Greiders blinda fläck och Stefan Löfvéns oblida öde
Att Sverige har ungefär lika stora inkomst- och förmögenhetsklyftor som USA är resultatet av ett kvarts sekel med extrem hög inflationstakt, med socialdemokraterna som huvudansvariga. Nu bäddar riksbankens negativa realräntor för en ny inflationsvåg som leder till ekonomisk stagnation eller i bästa fall till radikala reformer, som kan leda till en behövlig omstart.
Greiders blinda fläck och Stefan Löfvéns oblida öde
Publicerades 2015-09-14 © www.pixabay.com

 ”För att klara den demografiska utmaningen behöver vi få fler i arbete”, sa  Stefan Löfvén i en TT-intervju häromdan i samband med att statens bidrag till kommunerna för att ta emot flyktingar höjs  till 125 000 kronor per år och person.  

Han upprepar de utsagor av Göran Greider som jag kritiserade i min förra krönika. Sanningen är förstås att full sysselsättning är ett viktigt mål för den ekonomiska politiken, helt oberoende av förekomsten av ”demografiska problem”. Så den inledande frasen är bara en förskönande kuliss för att slippa säga som det är, att ”vårt beroende av MP tvingar oss till detta”.   

Men som jag också skrev: Greider är en på många sätt sympatisk person, motsatsen till Perssons arrogante pamp och ibland en bitsk kritiker av sitt eget parti - låt vara oftast utan namns nämnande.  Han ser och gisslar vårt nya 2/3-delssamhälle, men tycks inte begripa hur orättvisorna uppkommit och hur en sannare solidaritet kan återupprättas.

Huruvida hans okunnighet är spelad eller genuin kan bara han själv veta.  Han borde inse att den medicin han föreskriver är kontraproduktiv,d v s vidgar de klyftor han säger sig vilja krympa.  

Hans ständigt återkommande recept är nämligen att ”skapa jobb” genom att öka sysselsättningen i vår redan över stora offentliga sektor.  Strunt i budgetbalansen,låna ännu mer, är budskapet till läsarna och till en partiledning som i hans ögon när alltför influerad av kravet på ordning och reda i statens affärer.  

En sådan syn gynnar i slutänden än en gång de redan rika. Jag har för egen del aldrig hört honom kommentera det faktum att förmögenhetsfördelningen i Sverige sedan länge är ungefär lika sned som i USA, trots att socialdemokratin suttit vid makten under merparten av det senast halvseklet. 

Under mottot ”alla skall med” har allt fler ställts utanför samhällsgemenskapen; som arbetslösa, förtidspensionärer eller formellt sysselsatta i  mer eller mindre meningslösa ”åtgärder” av varierande slag.  

Det är inflationen som skapat dessa stora klyftor. Den har berikat ägare av reala tillgångar (fastigheter, mark, maskiner) och gjort våra storbyggmästare(Lundberg, Wallenstam m fl.) till mångmiljardärer, utan egna ansträngningar som kunnat motivera mer än bråkdelar av de växande förmögenheterna.   

Vad någon vinner förlorar någon annan och det är arbetarklassen (villaägarna undantagna) som är de stora förlorarna i detta nollsummespel.  Detta är Greiders blinda fläck, hans grandiosa illusion, det han inte VILL se, för då rasar hans förenklade världsbild.  

Till trollerikonsterna bidrar även Riksbanken, som genom en starkt negativa realränta lurar väljarna tro att dagens välståndsbubbla är ”det nya normala”.

 Men vårt (och andras) växande skuldberg kommer givetvis att punkteras inom en snar framtid. Först då blir medborgarna till fullo varse Löfvéns misslyckande och lättsinnets pris: ett pardecennier av ekonomisk stagnation eller, i ett positivt scenario, en nystart efter radikala ekonomiska reformer i frihetlig riktning.

Medan pragmatiska gråsossar som bl a Kjell-Olof Feldt och Widar Andersson sett verkligheten i vitögat, vägrar Greider ta till sig att socialdemokratin redan under mellankrigstiden tog farväl av  marxismen och sedan dess medgivit att det marknadsekonomiska(kapitalistiska) systemet  är vida överlägset det planekonomi ska.  

Men partiet har då också, utan att orda så mycket om saken, tvingats acceptera den fria konkurrensens villkor: att företagen måste erbjudas ett näringsklimat som förhindrar det rörliga kapitalet att söka sig till grönare betesmarker.  

Därför är det alltid löntagarna och pensionärerna som får ta smällarna när riksdagen gör felsatsningar och försnillar skatteguldet.  Det begrep socialdemokratins pionjärer, men det förstår inte Greider och partiets högljudda vänsterfalang.  

Partiledaren själv, som i egenskap av Metallordförande var mer högersosse än någon annan, känner väl till historiens läxa men tvingas i dag samregera med två partier han i grunden misstror eller kanske t o m hatar. 

Ett öde som, ironiskt nog, blivit hans som en följd av Fredrik Reinfeldts förräderi mot väljarna, inte minst de egna, genom sin avskedspresent, Decemberöverenskommelsen.  I modern tid har den politiska dårskapen sällan varit större än just nu.    

Åke Sundström


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.