Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt - Morgonbladet

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Publicerades 2017-11-27

Ronie Berggren, som vid tidigare tillfällen intervjuats av Morgonbladet, driver en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter, Amerikanska nyhetsanalyser (usapol.blogspot.com).

 Det huvudsakliga syftet är att ge balans till svensk USA-rapportering som nästan alltid beskriver USA ur Demokraternas perspektiv men skildrar Republikanerna ur sämsta tänkbara vinklar.

Ronie Berggren startade tillsammans med en vän upp Amerikanska nyhetsanalyser i januari 2008. Mellan 2008-2016 skrevs över 15 000 blogginlägg, cirka 5 inlägg om dagen under åtta års tid. Amerikanska nyhetsanalyser är därmed Sveriges främsta informationskälla om amerikansk politik under de år som Barack Obama var USA:s president.

Ronie Berggren

I januari 2012 uppdaterade han Amerikanska nyhetsanalyser genom att också starta en podcast, och det är den som nu 5 år senare nått 500 avsnitt. Avsnitt 500 (som kan höras här) är ett jubileumsavsnitt med tillbakablickar, hälsningar, musik och Ronie som pratar om sig själv och reflekterar över politiska händelser tillsammans med skribenten Jessica Stegrud.

 Ett bra introduktions avsnitt för er som ännu inte känner till Amerikanska nyhetsanalyser.

Morgonbladet växlade några ord med Ronie Berggren.


Hej Ronie, gratulerar till 500 poddavsnitt. Vad är Amerikanska nyhetsanalyser?

Ronie: Amerikanska nyhetsanalyser är en blogg och en podcast - ett mediaprojekt kanske man skulle kunna säga - som syftar till att ge svenska nyhetskonsumenter det republikanska perspektiv som saknas i svensk media i förhållande till amerikansk inrikespolitik, men även ifråga om utrikespolitik, som kriget mot terrorismen och mycket annat.

Jag vill även förklara USA djupare än vad svenska journalister oftast gör, som sällan förstår saker som amerikansk kristendom, konstitutionen, frihetsidealen, vapenägande och sådana saker. Vilket även gäller den svenska kristenheten.

 500 avsnitt är ju väldigt många. Vad driver dig?

 Ronie: Det personliga intresset. Jag har varit intresserad av amerikansk politik och historia sedan tonåren. Jag tycker det är kul, det är min hobby. I grunden är det inte svårare än så. Sen anser jag det också vara viktigt och jag tror att den konservatism som jag förespråkar behövs i Europa idag. Så känslan av att jag driver idéer som faktiskt är viktiga driver också på. Men primärt är det nog ändå nördintresset. Somliga snöar in på sport. Jag snöade in på USA.

 Kan man säga att Amerikanska nyhetsanalyser tillhör det man brukar kalla alternativmedia?

Det beror på vad man lägger i begreppet. Men om man med begreppet menar att man motsätter sig de diskurser som styr public service och svensk mainstreammedia i allmänhet så är svaret ja. Jag är ju en oerhört skarp kritiker av svensk media. I synnerhet, men inte enbart, när det kommer till USA-rapporteringen. Men ifråga om USA så är ju Amerikanska nyhetsanalyser utan tvekan just ett alternativ till svensk media. Så i det avseendet ja.

 Vill man däremot använda begreppet alternativmediai negativ bemärkelse, som en nätrörelse som trollar, spammar konspirationsteorier och liknande, så kan begreppet inte användas för att beskriva Amerikanska nyhetsanalyser.

 Min önskan är att hålla balansen: att driva den idag helt nödvändiga kritiken av en mainstreammedia-rörelse vars grund håller på att rasa, utan att för den sakens skull okritiskt köpa de alternativa förklaringar på händelserna i världen som florerar fritt på nätet och som människor pg a det svaga förtroende de rättmätigt har för etablerad media, tyvärr lätt kan ta till sig.

Amerikanska nyhetsanalyser vill hålla balansen, visa vägen genom MSM-skogen utan att trilla av stigen och fastna i Internetvildmarkens konspirationsträsk.

 Du är ju kristen, märks det av på Amerikanska nyhetsanalyser och har du fått någon uppmärksamhet i kristen media?

 Det märks av på så vis att jag alltid pratar positivt om den kristna tron, och kristendomens betydelse för upprätthållandet av den västerländska civilisationen är ju ett återkommande tema, och något som gör Amerikanska nyhetsanalyser ganska unikt i jämförelse med mer gängse, och mer specifik kristen media.

 Kristen media i Sverige drivs huvudsakligen av kristna för vilka den personliga tron alltid varit det primära, varför de väldigt sällan filosoferat kring kristendomens faktiska betydelse inte bara för enskilda troende utan för hela vår västerländska civilisation; saker som frihet, jämlikhet och mänskliga rättigheter.

 Gällande uppmärksamheten i kristen media så har den varit ganska begränsad. Jag hade god kontakt med Siewert Öholm när han levde, både via mejl och telefon. Han gillade det jag gjorde.

Men något större genomslag har jag inte bland kristna. De förstår inte alternativrörelsen eller vad den innebär och blir rädda. De tänker i grupp, jag är mer individualistisk. Kristen media i Sverige är präglade av den socialdemokratiska hegemoni som under årtionden styrt hur svenskar tänker på media. Kristen media skiljer sig bara i ett- eller möjligen två avseenden. Ifråga om Jesus, där kristna så klart förstår att mainstreammedia inte räcker till (det är ju den insikten som startat tidningar som Dagen, Världen idag etc).

Podcastavsnitt

Samt de högerkristna publikationerna som förstår att Israel behöver försvaras bättre än vad som görs i mainstreammedia.

Så de kristna förstår det. Men de förstår inte den stora helhetsbilden, problematiken med den akademiska vänstern och den socialdemokratiska hegemonin, och hur diskurserna som härrör därifrån påverkar hela det svenska mediaklimatet. Och eftersom de inte förstår det, så är de lika rädda för alternativmediasom alla andra.

 Jag kan tycka att det är lite synd. Men jag ser mig själv som en pionjär som går i spetsen. Och inget snack om att jag gör det i egenskap av kristen.

 Något sista du vill tillägga?

 Lyssna på avsnitt 500. Det är ett extra långt jubileumsavsnitt med tillbakablickar och mycket annat, vilket gör att det också passar bra som introduktionsavsnitt för er som ännu inte är bekanta med Amerikanska nyhetsanalyser!

Och eftersom vi är inne på kristen media, så vill jag också säga att jag är jätteglad för att ni på Morgonbladet inte tycks vara rädda för mig.


Intervju gjord av André Juthe


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler