Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat - Morgonbladet

Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Publicerades 2017-11-27

Att färdas 300 km över Kaspiska havet från Turkmenistan till det oljerika Baku med båt är en realistisk lösning. Förmodligen visionerar de också en lösning med en järnvägssträckning söder om Kaspiska havet i Iran.

Jag tror inte att Ryssland är glada över de här planerna eftersom kontrollen över det oljerika Baku glider över till Kinas planhalva. Det ryska intresset kommer nog till del att förskjutas söderut och mot Kina den närmsta framtiden. Men i S:t Petersburg och i Kaliningrad kommer Rysslands planer att tuffa på som vanligt.

Det är listigt gjort av kineserna att få Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet att investera i Kinas planer för Europa. Men den här järnvägsförbindelsen är bara en av alla rännilar till lands och till havs som tillsammans utgör det moderna kinesiska Sidenvägsprojektet ”Silk Road Economic Belt”. Bit för bit och under obskyritet bygger de målmedvetet det största logistiska projektet genom tiderna. För det är ett enormt projekt. Delvis civilt och delvis med militära baktankar.

 Ett invasionsscenario

Tågtunneln under sundet Bosporen i Turkiet mellan indelningen av Europa och Asien tror jag inte mycket på initialt vid ett invasionsscenario. Kineserna vet heller ingenting om brons eller färjornas kapacitet ännu. Hela företaget skulle bli en blind operation med en gigantisk och lång logistikkedja som skulle bli väldigt sårbar. Men om de lyckas etablera sidenvägsprojektet i framtiden, så kanske de kan lyckas med ett invasionsscenario landvägen.

Problemet med sidenvägsprojektet är inte i första hand att det saknas bra vägar. Det är skapandet och underhållet av infrastruktur som tankstationer, servicestationer, kraftstationer, dricksvatten, jordbruksproduktion och matproduktion längs med sidenvägen som utmaningen ligger i. Det blir svårt att åstadkomma ett underhållsstöd till hela arméer. 500 km öken måste till exempel korsas i Turkmenistan och elverk kräver bränsle, kärnkraftverk kräver vatten, soldater kräver vatten.

Kanske så måste man vissa sträckor förbikoppla en järnväg med en vanlig väg där de transporterade fordonen förflyttar sig för egen maskin. Men de kan också dra vattenrör till ånggenereringen i kärnkraftverk. Inte ens på en flerspårig järnväg kan man på kort tid transportera så många stridsfordon som hade behövts. Bogserfordon, dricksvatten, bränsle, däck, servicepersonal, reservdelar och rullande verkstäder till lastbilar kommer att kräva en stor del av utrymmet i tågen.

I Iran saknas det inte olja men väl raffinaderier, vilket gör att diesel ransoneras och förbehålls iranska lastbilschaufförer. Kineserna måste bygga upp infrastruktur, skapa möjlighet för djurhållning, jordbruksprojekt och bevattningsprojekt till sidenvägens transitoländer. Då krävs ännu mer bränsle och tillgångar till färskvatten.

Lokomotiv kräver nog relativt flack mark om de ska orka dra långa och tunga tåg fullastade med stridsvagnar och bränsle. Med detta sagt så är världens högst belägna järnvägssträckning kinesisk och går över begskedjan Kunlun Shan på 3 000-5 000 m höjd över havet. Den kallas Qingzang-järnvägen.

Det kan tänkas att en järnvägssträckning om den inte dras över eller genom berg, går från inre Mongoliet (tillhör Kina) till Gansu till uigurernas land Xinjiang, in i Kazakstan, Uzbekistan och Turkmenistan söderut, via södra Iran längs kusten vid Persiska viken och vidare nordväst genom Irak och Syrien och södra Turkiet.

Södra Turkiet blir i ett krig den sårbaraste sträckan, som kräver kontroll över östra Medelhavet. Från Beijing till Istanbul är tågsträckan >14 000 km landvägen som jag beskriver här ovan. Men kineserna måste slå minst ett hål i kinesiska muren, som egentligen är flera murar från olika tidsepoker och som står på Unescos världsarvslista.

”Silk Road Economic Belt” blir det största logistiska sjöväga och landväga projektet genom tiderna, som kräver en väl utbyggd infrastruktur, projekteringar och investeringar i transitoländerna. Kinas tentakler sträcker sig in i Medelhavsområdet och ända in i Östersjön via Atlanten och Island.

Att Kina två gånger redan har dokumenterat närvaro i Östersjön med militära örlogsfartyg är illavarslande. Det gör att det finns anledning att tvivla på att det skulle vara så värst fredliga intentioner de har med Sidenvägsprojektet.

 

Roger M. Klang

Källor:

Världen Idag, den 1 november 2017

Raimundo Oliveira, Social and Political Scientist

SR;Ekot den 20 april 2015.                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler