Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Greiders blinda fläck och Stefan Löfvéns oblida öde - Morgonbladet

Greiders blinda fläck och Stefan Löfvéns oblida öde
Att Sverige har ungefär lika stora inkomst- och förmögenhetsklyftor som USA är resultatet av ett kvarts sekel med extrem hög inflationstakt, med socialdemokraterna som huvudansvariga. Nu bäddar riksbankens negativa realräntor för en ny inflationsvåg som leder till ekonomisk stagnation eller i bästa fall till radikala reformer, som kan leda till en behövlig omstart.
Greiders blinda fläck och Stefan Löfvéns oblida öde
Publicerades 2015-09-14 © www.pixabay.com

 ”För att klara den demografiska utmaningen behöver vi få fler i arbete”, sa  Stefan Löfvén i en TT-intervju häromdan i samband med att statens bidrag till kommunerna för att ta emot flyktingar höjs  till 125 000 kronor per år och person.  

Han upprepar de utsagor av Göran Greider som jag kritiserade i min förra krönika. Sanningen är förstås att full sysselsättning är ett viktigt mål för den ekonomiska politiken, helt oberoende av förekomsten av ”demografiska problem”. Så den inledande frasen är bara en förskönande kuliss för att slippa säga som det är, att ”vårt beroende av MP tvingar oss till detta”.   

Men som jag också skrev: Greider är en på många sätt sympatisk person, motsatsen till Perssons arrogante pamp och ibland en bitsk kritiker av sitt eget parti - låt vara oftast utan namns nämnande.  Han ser och gisslar vårt nya 2/3-delssamhälle, men tycks inte begripa hur orättvisorna uppkommit och hur en sannare solidaritet kan återupprättas.

Huruvida hans okunnighet är spelad eller genuin kan bara han själv veta.  Han borde inse att den medicin han föreskriver är kontraproduktiv,d v s vidgar de klyftor han säger sig vilja krympa.  

Hans ständigt återkommande recept är nämligen att ”skapa jobb” genom att öka sysselsättningen i vår redan över stora offentliga sektor.  Strunt i budgetbalansen,låna ännu mer, är budskapet till läsarna och till en partiledning som i hans ögon när alltför influerad av kravet på ordning och reda i statens affärer.  

En sådan syn gynnar i slutänden än en gång de redan rika. Jag har för egen del aldrig hört honom kommentera det faktum att förmögenhetsfördelningen i Sverige sedan länge är ungefär lika sned som i USA, trots att socialdemokratin suttit vid makten under merparten av det senast halvseklet. 

Under mottot ”alla skall med” har allt fler ställts utanför samhällsgemenskapen; som arbetslösa, förtidspensionärer eller formellt sysselsatta i  mer eller mindre meningslösa ”åtgärder” av varierande slag.  

Det är inflationen som skapat dessa stora klyftor. Den har berikat ägare av reala tillgångar (fastigheter, mark, maskiner) och gjort våra storbyggmästare(Lundberg, Wallenstam m fl.) till mångmiljardärer, utan egna ansträngningar som kunnat motivera mer än bråkdelar av de växande förmögenheterna.   

Vad någon vinner förlorar någon annan och det är arbetarklassen (villaägarna undantagna) som är de stora förlorarna i detta nollsummespel.  Detta är Greiders blinda fläck, hans grandiosa illusion, det han inte VILL se, för då rasar hans förenklade världsbild.  

Till trollerikonsterna bidrar även Riksbanken, som genom en starkt negativa realränta lurar väljarna tro att dagens välståndsbubbla är ”det nya normala”.

 Men vårt (och andras) växande skuldberg kommer givetvis att punkteras inom en snar framtid. Först då blir medborgarna till fullo varse Löfvéns misslyckande och lättsinnets pris: ett pardecennier av ekonomisk stagnation eller, i ett positivt scenario, en nystart efter radikala ekonomiska reformer i frihetlig riktning.

Medan pragmatiska gråsossar som bl a Kjell-Olof Feldt och Widar Andersson sett verkligheten i vitögat, vägrar Greider ta till sig att socialdemokratin redan under mellankrigstiden tog farväl av  marxismen och sedan dess medgivit att det marknadsekonomiska(kapitalistiska) systemet  är vida överlägset det planekonomi ska.  

Men partiet har då också, utan att orda så mycket om saken, tvingats acceptera den fria konkurrensens villkor: att företagen måste erbjudas ett näringsklimat som förhindrar det rörliga kapitalet att söka sig till grönare betesmarker.  

Därför är det alltid löntagarna och pensionärerna som får ta smällarna när riksdagen gör felsatsningar och försnillar skatteguldet.  Det begrep socialdemokratins pionjärer, men det förstår inte Greider och partiets högljudda vänsterfalang.  

Partiledaren själv, som i egenskap av Metallordförande var mer högersosse än någon annan, känner väl till historiens läxa men tvingas i dag samregera med två partier han i grunden misstror eller kanske t o m hatar. 

Ett öde som, ironiskt nog, blivit hans som en följd av Fredrik Reinfeldts förräderi mot väljarna, inte minst de egna, genom sin avskedspresent, Decemberöverenskommelsen.  I modern tid har den politiska dårskapen sällan varit större än just nu.    

Åke Sundström


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler