Ny teori om gåtan med mössorna på Påsköns jättar
Arkeologer har länge debatterat hur urinvånarna som levde Påskön lyckades balansera en separat bit sten, deras hattar, ovanpå huvudet på de berömda moaistatyer som finns utspridda över hela ön. Nu hävdar en grupp forskare att de har svaret.
Ny teori om gåtan med mössorna på Påsköns jättar
Publicerades 2015-04-28

Av: April Holloway

 

Påskön, eller Rapa Nui som den kallas på det polynesiska språket, är en liten avlägsen ö några tusen kilometer väster om Sydamerika. En av de mest intressanta sakerna på denna ö är dess inte mindre än 887 jättelika monolitiska statyer som kallas Moai. Det ursprungliga namnet på ön ansågs vara "Te Pito O Te Henua", vilket betyder”Världens navel”, men år 1722 fick ön sitt nuvarande namn då den holländska upptäcktsresanden Jakob Roggeveen kom dit. .  Moaistatyerna av stora manliga figurer är i genomsnitt 13 fot höga (3,9624 m) och väger ca 14 ton (12.700 kg). De är gjorda av komprimerad vulkanisk aska. Många tror att statyerna spelade en helig roll i människors liv på Rapa Nui och kan ha varit ceremoniella kanaler för kontakt med gudarna.  


Ett antal av de moaistatyer som finns på ön har också en ”pukao”, vilket är namnet på de hattar eller mössor som är placerade ovanpå statyernas huvuden. Dessa kan ha representerat hår eller huvudbonader av röda fjädrar som bärs av hövdingar i hela Polynesien. De är cylindriska i sin form med en buckla på undersidan för att passa på huvudet av en moai med en klump eller knut på toppen.  Pukao balanserades som en separat del på toppen av huvudet på en moai. Under många år har det inte varit känt hur de har fått upp dessa tunga stenar, men det har funnits teorier om att de rests tillsammans med statyn eller att de placerats efter att statyn restes. Den nya studien lanserar teorin att pukao rullades upp med hjälp av ramper.


Live Science rapporterar att forskare använde "enkel fysik för att modellera den kraft och de vridmoment som krävs för att placera pukao ovanpå moai via olika tekniker, så att man rullade föremålen upp via en ramp till toppen av statyerna, och byggde ett gigantisk torn som använde ett system med block, eller att man uppförde pukao och moai samtidigt."


Medförfattaren till studien, Sean Hixon, som är en doktorand i arkeologi och geologi vid University of Oregon, presenterade sina resultat vid det 80:e årliga mötet för Society for American Archaeology, och sade att huvudbonaderna "skulle ha varit en relativt lätt materia" att rulla och kunde ha gjorts med hjälp av mindre än tio personer.


Hixton tillade att andra fakta stödjer rullningsteorin om hur pukao placerades, inklusive fördjupningar vid baserna hos hattarna samt deras avlånga form. Formen skulle ha haft en fördel över ett cirkulärt tvärsnitt eftersom det skulle ha hindrat att Pukao rullar tillbaka nedför rampen av misstag. Många av Pukao har även ringformade fördjupningar och vertikala repor på sidorna, vilket skulle ha kunnat ge dragkraft när hattar höll på att rullas upp på en ramp. Trots detta medgav Hixton att forskningen långt ifrån är entydig och att någon av de andra teorier om hur de placerats också kan vara giltig, eftersom forskning visar att alla de föreslagna metoderna var teoretiskt möjliga med tillräckligt många människor.


Påskön befolkades runt 300 e.Kr. av polynesier och mellan  1100- och 1700-talen expanderade samhället på ön stadigt, och bosättningar växte fram längs nästan hela kusten. Men efter denna period minskade befolkningen snabbt från 15.000 till cirka 2.000. Under många år trodde man att detta berodde på en ekonomisk och social kris i samhället på grund av miljöförstöring. Dock har nyare forskning börjat ifrågasätta denna teori och det har visat sig att befolkningsminskningen skedde först efter européernas ankomst.

 

Källa: Ancient Origin  


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.