Ledare: Därför är socialismen ett elände
Det finns många anledningar till varför socialismen är ett elände. Här tänker jag ta upp en av de många anledningarna - därför att den orsakar passivitet och motverkar incitament till arbetsglädje.
Ledare: Därför är socialismen ett elände
Publicerades 2015-06-11 © Håkan Dahlström

 

”Vem tjänar någonsin i krig på egen bekostnad? Vem planterar en vingård och äter inte av dess frukt? Eller vem vaktar en hjord, och äter inte av hjordens mjölk?”

 Detta är Paulus ord från Första Korinterbrevet och de visar i sin enkelhet ett (av många) grundläggande fel med socialismen och andra varianter av kollektivism.

 Socialismen ger inte motivation för att skapa välstånd, tvärtom är den rent kontraproduktiv om man vill skapa incitament för arbete och personligt ansvar.

 När skeppet Mayflower i december 1620 hade blåst hundratals mil ur kurs och anlände till halvön Cape Cod, istället för det ursprungliga målet Virginia, var det 102 puritaner som landsteg i Amerika.

 Under den första hårda vintern dog nästan hälften av dem. På grund av att alla ledare hade dött, blev det den unge William Bradford, då bara 30 år gammal, vald till ledare för kolonin.

 Han insåg snart att det socialistiska systemet som kolonin använde inte fungerade. Alla fick sitt levebröd från gemensamma affärer och bristen på motivation att göra mer arbete än enbart det nödvändiga för att klara dagen, hotade att förgöra kolonin precis som det förgjorde den tidigare kolonin Jamestown. Maten höll på att ta slut.

Bradford inrättade därför ett motiverande system. Varje familj fick en egen tomt att sköta och äga. Från och med den förändringen led kolonin aldrig nöd igen.

Med Bradfords egna ord: ”detta hade mycket god framgång för det gjorde alla händer mycket flitiga”.

Varför vad det första systemet så dåligt att det höll på att förgöra en koloni, medan de andra gjorde att den blomstrade?

 Var det en slump? Nej! Svaret är att det ena systemet – som är ett djupt människofientligt system – strider mot människans väsen och tar ifrån henne all motivation till arbete. Det är ett marxistiskt system som passiviserar människan och upphöjer hennes svagheter till norm. Resultatet blir därefter.

 Ayn Rand ger i romanen Och världen skälvde en målande beskrivning av hur marxistiskt tänkande leder till förfall. Rand berättar om en fabrik som ärvs av tre syskon som följer den marxistiska devisen ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”. Syskonen bestämmer att fabriken de ärvt ska styras av denna princip, och inom kort har det tidigare välrenommerade företaget gått i konkurs.

 När alla ska arbeta ”efter förmåga” börjar människor fuskjobba, söla och låtsas vara sämre än de är, eftersom den som är skicklig måste jobba övertid utan ersättning. Varför anstränga sig när det inte ger någon egen vinning? 

 Eftersom lönen bestämdes ”efter behov” och inte efter kompetens, började de också tävla om vem som hade det sämsta livet. Den som har ”störst behov” får ju mest pengar.

 Tidigare yrkesskickliga och stolta arbetare blev gnällspikar som inte anstränger sig, eller till och med anstränger sig för att göra ett dåligt jobb, och som ständigt är misstänksamma mot sina kollegor: tänk om de också fuskar på jobbet och överdriver sitt lidande?

Men det är inte bara arbetet och arbetsmarknaden område som den socialistiska staten motverkar incitament; genom att centralisera alla beslut, breder den ut sig överallt, och skapar passivitet på alla nivåer i samhällskroppen.  Ett inlägg som gjordes på Kristna Värdepartiets medlemssida beskriver tillståndet mycket träffande:

 

”Huruvida välfärdsstaten är marxistisk, korporativistisk o.s.v är irrelevant. Välfärdsstaten har centraliserat alla samhällsfunktioner och institutioner uppåt (t.o.m a-kassorna, som förut var lokala institutioner). Även om välfärdsstaten inte nödvändigtvis är marxist-leninistisk så är den kollektivistisk och socialistisk och totalitär eftersom den allena formar samhället och strävar efter att människor skall vara beroende av dess existens. En parasit som kräver dyrkan. En avgud. Välfärdsstaten hör till den moderna världens politiska apotheos och måste - och kommer - helt upplösas. Det betyder inte att folk hamnar utan hjälp, gemenskap och skyddsnät; tvärtom faktiskt. Välfärdsstaten har undanröjt all lägre gemenskap och ansvarstagande för sina nästa, eftersom allt är myndigheternas ansvar. Bråkar barnen? Kontakta BUP. Får grannen stryk? Ring 112. Har kusinen ekonomiska problem? Ge numret till socialen. Välfärdsstaten är ansvarig för BÅDE oansvarig kollektivism och individualism och man måste vara klar över dess avskaffande och inte låta sig luras av argument och lobbykampanjer över dess förträfflighet. Särskilt de unga måste skiljas från socialstatens spindelnät för framtida förändringars sak, och för deras eget bästa”

 

Denna passivisering är något som pågått under årtionden och som faktiskt blivit en del av den svenska folksjälen. Faktum är att en analys av samtliga riksdagspartier från “yttersta högern” till "yttersta vänster" visar att samtliga har accepterat den socialistiska staten som paradigm. 

Ett konsekvens av detta blir att politikers konkreta förslag utgår från detta. Ett talande exempel på detta är när Moderaterna föreslår att utöka den allmänna förskolan från två års ålder i stället för från tre.

 Att istället verka för att familjen och individen ska vara självständig och självbestämmande över sitt privatliv verkar inte ens finnas med i perspektivet. 

Vi inbillar oss att vi behöver ett socialistisk stat som tar hand om oss från vaggan till graven. Inget kan vara längre från sanningen.

Det är dags att vi vaknar upp ur vår socialistiska dvala och vårt sjuka beroende av socialstaten. Med det personliga ansvaret som utgångspunkt kan vi tillsammans skapa välstånd och livskraftig gemenskap i samhället.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

André Juthe


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!