den kristna tron, hur det var i början, med bönerna och miraklerna, att alla kunde göra de sakerna. Gud vill att folk ska bli frälsta, och om många gör dem, så blir fler frälsta. Vi bör inte begränsa Honom, vi behöver inte kontrollera allt. Det är ju bättre att vi gör det här än ingenting alls.

Vi tror att The Last Reformation används till att upprätta och restaurera Kristi kropp, så att vi kan komma ut tillsammans, för att vinna människor för Herren. Idag är det ju väldigt många som är passiva, och inte får lov att göra det de är kallade att göra, får inte lov att döpa eller be för sjuka. De tror inte på vattendopet eller dopet i den Helige Ande. Det är en massa former av kontroll. Vi begränsar Gud genom att inte låta folk komma ut i den tjänst som vi är kallade oss in i, i det nya förbundet. Men det är en fantastisk resa, och vi når alla typer av folkgrupper, allt ifrån muslimer, till hinduer, buddister och homosexuella. Det är helt fantastiskt att se, och även i Sverige, de här killarna och tjejerna blir tränade, och det bara fortsätter och fortsätter.

Peter Ahlman med hustrun Camilla Ahlman


Många mirakelpredikanter tjänar mångmiljonbelopp, hur är det i ditt fall?

Jag tycker det är fruktansvärt när man skor sig på Gud, och bor i palats. För oss har det mera varit ett offer som vi gjort med glädje, att bara få lämna och komma ut i den frihet, att brytas loss från det ekonomiska och alla krav. 

Jag lämnade mitt arbete för två år sedan och Camilla lämnade sitt arbete för 3 månader sedan. Vi hade mycket högre inkomst innan, men det är några som stödjer oss ekonomiskt. Vi har ju en organisation som heter The Last Reformation Sweden, men det är ingenting vi kan leva på. Då bland annat resor kostar, så betalar de som bjuder in oss resekostnader men även för uppehälle på plats. Så vi lever inte så fett, vi är inte miljonärer, långt ifrån. Jag har inte tagit ut någon lön på två år, men jag har valt det som ett offer för Herren. Så Gud förser, det har varit någon gåva här och där, och vi får något arvode ibland på något ställe som då går in i The Last Reformation rörelsen i Sverige, som inte går till oss själva, så det är ju ett helt annat sätt att leva.

Helt ärligt så kan jag längta tillbaka ibland, till det där vanliga vardagslivet hemma i Sverige. Men samtidigt vet vi vad Gud gör och den kallelse vi har att fortsätta, så jag kommer att göra det tills Gud säger något annat, men vi blir inte miljonärer på det här, garanterat! Men Gud förser. Ibland vet vi inte hur det ska gå, men hitintills har allting fungerat bra. Och vi tänker att om Gud inte förser, då är det inte där vi ska vara, utan då får vi börja ha vanliga jobb igen.

Men Gud har varit trofast, och vi vill ju visa människor att det inte handlar om pengar, makt eller position. Vi försöker inte bygga runt oss själva, utan vi fokuserar verkligen på att dela med oss till varandra och delegera till varandra, så att det inte byggs kring oss själva. Så det är ingenting man blir rik av, snarare tvärtom. Hade jag velat bli rik så skulle jag ha fortsatt med det jag höll på med innan, men det är ju inte vad det handlar om, utan om att se Guds rike bryta fram. Helt ärligt så vet vi inte var det kommer att sluta, men Gud vet. Vi vet att det som händer är att människor kommer till tro, människor blir döpta, människor blir lärjungatränade, och de gör samma sak, och tack vare det bryter Guds rike fram och församlingar planteras, människor blir befriade från demoner och så vidare. Så Guds rike bryter fram!

Vad skulle du göra om du i framtiden blev rik?

Skulle jag få en förmögenhet av någon anledning, så skulle jag nog använda den för att expandera Guds rike, och kanske stötta andra som går ut i heltidstjänst, och resor och så. Ge till de fattiga. Det är därför jag inte är så mycket för de stora konferenserna, där man hyr en byggnad för tre, fyra, fem miljoner i några dar, och sen så har man häftiga lovsångskörer och en massa annat, och sen är det stopp och det händer inte så mycket mer. Inte som jag har sett i alla fall - jag vet ju det, jag har själv varit med i en stor församling innan. Jag skulle hellre ta de pengarna och ge till svältande barn i Afrika, och behövande i Indien, och för kvinnor och barn som blir våldtagna, och ge till sånt som skulle kunna stötta. Jag tror faktiskt vi behöver se över hur vi fördelar våra finanser i Kristi kropp. Det är ett stort ansvar som vi kristna har där, hur gör vi med finanserna, och vart pengarna går.

 

Är inte helade en gåva enligt Bibeln, ändå verkar ni anse att det bara krävs tro?

Är helandet en gåva? Absolut, det är ju Gud som botar människor genom oss. Det står ju att vi ska bota sjuka. Många religiösa reagerar ju direkt, “Öh, du kan ju inte bota någon”. Men det står ju det, att vi ska bota sjuka, i mitt namn ska ni göra det här och det här och så. Men vi behöver inte fokusera så mycket på det, för vi har ju den Helige Ande. Och har vi den Helige Ande - och Han fördelar sina gåvor som Han vill - så vet vi ju att kapaciteten finns där. Jag har bara börjat vandra i det, men Gud förser ju oss, och Gud har gett oss ett uppdrag, Han har befallt oss att gå ut och bota, och dessa tecken ska följa er o.s.v. Men det kommer ju inte att ske om vi inte gör någonting. Så det var ju det här som var mitt misstag innan jag träffade Torben. Jag insåg sedan att jag inte praktiserade de här områdena som jag borde, och jag började inte i rätt ordning och på rätt sätt, utan för stort och för svårt. 

Det handlar mer om att vi förlöser gåvan. Vi kör inte med ”import”, jag är ju bara människa, det är inte så att jag kan ge dem en gåva, men jag kan lära dem och be för att dem att Helige Anden ska visa dem mer, och jag kan ta dem i handen och träna dem. Det är så vi har gjort, och det fungerar. Jag har hur många exempel som helst på människor som är dödligt sjuka, eller har någon CP skada, eller något annat, som aldrig trodde Gud skulle använda dem, men som Gud använder ändå. De ber för sjuka som blir helade. Så Gud använder det Han har, vilket vi har en hel undervisning om.

Jag tror att alla som blir födda på nytt kan be för helande. Alla har inte helandets gåva, men alla kan be för sjuka. Alla är inte profeter, men de kan profetera. Alla är inte lärare, men de kan undervisa. Alla är inte evangelister, men de kan evangelisera osv. Så alla har inte gåvan att bota sjuka, men de kan faktiskt be för de sjuka ändå. Och sen får vi ju lämna resultaten till Gud. Men jag tror att får man erfarenheter, så växer man i tron, och tar nya steg. Och Gud vill ju det här, det är Guds vilja att bota de sjuka, och vi får lära oss mer längs vägen. Jag vet ju inte allt och förstår ju inte allt.

Ett tag var jag väldigt fokuserad på att lära mig om allt kring helande, men jag såg inte mer resultat för det. Ofta är det i stället så, att när man undervisar nykristna och de ber för andra så får de ofta se mer hända än vad vi själva gör. Så mitt mål är att göra lärjungar som blir ”bättre” än mig. Jag blir helt överlycklig när jag ser någon som ser större och mer resultat, som att människor kommer till tro. Och detta var ju Jesu hjärta också, Han ville göra lärjungar som gjorde större och mer saker än Honom. Så det är så vi fokuserar.

Nydöpt

Har du sett någon personlig utveckling gällande helanden?

På det personlig planet har jag sett mycket redan från början, men det har absolut tagit nya steg. Det har gått upp och ner, men jag ser många människor bli helade i allt från benbrott till dåliga ryggar och nackar och huvudvärk.

Jag känner att jag har vuxit i tron. På vissa områden som t ex när jag träffar någon med en dålig rygg, så vet jag vad jag ska göra. Jag kollar benlängd och sätter dem på stol så att benet och höften kommer på plats. Jag har inte samma människofruktan nu som förr. När jag bad i början kändes det så overkligt, nu känns det mera som ett naturligt språk som jag bara har när jag ber för människor. Men som du kanske ser när du tittar lite på våra videor så ser du inte mig så mycket, utan det är oftast andra som ber för människor. Så vi vill inte att det ska handla om mig, att jag skulle vara speciell - jag är bara en vanlig människa som alla andra. Nej, det är något som alla kan göra. Sen handlar det om tro och om att ta nya steg. Jag har vuxit en hel del, både inom vår familj och på andra områden.


Vilket/vilka mirakel är de största du varit med om?

Jag tror att det största mirakel jag har sett var när min pappa, som jag aldrig sett gråta, gav sitt liv till Jesus. Den Helige Ande talade till mig för tre år sedan att gå till honom, och jag gav honom evangeliet, och han bröt ihop och gav sitt liv till Herren. Det var väl det största. Jag döpte honom själv, och det var samma med min mamma, ungefär tre år sedan. Men sen helandemässigt så har det varit många olika saker. Det var en blind man som var blind på ett öga i Albanien, som fick sin syn tillbaka, och även en döv man där nere. Men det är ju sådana saker som jag inte har några läkarrapporter på. Det var även en man på ett husmöte som hade hörselapparater, som tog av dem och fick sin hörsel tillbaka, men det är inget jag har några rapporter att styrka. Sen har vi sett knölar som vi ber för, och helt plötsligt är de borta. Det har varit fantastiska saker. 

Min egen mamma skulle in på en höftoperation, och jag bad då över telefon, och två dagar senare så hörde hon av sig. All smärta var borta och hon hade slutat med morfinet, och hon fick då operationen inställd, då symptomen var borta, så det var ju en fantastisk sak inom familjen som hände. Men sen fick hon ont i ryggen istället. Vi har inte alla svaren helt enkelt. När det gäller det största som jag sett så är det främst när människor kommer till tro, men sen har det varit ryggar, ben och knän. Och människor med kryckor som inte kunnat gå som har blivit helade.

Det var en tjej som hade ett hål i strupen, så att när hon åt åkte maten ner i lungorna på henne.

Hon var väldigt vacker ung dam, som hette Ann, bara 20 år gammal. Den var väldigt märklig hela historien, men jag bad för henne, och hon gick till läkaren, för hon hade fått två plaströr nedstoppade, och då var hålet borta och hon var helad, vilket var fantastiskt. Men sedan ett halvår senare fick hon en hjärtattack och dog. Det är visserligen inte kopplat till det här, men det är så märkligt att Gud gör mirakel, och sedan händer något annat. Det har varierat det här med helanden, men som sagt, fokuset ligger inte på helande. Jag är extremt fokuserad på människor som inte tror. Jag ber mycket för människor i församlingar också, så att ben kommer ut, för ryggar och nackar och en massa olika åkommor.

Jag är lite försiktig med att gå ut och berätta när det är större helanden, eftersom vi har ju inte läkarrapporter, för vi har ju inte haft tid eller möjlighet att följa upp dem. Vi är väldigt mycket och reser utomlands, och där är vi väldigt mycket ute på gator och tränar, och plötsligt händer det, och då ser man inte de personerna mer. Men vi har en del andra rapporter av folk vi känner, som har rapporterat större mirakler, men det är samma där, de som vill kritisera och analysera, de är aldrig nöjda ändå. Du kan göra läkarrapporter och annat, men oavsett vad så kommer de aldrig vara nöjda och godkänna det. Och sen, generellt, skriver ju inte läkare på papper och säger ”mirakel”. Jag har vänner som är läkare och de bekräftar detta, att det inte är tillåtet för dem att göra det.


Kan det vara placebo som egentligen sker när folk blir helade?

Absolut, det kan det vara. Det är en effekt som vi vet finns. Men vi tror på Gud, och i vissa fall kan det vara att någon bara får en placebo, jag vet inte. Men om någon t ex har ett benbrott och de blir helade, eller en kronisk sjukdom, magsjukdom eller allergi och de blir helade, eller någon form av långvarig krämpa, och det sedan är borta, eller en knöl som försvinner, det är inte placebo. Men det kan absolut slinka in en placeboeffekt också. Jag vet inte, vi bara gör det och ifrågasätter inte så mycket. Vi tror på Gud och tackar Gud och ger Honom all ära. 

(Kommentar av redaktören: Placeboeffekten mot smärta brukar resultera i att smärtnivån går ner med ungefär 30%, men inte försvinna. I filmerna som finns ute på Youtube av Peter Ahlman så brukar det i regel handla om att smärtan är helt borta). 

Men vi är äkta vara, vi ljuger inte och överdriver inte, utan vi försöker bara vara sanna och uppriktiga. Det är ju att människor ska bli frälsta som är fokuset, så de behöver tecken de som inte tror, och det är det som är själva huvudgrejen då.

Kvinna får förbön om helande


Ganska ofta i era filmer får man se demonutdrivning. Hur vet ni att personen har en demon i sig?

Vi har filmat en hel del, men det mesta som händer filmar vi inte. Men man ser och märker det, för när en människa börjar rycka, wobbla, börjar skaka eller andra saker, då är det bara att kasta ut det genom att befalla det att lämna. Sen finns det i vissa fall kristna som bara håller på att larva sig och fejkar. Det verkar ha blivit som en grej att man tror att man har en demon, att Gud rör mig nu, och nu kastas den ut. Så där försöker vi göra en urskiljning, och vi har undervisning i våra seminarier om demonutdrivning, och försöker hålla oss mitt på vägen, för det är lätt att det flippar ut här. Det är något som vi också lärt oss under resans gång, att hjälpa människor att vara i balans gällande dessa saker.

Det kan också vara ett trauma för personer som blivit befriade, så uppföljning är viktigt, att det finns människor runt omkring som kan omsluta dem med kärlek, för ofta har de sår i själen. Men det handlar om urskiljning, ibland vet vi inte, och vi bara prövar. För om de har haft något, t ex depression länge, det är ju bara att testa, ryta till och slänga ut det, och om det manifesteras så vet man. Ibland kan det vara väldigt stillsamt, och de bara upplever befrielse, och så är det borta. Så det är ju inte alltid man vet, det kan ju också vara en sjukdom som inte vill lämna, och då kan man prova och befalla andemakter att lämna, det är ungefär så vi ser på det. Det finns en hel del undervisning om det här, men man får pröva sig fram ibland, och oftast är det väldigt tydligt. När vi ber har vi ögonen öppna så att vi ser hur man reagerar på vår bön, och då är det bara att kasta ut det.

Jag kan ge ett kort exempel: Vi var i Brasilien nyligen. Där är det rätt farligt på gatan, mycket gangsters, och folk blir rånade hela tiden. Jag gick in då bland ett gäng kriminella, och en av männen ville ha förbön, så jag började be för honom och då började det manifestera, så jag tog honom i huvudet, och befallde att det skulle lämna honom, och då small han bara i backen, och folk skrek, och jag drev ut en demon medan han låg där. Han hade ingen förprogrammering (red: kunskap om demonutdrivning), utan han blev helt befriad. Jag blev inte av med honom, han bara hängde runt min hals, bara kramades och grät. Det var fantastiskt att se den befrielsen, och han gav sitt liv till Jesus. Och så kan det vara, vid ett annat tillfälle när jag bad för någonting helt annat, t ex ett ben, så såg jag honom börja manifestera, och då kastade jag bara ut demonen.


Hur stort är The Last Reformation?

Det är en rörelse och inte organisation, så vi har inget medlemskap. Men det är världsomfattande och innefattar många, många tusen, kanske även hundratusentals.


Vilken syn brukar samfunden ha på er?

Det har varit ett motstånd, men vi har ändå fått träna folk i allt från Pingstkyrkan till Frälsningsarmén och Trosrörelsen. Men sen har det blivit mer fruset av olika anledningar. Numera får jag i princip inga inbjudningar alls från traditionella församlingar. Torben i Danmark var ganska förvånad att det pågick så länge för oss, i och med att vi är så väldigt mycket för det här med friheten. Jag var inbjuden till en pastorskonferens, och uttalade mig ganska skarpt. När jag får en rak fråga, eller får möjlighet att dela med mig av vad Gud lägger på mitt hjärta, så talar jag ut det. Det borde ju vara positivt, då vi har samma mål och samma Jesus, men jag tror faktiskt att många ser oss som ett hot.

Den stora anledningen tror jag är att vi tänker ”sända ut”, medan många av dem tänker ”samla in”. Man vill samla medlemmar till en plats. Vi tänker ju mer att sända ut så många som möjligt. Jag är inte ett dugg intresserad av att samla människor runt mig, utan jag är intresserad av att göra lärjungar som vi kan sända ut, som gör fler lärjungar. Och jag tror att de etablerade kyrkorna ofta har ekonomiska behov som tar över och tillgodoses, och de behöver medlemmar för att betala notan, och man har en lära om att man måste ha kyrkan som ett beskydd. Vi tror ju att man måste ha de troendes gemenskap, men att det är Gud som beskyddar oss och inte kyrkan. Jag vet inte riktigt säkert, men jag tror mig veta att Torben får lida riktigt mycket i Danmark. 300 lutherska präster hade en konferens bara om honom för inte så länge sen, hur de skulle stoppa honom. Och jag har väl även också varit på tapeten där, genom att vara en hotbild och så.

Jag har däremot ingenting emot kyrkor och byggnader, och har många vänner som är med i de traditionella kyrkorna och Livets ord. Så jag älskar mina syskon och församlingar, men jag tycker inte om när Gud vill multiplicera genom de troende, och församlingar inte tillåter människor att göra det. Det är som att man håller tillbaka det Gud har tänkt. Vi behöver komma in i en ny frihet där. Jag har pratat med vänner som är pastorer på Livets ord och sagt till dem: ”Tänk er om alla 3000 skulle gå ut och göra det vi gör. Om var och en bara skulle leda en till tro varje år, så skulle det vara 6 000 nästa år, och året efter 12 000 osv.”, fast vi gör ju inte det i församlingarna, det är därför vi inte ser den multiplikation som Gud faktiskt vill se. Men genom TLR-rörelsen så ser vi det. Vi döper förmodligen många, många fler människor runtom i världen än vad alla församlingar i Sverige gör tillsammans. Men man talar inte så mycket om det.

Min bön och mitt hopp är att få se hela Kristi kropp komma samma och hitta vägar att samarbeta. Vi har ju lärt oss att man inte behöver hålla med om allting, och har man t.ex. en konflikt inom dopsynen, då kanske man kan hitta vägar att jobba tillsammans på andra områden, och inte jobba tillsammans just på det området. Så jag försöker hitta lösningar och inte konflikter. Jag är så trött på debatter och diskussioner, jag vill bara ha konversationer, ett samtal där vi gemensamt försöker hitta svar på hur vi ska vinna så många som möjligt för Jesus, och det är ju det som är hjärtat bakom det här. Men samtidigt är jag väldigt tydlig med var jag står, så jag kommer ju inte att ljuga och kompromissa. Jag följer Bibeln, men jag har ju inte alla svar och det är jag medveten om.


Vad är de största anledningarna till att de flesta som får förbön i kyrkor inte blir helade?

Jag ser väldigt många människor i församlingar som blir helade. I början var det faktiskt mycket motstånd där. Men anledning nummer ett är: ”Dessa tecken ska följa dem som tror”, och helande är ju först och främst ett tecken för dem som inte tror. Det är ju därför det smäller så högt på gatorna och bland syndarna. De blir helade lättare för de behöver ju tecken, det behöver inte de som är troende. Sen tror jag också att vi har hamnat i någon form av bekvämlighetszon, så vi inte lever det livet vi läser i Apostlagärningarna 2:47, om de troendes gemenskap, vi lever inte ut det. Och tar man bort saker kommer man även ta bort kraften ur evangeliet, tror jag. Ibland tror jag att Gud kanske vill ta oss ut ur boxen för att inte bara sitta och fiska hemma i badkaret hela tiden. Vi har kyrkor som en plats där vi ska få det så bra som möjligt, och bli helade så mycket som möjligt, och få upplevelser av Gud så mycket som möjligt, istället för att få en balans. Vi har ett seminarium som heter “inåt, uppåt, utåt”, som handlar just om det här, där vi har inåt med församlingen, uppåt för att söka Gud, men också utåt. Vi får ett hälsosamt perspektiv på den kristna tron och det vi gör och det livet. Det betyder inte att alla måste stå på gatan, utan man har inandning och gemenskap, men man har också en utandning där man delar evangeliet. Jag tror att det har något med helandefrekvensen i kyrkan att göra. Och vi ser det när vi har seminarier och tar ut folk där de får göra något för någon annan - när vi sedan kommer in får vi oftast se mycket mer hända på våra seminarier. Ofta är våra seminarier utanför kyrkostrukturer. Det är folk som kommer från församlingar till oss för att bli utrustade, för att sen komma hem till sin församling där de tyvärr inte får lov att fortsätta ändå.

Många kommer till seminarier för att de vill gå hem till kyrkan för att visa för församlingen hur mycket de kan be för sjuka, och det är som jag sa innan, om man fiskar i badkaret så hittar man inte så mycket fisk. Går du till en flod eller sjö eller till ett hav så kommer du att få fisk. Så jag tror det handlar mycket om balans där. Att när vi går ut och sår ut helanden, så ser Gud våra hjärtan. Vi kan ljuga för oss själva och människor, men vi kan aldrig lura Gud och ljuga för honom, utan han använder det han har, och Jesus fick ju dö en fruktansvärd död eftersom det finns syndare där ute, förlorade människor, blinda människor, människor som lever i hopplöshet som behöver bli frälsta.  Det är de där ute som är i mitt hjärta. Vi har varit alldeles för fokuserade på kroppen.

Ibland förstår vi inte allt, och har inte alla svar, men jag ser mycket, mycket mer. T ex ifall jag är i en kyrka med många troende, då brukar jag ta fram en troende inför alla, och sätta denne i en stol, ifall de har ryggvärk kollar jag benen, och sen så blir personen helad framför alla andra, och benet kommer ut, och det skapar någon form av atmosfär av tro. Då ser vi ofta många fler helanden. De som är ateister tror ju inte, och i sådana fall är det genom min tro som Gud botar. Det borde vara samma princip när det gäller andra troende, men det ser ut som att det är någonting mera i ekvationen som vi inte fullt ut förstår. Det jag har sett är att jag ser många fler troende idag som blir helade, och det kan bero på att fler människor känner till oss, och det byggs upp en sorts förväntan på något sätt, att de tror att jag kan göra mera än andra, vilket då inte är sant. Jag kan inte göra mer än någon annan som är född på nytt. Jag har samma Helige Ande. Den enda skillnaden är att jag har mer erfarenhet.

Jag var i USA rätt nyligen och vi var inbjudna till en kyrka där, och när de såg att det var vi så bjöd de upp oss. Det blev ett helandemöte, och det var otroligt många människor som blev helade. Men då kände jag: ”Nä nu håller vi på att ge näringen till cirkusen”, så istället för att stå där och vara den där bönehelande predikanten, så började jag ta upp folk, och lära dem framför alla andra hur man gör. Det var fantastiskt att se vad Gud gjorde där, hur folk blev utrustade på plats att be för andra. Och människor som var på besök som inte var troende kom till tro, och fick möta Gud och det var dop samma dag, det var helt underbart. Vi ska återvända dit längre fram eftersom pastorerna förstod att ”Wow, vi har missat någonting här”.

Vi har börjat med nätverk i USA, vi har en vision om att i USA starta en grupp i varje stat. Vi har börjat med det och kommer åka tillbaka i oktober till New York, Boston, Miami och Arizona, och fortsätta och starta upp nya grupper, sen nästa år åker vi en längre period och fortsätter då att skapa de här multiplicerande grupperna. Och där ser vi att det är jättemånga troende som blir helande. Halleluja, Gud är god!

 

Peter Ahlman håller tal i en kyrkan


Info:
The Last Reformation Sweden har en youtubekanal med bland annat filmen 'In His Footsteps', samt hundratals filmklipp. Deras hemsida hitta du på http://www.tlrswe.com/

The Last Reformation har förutom hundratals youtube-filmer även släppt två långfilmer, ‘The Last Reformation - The Beginning’, samt ‘7 Days Adventures With God’. I Oktober är ‘The Last Reformation - The Life’ planerad att ha release. Samtliga filmer finns att se gratis på youtube. Deras youtube kanal kan du hitta här

 

Intervju av Roland Ohlsson


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler