Krönika: Solzjenitsyn om Västerlandets förlorade frihet
Solzjenitsyns verk ger inte bara en insikt om kommunismens strävan att döda människans själ och värdighet, utan också hur samma destruktiva anda finns hos västerlandets kultur- och maktelit, som genom tankebyggnader kränker människors naturliga gemenskaper och deras fri– och rättigheter. Solzjenitsyns verk är fortfarande i högsta grad relevant för frihetsälskande människor.
Krönika: Solzjenitsyn om Västerlandets förlorade frihet
Publicerades 2015-06-09 © Verhoeff, Bert / Anefo

Solsjenitsyn i Köln, Västtyskland, 1974.

 

En givande metod att förstå en kultur är att skildra hur den bemöter dem som avviker i förhållande till dess outtalade regler och offentliga myter och ideal. Detta gäller inte minst vid läsning av författaren Aleksandr Solzjenitsyn, som en gång i tiden omhuldades av en enad västerländsk intelligentia.

 

Vi kan till och med tala om en tid före och en tid efter Solzjenitsyns kontroversiella föreläsning på Harvard 1978 och ställa frågan om han hade fått Nobelpriset i litteratur 1970 – ett pris han kunde ta emot först under sin exil 1974 - om man redan då känt till hans uppfattningar om kultur, politik och religion.

 

Om vi börjar med tiden före 1978 och i synnerhet åren efter debutromanen ”En dag i Ivan Denisovitjs liv” och ”Den första kretsen”, som idag räknas som Nobelklassiker, finner vi en reception som hedrar författaren för att ha gett inblick i sovjetsystemets och i synnerhet Stalinerans illdåd, Gulagarkipelagens och de hemliga specialfängelsernas slavsystem.

 

Den ger också inblick i sovjetkommunismens strävan att döda människans själ och livslust i syfte att få herravälde över hennes kroppsliga och mentala funktioner, vilka lika obarmhärtigt riktades mot ideologiska projekt och försök att realisera kommunismens berättelse om sig själv.

 

”Den första kretsen” hade smugglats ut från Sovjetunionen och skildrade ett av Stalins specialfängelser för fångar med vetenskaplig bakgrund, vilka under en period fick tjänstgöra på Marfinoanstalten i syfte att bidra till militärmaktens teknologiska utveckling.

 

Här skulle de ta fram ett avkodningssystem för mänskliga röster och på så sätt bidra till befästandet av sina slavherrars makt och inflytande.

 

Boken, som är på över tusen sidor, är skriven som ett försök till en verklighetstrogen skildring av internernas inre tankevärld, livet inom ett system byggt på paranoida föreställningar, razzior och terror. Den skildrar den för materialistiska tankevärldar så karaktäristiska nihilistiska förtvining av mänskliga värden som man även finner i litteraturen hos Fjodor Dostojevskij, George Orwell, Aldous Huxley och Ernst Jünger.

 

Här finner vi den i dess nakna form där en handling från början till slut inte behövs för förståelsen av systemet som sådant. Systemet saknar i sig behovet av en röd tråd, av en bestämd riktning och ett realistiskt syfte. Det vilar istället på en mytologi som tillåts vara ouppnåelig.

 

Fångarna på Marfinoanstalten levde med vissheten om att de vid sin tjänstgörings slut skulle återföras till Gulag för kroppsarbete. Gulaglitteraturen, till vilka även hör de sju delar som ingår i ”Gulag-arkipelagen”, är ett obligatorium för varje frihetsälskande person som vill få inblick i den egalitära materialismens begränsningar utifrån ett system som i sig dragit de yttersta konsekvenserna av samma ideologi.

 

Den skildrar kommunismen som trauma och ger en förståelse för värdet av frihet och av det personliga i människans liv.

 

Vad var det då som hände vid Harvard 1978? Varför tog man avstånd från den författare som gett liberalerna och akademikerna ett av de skarpaste vapnen mot deras sovjetvänliga kollegor? Svaret som Solzjenitsyn ger själv är att de hade missförstått honom. Hans kritik av sovjetsystemet och Stalineran innebar inte, vilket många trodde, ett försvar av en bättre och mer demokratisk form av socialism.

 

Istället menade han att socialismen som sådan, liksom den moderna demokratin, hade rötter i samma radikala upplysningstradition som hade påbörjats redan under renässansen och mynnat ut i de politiska ideologiernas kamp om världsherravälde under de sekler som följde.

 

Moderniteten och upplysningen i sig och inte bara en del av moderniteten d.v.s. kommunismen, var föremål för Solzjenitsyns svärdsudd. Och inte nog med det. Solzjenitsyn menade även att den frihet som den västerländska journalistiken berömde sig av inte var autentisk utan starkt beskuren och politiserad.

 

Han menade att även västerländska medier, vilka officiellt kunde verka i frihet från det politiska systemet, var konformistiska och att det saknades politiskt mod att utmana rådande paradigm. Och som om detta inte var nog berättade han för sin vid det här laget förmodligen rätt så chockerade Harvardpublik om vad han såg som det positiva alternativet: ortodox kristendom i dess traditionella ryska form, monarki och patriotism.

 

För Solzjenitsyn innebar inte dessa tre en förnekelse av universella liberala värden. Istället såg han exempelvis på patriotism som en ikon eller ett fönster i det universella och genom vilket det universella kunde förstås och uppskattas som något som både inkluderade det partikulära och samtidigt var större än det lokala.

 

Vidare uppfattade han inte en andlig tradition som något gammalmodigt, stelt och föråldrat utan som ett dynamiskt och levande rum vari människan kunde andas och det mänskliga ta form. Dessutom uttryckte han uppskattning för lokal självbestämmanderätt och hade tagit positivt intryck av sin vistelse i Schweiz. Dagligen besökte han intill sin död ett kapell tillägnad det ryska helgonet Sergej av Radonezh, vilket han dessutom ägde.

 

Det är således inte svårt att förstå varför den västerländska kultureliten som investerat förtroende i Aleksandr Solzjenitsyn som politisk dissident, kände sig besvikna. Solzjenitsyn var nämligen fortfarande rysk – men inte sovjetisk, frihetsälskande – och inte västerländsk.

 

Hur skall vi då förstå och analysera Solzjenitsyn utifrån ett libertarianskt perspektiv? Om vi inleder med de områden där han står oss nära, finner vi, som nämndes ovan, viktiga insikter i kritiken av egalitarism i allmänhet och av kommunism i synnerhet.

 

Det är inte heller svårt för en libertarian att förstå och känna igen sig i hans kritik av västerländsk journalistik eller i försvaret av decentralism och lokalt självbestämmande.

 

En annan gemensam uppfattning är hans betoning av de traditioner och gemenskaper som växer fram spontant mellan individer i frihetlig interaktion, vilka givetvis bör åtskiljas från de seder och uppfattningar som politiska särintressen tvingar fram genom statsmakten.

 

Genusvetenskapen liksom bolsjevismen är exempel på idérörelser som varken uppkommit spontant eller naturligt från människan i hennes gemenskaper, utan tvärtom är uppfattningar hos maktlystna minoriteter vilka vill använda politiskt makt för att forcera fram sina åsikter.

 

Vad sedan ortodox kristendom beträffar så står det givetvis Solzjenitsyn fritt att tro på vad han vill utifrån frihetliga parametrar, så länge han inte tvingar sina uppfattningar på dem som så inte önskar. Personligen gör jag ingen hemlighet av min sympati för hans uppfattningar även på detta område.

 

 

Källor:

Den första kretsen

En dag i Ivan Denisovitjs liv

Västerlandets misstag

Gulag-arkipelagen

 

Nikodemus Ungh


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler