Inte heller Saudiarabien är de kristnas vän - ett svar på Gogmans debattartikel
Nikodemus bemöter kritiken från Zeth Arkö Gogman
Publicerades 2015-06-05

 

Sverigedemokraten Zeth Arkö Gogman har gått i svaromål mot en artikel jag skrev angående en rapport som även omdiskuterats i den brittiska tidningen The Guardian (motsvarande svenska DN) om Förenta staternas initiala uppbackning till bildandet av en islamisk stat i Syrien och Irak.

 

I sitt svaromål drar Gogman flera felaktiga slutsatser och kommer med ogrundade påståenden om att jag skulle stödja Putin, Irans revolutionsgarde och regeringen Assad.

 

Faktum är att jag inte stöder någon av dessa, men vill förklara varför kristna syrianer, assyrier och kaldéer som idag fått se hela sina kulturer förstöras av Islamiska Staten, inte har samma negativa bild av Assad som visas i västerländska media.

 

Det jag istället gör i min artikel är att ge en nyanserad och välgrundad bild av hur Islamiska Staten kunnat avancera efter Förenta staternas krigsföring i och reträtt från Irak. Jag påpekar därtill en rad fakta som Gogman ifrågasätter och förnekar.

 

I denna artikel vill jag tydligt visa det som många internationella bedömare känner till och även citera direkt från den artikel i The Guardian som Gogman inte kan ha studerat särskilt noga. 

 

Artikeln, som baseras på en rapport från amerikansk underrättelsetjänst och som jag länkade i artikeln, är från 2012 och har släppts efter en omfattande juridisk procedur i Förenta staterna. I rapporten framgår det att Förenta staterna insåg att Islamiska Staten skulle formeras genom och tack vare deras stöd till motståndsrebeller i Syrien. I artikeln I tidningen The Guardian heter det:

 

'In stark contrast to western claims at the time, the Defense Intelligence Agency document identifies al-Qaida in Iraq (which became Isis) and fellow Salafists as the “major forces driving the insurgency in Syria” – and states that “western countries, the Gulf states and Turkey” were supporting the opposition’s efforts to take control of eastern Syria. Raising the “possibility of establishing a declared or undeclared Salafist principality”, the Pentagon report goes on, “this is exactly what the supporting powers to the opposition want, in order to isolate the Syrian regime, which is considered the strategic depth of the Shia expansion (Iraq and Iran).'

 

Låt oss därför tala klarspråk om vad som händer och har hänt i Irak och Syrien utifrån ett kristet perspektiv. Det är uppenbart så att de kristna i Mosul, som nu drivits bort, fått sina egendomar konfiskerade och i vissa fall dödats av Islamiska Staten, var bättre skyddade under Saddam Hussein (oavsett vad man nu tycker om honom) än under Islamiska Staten.

 

Låt oss även konsultera de kristna syrianerna och fråga dem varför merparten av dem stöder Assad – en alawit – och inte ser de islamistiska rebeller som Förenta staterna och Saudiarabien uppbackat, ja även de inresta så kallade ”moderata islamisterna”, som ”befriare”.

 

Låt oss även fråga Syriens sunnimuslimska stormufti om vad han anser om inresande salafitiska extremister som både förstört sunnimuslimska helgedomar och kristna kyrkor. Och låt oss fråga de kristna syrianerna som fått skydd av Hezbollah vem som står på deras sida i denna konflikt?

 

Den som inte har studerat varför kristna araber och kristna syrianer stöder den syriska armén och Hezbollah, har inte förstått grunden till den människoslakt som nu äger rum i Irak och Syrien. Man kan läsa vidare om detta här.

 

Därefter går Gogman vidare i sin kritik och lyfter fram Irans avrättning av kristna pastorer. Men Gogman slår här in öppna dörrar. Jag har vid flera tillfällen lyft fram att Iran inte är ett bra land för kristna.

 

Det man däremot tveklöst kan säga är att Iran är ett bättre land för kristna än Saudiarabien. Varför? Iran bygger numera kyrkor åt kristna och har tolerans för de kristnas utövande av sin religion.

 

Det finns ett förbud mot att missionera för kristendomen, men förtrycket stannar där. Saudiarabiens stormufti har å sin sida gått ut och vädjat om att man skall förstöra alla kyrkor i landet.

 

Kors är förbjudna och du får inte ta in ett kristet evangelium i landet. Kristna är förbjudna att resa på vissa motorvägar och konversioner bestraffas med döden. I Syrien så försvarar, hör och häpna, Hezbollah, kristna kyrkor och gravar från Islamiska Statens vandalism.

 

Det finns till och med en djup respekt för kristendomen inom shiitisk islam. En sådan respekt finns även inom moderat sunniislam. Syriens stormufti har vid ett flertal tillfällen celebrerat julafton tillsammans med de kristna i Syrien.

 

Fråga därför en syrisk kristen i första hand vad de anser om den amerikanska interventionen i deras land och samarbetet mellan Förenta staterna och Saudiarabien. Fråga dem det berör!

 

Västmakterna intervenerade i Afghanistan mot Sovjetunionen och understödde mujahedin i Afghanistan av detta skäl. Detta kan man tycka vad man vill om. Jag är ingen anhängare av Sovjetunionen utan för alla människors frihet och människovärde. Afghanistan har under hela sin historia varit föremål för imperier på grund av landets strategiska läge.

 

Gogman avslutar sedan med en kritik av Ryssland och dess president Vladimir Putin. Jag har i flera sammanhang tidigare uttryckt kritik mot den ryska staten, presidenten och dess politik.

 

Det jag emellertid ser mer nyanserat på är Ryssland som land och den ryska kulturen som sådan – en kultur som idag söker bevara och försvara flera av de värden som tidigare kommunister sökt demolera – kristna värden som även saknas i dagens senmoderna europeiska kultur. Ryssland som land, men inte den ryska staten, representerar andra värden och ideal än västerländsk postmodernism.

 

Flera av dessa värden finner man i den ortodoxa kristendomen, kyrkokonsten och etiken. Problemet rör inte dessa värden utan hur den ryska staten hanterar den ryska ortodoxin i politiska syften. Detta är emellertid en annan artikel och ingenting jag ämnar fortsätta att utveckla här.     

 

 

Nikodemus Ungh 

 

 

 

 


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!