Greiders blinda fläck och Stefan Löfvéns oblida öde
Att Sverige har ungefär lika stora inkomst- och förmögenhetsklyftor som USA är resultatet av ett kvarts sekel med extrem hög inflationstakt, med socialdemokraterna som huvudansvariga. Nu bäddar riksbankens negativa realräntor för en ny inflationsvåg som leder till ekonomisk stagnation eller i bästa fall till radikala reformer, som kan leda till en behövlig omstart.
Greiders blinda fläck och Stefan Löfvéns oblida öde
Publicerades 2015-09-14 © www.pixabay.com

 ”För att klara den demografiska utmaningen behöver vi få fler i arbete”, sa  Stefan Löfvén i en TT-intervju häromdan i samband med att statens bidrag till kommunerna för att ta emot flyktingar höjs  till 125 000 kronor per år och person.  

Han upprepar de utsagor av Göran Greider som jag kritiserade i min förra krönika. Sanningen är förstås att full sysselsättning är ett viktigt mål för den ekonomiska politiken, helt oberoende av förekomsten av ”demografiska problem”. Så den inledande frasen är bara en förskönande kuliss för att slippa säga som det är, att ”vårt beroende av MP tvingar oss till detta”.   

Men som jag också skrev: Greider är en på många sätt sympatisk person, motsatsen till Perssons arrogante pamp och ibland en bitsk kritiker av sitt eget parti - låt vara oftast utan namns nämnande.  Han ser och gisslar vårt nya 2/3-delssamhälle, men tycks inte begripa hur orättvisorna uppkommit och hur en sannare solidaritet kan återupprättas.

Huruvida hans okunnighet är spelad eller genuin kan bara han själv veta.  Han borde inse att den medicin han föreskriver är kontraproduktiv,d v s vidgar de klyftor han säger sig vilja krympa.  

Hans ständigt återkommande recept är nämligen att ”skapa jobb” genom att öka sysselsättningen i vår redan över stora offentliga sektor.  Strunt i budgetbalansen,låna ännu mer, är budskapet till läsarna och till en partiledning som i hans ögon när alltför influerad av kravet på ordning och reda i statens affärer.  

En sådan syn gynnar i slutänden än en gång de redan rika. Jag har för egen del aldrig hört honom kommentera det faktum att förmögenhetsfördelningen i Sverige sedan länge är ungefär lika sned som i USA, trots att socialdemokratin suttit vid makten under merparten av det senast halvseklet. 

Under mottot ”alla skall med” har allt fler ställts utanför samhällsgemenskapen; som arbetslösa, förtidspensionärer eller formellt sysselsatta i  mer eller mindre meningslösa ”åtgärder” av varierande slag.  

Det är inflationen som skapat dessa stora klyftor. Den har berikat ägare av reala tillgångar (fastigheter, mark, maskiner) och gjort våra storbyggmästare(Lundberg, Wallenstam m fl.) till mångmiljardärer, utan egna ansträngningar som kunnat motivera mer än bråkdelar av de växande förmögenheterna.   

Vad någon vinner förlorar någon annan och det är arbetarklassen (villaägarna undantagna) som är de stora förlorarna i detta nollsummespel.  Detta är Greiders blinda fläck, hans grandiosa illusion, det han inte VILL se, för då rasar hans förenklade världsbild.  

Till trollerikonsterna bidrar även Riksbanken, som genom en starkt negativa realränta lurar väljarna tro att dagens välståndsbubbla är ”det nya normala”.

 Men vårt (och andras) växande skuldberg kommer givetvis att punkteras inom en snar framtid. Först då blir medborgarna till fullo varse Löfvéns misslyckande och lättsinnets pris: ett pardecennier av ekonomisk stagnation eller, i ett positivt scenario, en nystart efter radikala ekonomiska reformer i frihetlig riktning.

Medan pragmatiska gråsossar som bl a Kjell-Olof Feldt och Widar Andersson sett verkligheten i vitögat, vägrar Greider ta till sig att socialdemokratin redan under mellankrigstiden tog farväl av  marxismen och sedan dess medgivit att det marknadsekonomiska(kapitalistiska) systemet  är vida överlägset det planekonomi ska.  

Men partiet har då också, utan att orda så mycket om saken, tvingats acceptera den fria konkurrensens villkor: att företagen måste erbjudas ett näringsklimat som förhindrar det rörliga kapitalet att söka sig till grönare betesmarker.  

Därför är det alltid löntagarna och pensionärerna som får ta smällarna när riksdagen gör felsatsningar och försnillar skatteguldet.  Det begrep socialdemokratins pionjärer, men det förstår inte Greider och partiets högljudda vänsterfalang.  

Partiledaren själv, som i egenskap av Metallordförande var mer högersosse än någon annan, känner väl till historiens läxa men tvingas i dag samregera med två partier han i grunden misstror eller kanske t o m hatar. 

Ett öde som, ironiskt nog, blivit hans som en följd av Fredrik Reinfeldts förräderi mot väljarna, inte minst de egna, genom sin avskedspresent, Decemberöverenskommelsen.  I modern tid har den politiska dårskapen sällan varit större än just nu.    

Åke Sundström


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!