Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Debatt: Irans revolutionsgarde är inte våra vänner - Morgonbladet

Debatt: Irans revolutionsgarde är inte våra vänner
Zeth Arkö Gogman kritiserar påståendet att USA i kombination med Saudiarabien skulle ha bidragit till framväxten av ISIS
Debatt: Irans revolutionsgarde är inte våra vänner
Publicerades 2015-06-05 © Marcello Casal, Jr.

 


I en artikel i Morgonbladet skriver Nikodemus Ungh att USA i kombo med Saudiarabien ska ha bidragit till framväxten av ISIS genom sitt stöd till upproret mot den syriska diktatorn Bashar al-Assad. Han påstår att ett dokument från 2012 som läckt från det amerikanska utrikesdepartementet visar på att USA ”välkomnar en al-Qaida kontrollerad Islamisk Stat i Syrien och Irak”.

 


Det är bara det att dokumentet inte alls visar det. Det beskriver snarare i oroande ordalag hur jihadister höll på att bli den dominerande kraften på slagfältet bland de krafter som strider mot diktatorn Bashar al-Assad.

 

En annan reaktion på dokumentet i fråga skulle kunna vara att USA inte stödde den moderata, demokratiska Fria Syriska Armén tillräckligt trotts att man kände till att de höll på att bli utkonkurrerade av jihadister.

 

USA och koalitionen och de moderata rebellerna ligger än idag i krig med både ISIS och al-Qaida i Syrien och vissa andra jihadistiska grupper som Ahrar ash-Sham. Koalitionen har angripit dessa från luften. I början av förra månaden utplånade al-Qaida i Syrien den FSA-lierad Hazzm-rörelsen och stal vapen som de fått via CIA.

 

Några veckor senare bombade USA och koalitionen al-Qaida i Syrien efter man intagit provinshuvudstaden Idlib. Det väststödda grupperna är med andra ord inte samma rebeller som de Ungh skriver om.

 

Assad är inte någon hjälte för de kristnas rättigheter. Medan den Fria Syriska Armén backat upp kurderna och den kristna syrianska milisen i kampen mot ISIS har diktatorn Assad fortsatt att mörda sitt eget folk med olagliga oljefatsbomber och klorgas.

 

Men han har också under årens gång gjort vad han kunnat för att bejaka framväxten av en opposition som är ännu värre än honom själv, för maktens skull.

 

När oppositionella i början av revolutionen höll fredliga demonstrationer och upprättade medborgarråd med representanter för Syriens minoriteter släppte Assad sina farligaste fångar för att de skulle ansluta sig till den (källa). Han har också köpt olja av ISIS (källa)


Och just nu agerar hans flygvapen för att stödja ISIS framfart mot det mestadels rebellkontrollerade Aleppo (källa). Assads inställning till ISIS har fått flera analytiker, bland annat den populäre konservative amerikanske politikern John McCain att benämna honom som ”ISIS fader”.

 

Så till proxykriget mellan Iran och Saudiarabien. Är Iran och Hezbollah de kristnas vänner? Iran avrättar pastorer som velat sprida guds ord till det persiska folket (källa). Kristna är andra klassens medborgare och konversion från islam belagt med dödsstraff.

 

På 80-talet fick många kristna sätta livet till mot Hezbollah, i det libanesiska inbördeskriget under 80-talet som de kristna utkämpade tillsammans med Israel.

 

Under samma period uppfann Iran och Hezbollah de moderna självmordsbombningarna (Istishhad) och använde dem flitigt mot kristna och judar. Allt prat om att Iran skulle stå på kristnas sida bygger på ren opportunism från deras sida.

 

Hur är det då med Saudiarabien och dess fundamentalistiska tolkning av Islam – wahhabismen? Är wahhabism (eller salafism, som de själva föredrar att benämna läran) alltid det samma som jihad, massmord och slaveri?

 

Här får man skilja på den första, andra och tredje saudiska staten. Den första saudiska staten som bildades i slutet av 1700-talet ansåg mycket riktigt att alla andra muslimer var otrogna och legitima villebråd.

 


Den tredje saudiska staten (KSA) som tillkom på 30-talet under fältherren Ibn Saud, mycket riktigt med brittiskt stöd, har aldrig agerat på det sättet. I snart 100 år har man haft en shiamuslimsk minoritet i nordöst, som senast för en vecka sedan utsattes för en attack av just ISIS (källa).

 

KSA har aldrig försökt utrota dem. Det wahhabitiska prästerskapet skriver juridiska utlåtanden om att det är godtagbart med amerikanska militärbaser i KSA, trotts att wahhabismen ursprungligen stod för separation från alla som avvek från den rätta läran. KSA bedriver massavrättningar på radikala wahabiter som misstänks sympatsera med ISIS (källa).

 

Man kan möjligen hävda att ISIS och Al-Qaida står för en mer traditionell tolkning av wahabismen, som huset Saud avfallit från.

 

Det är i alla fall den tolkning de grupperna gjort. För naturligtvis deltar inte KSA i kriget mot terrorn för att man bryr sig nämnvärt om mänskliga rättigheter. De deltar för att de själva är dess främsta måltavla, en västvänlig diktatur i islams hjärta. Al-Qaida utgör den största interna oppositionen mot den saudiska diktaturen (källa).

 

Skulle huset Saud falla skulle de krafter Ungh beskriver sitta på 25% av världens oljereserver och utgöra ett fasansfullt hot mot hela den fria världen.

 

Man ändå tycka att det är omoraliskt att backa upp en regim som bedriver könsapartheid och konsekvent kränker mänskliga rättigheter, men det kan svårligen kopplas till någon välvillighet mot vare sig ISIS eller al-Qaida.

 

Senare i artikeln påstår Ungh att USA på 80-talet skulle stött talibanerna för att bekämpa den sovjetiska ockupationen. Det är en vanlig uppfattning i vårt land. Det är bara det att det är fel i sak.

 

Det väststödda Mujahedin blev senare den grupp som kallades Northern Alliance, som var den enda motståndsgruppen som lyckades hålla delar av landet utanför talibanernas regim (källa).

 

När västmakterna intervenerade i Afghanistan gjorde man det för att stödja den lagliga, internationellt erkända regeringen som alltså hade sitt ursprung i just Mujahedin. Talibanerna kommer i sin tur från en extrem men säregen islamisk fundamentalism vars ursprung snarare är Pakistan.

 

Slutligen vill jag rikta några uppmaningar till Morgonbladets läsarkrets: Fråga era israeliska vänner vilket land de ser som det största existentiella hotet mot sitt land. Är det KSA eller Iran? Fråga dem vad de tycker om att Ryssland bygger kärnkraft i Iran.

 

Om ni tillhör någon frikyrka – fråga era trosfränder i Ryssland hur de behandlas av Putins regim. Man behöver inte idealisera allt som väst gör hela tiden för att inse att ryska imperialister eller det iranska revolutionsgardet inte är våra vänner.

 

 

Zeth Arkö Gogman,
Konservativ samhällsdebattör

 

 

FOTNOT: Nikodemus ger sin replik här. 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler