Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Engelska valet – början till slutet för EU? - Morgonbladet

Engelska valet – början till slutet för EU?
Krönika: Åke Sundström analyserar valet i Storbritannien och den oanat stora segern för David Cameron.
Engelska valet – början till slutet för EU?
Publicerades 2015-05-11

 

Vad som främst förklarar David Camerons överraskande stora seger är sannolikt löftet att anordna en folkomröstning om EU senast 2017. I svenska kommentarer har det sambandet tonats ner, inte minst i SVT, vars nyhetsförmedling inte alltid något mönster av strikt objektivitet. Redaktörerna vet förstås att varken regeringen eller oppositionen vill se ett engelskt utträde, eftersom det kommer att påverka även svenska väljare i EU-kritisk riktning.

 

Men EU-motståndet växer i hela Europa. I Tyskland fick ett nytt EU-kritisk parti ett överraskande starkt stöd i senaste valet. I Sverige växer det enda EU-kritiska partiet, SD, i rekordfart och i England fick likaledes EU-fientliga UKIP lika många röster som SD, ca 13 procent, men bara ett enda mandat. Så fungerar det engelska systemet med enmansvalkretsar, föga rättvist men med den omdiskuterade fördelen, som många ifrågasätter, att skapa handlingskraftiga regeringar.

 

De närmaste två åren kommer att domineras av spekulationer kring de förestående förhandlingarna mellan London och Bryssel om ändringar i EU:s grundlag, med tonvikt på mer restriktiva migrationsregler. Camerons tanke har varit att med hjälp av eftergifter från de övriga EU-ländernas sida skall kunna övertyga sina väljare att trots allt säga ja till fortsatt medlemskap.

 

England har de starkaste förhandlingskorten, eftersom EU-kommissionen ogärna vill förlora en stor bidragsgivare. Det borde betyda att dörren ligger öppen för ganska radikala förändringar. Men de engelska väljarna kan likaväl säga nej tack; allt handlar inte om pengar, mer om nationell självkänsla och ilska över en klåfingrig och korrumperad Brysselbyråkrati. När bollen väl är i rullning kan slutstationen hamna överraskande långt från dagens lösningar. Knäckfrågan är alltså om ens mycket stora eftergifter kommer att räcka för att vinna folkomröstningen.

 

Men oberoende av hur det blir med den saken så kan det engelska valet i maj 2015 vara början till slutet för hela EU-projektet. Målet om en federation, ett Europas Förenta Stater, har hela tiden varit orealistiskt, på grund av språkliga, historiska, etniska, ekonomiska och kulturella barriärer. EU är, för det andra, en veritabel fattigdomsmaskin. De dominerande inslagen av planekonomi, inom jordbruket framför allt, resulterar i oerhörda ekonomiska förluster och godtyckliga omfördelningar i välstånd mellan enskilda länder men också mellan kapital och arbete. Lantadeln är vinnare, löntagare och pensionärer förlorare.

 

Det paradoxala är att vänstern, som borde hata denna omfördelning, är EU:s bästa vänner, medan företag och storbönder älskar EU:s bidragsflöden.

 

Och viktigast av allt, unionen saknar den genuina demokratiska förankring som bara folkomröstningar kan skapa. När England inspirerar medborgarna i andra länder att börjar kräva att få ett ord med i laget och fler folkomröstningar kommer till stånd, kan den stolta unionen implodera lika snabbt som en annan förment oövervinnerlig union, gamla stormakten Sovjetunionen.

 

Ur gruset reser sig då ett nygammalt nationalstaternas Europa. Med fortsatt frihandel och en stabil valutaregim, som under den s k gyllene epoken, före 1914. Man behåller det positiva i EU-samarbetet, de raserade tullmurarna, men tar farväl av de välfärdsförstörande planekonomiska aktiviteterna. Ett klart positivt scenario, utom för den nya parasitära överklass av byråkrater och politiker som uppskattar sinekurerna i Bryssel.Åke Sundström, Nationalekonom, f d forskare (IUI) och ämbetsman (regeringskansliet). Åke är stående kolumnist hos Morgonbladet. 
                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler