Ledare: Vill KD hellre vara RFSL:s röst än familjens?
Kristna Värdepartiet går mot att vara det enda partiet som värnar kärnfamiljen.
Ledare: Vill KD hellre vara RFSL:s röst än familjens?
Publicerades 2015-08-07 © Frankie Fouganthin

Bilden är ett montage

Kristdemokraterna hade redan under Alf Svenssons tid övergivit sin tro på alla människors rätt till liv. Emellertid arbetade de, trots att de hade övergivit sin ursprungliga övertygelse, för en sänkning av abortgränsen - om än passivt då det aldrig var en hjärtefråga för dem.

Men inte ens denna bleka version av prolifepolitik fick fortsätta under Göran Hägglunds tid som partiledare. Hägglund, dåvarande socialminister, drev kallhjärtat igenom möjlligheten till abortturism skulle införas i Sverige.

Själva förslaget handlade alltså om att kvinnor från länder med en sundare abortlag ska få komma till Sverige och göra aborter, aborter som ska finansieras av svenska skattebetalare. Detta har främst lett till att kvinnor som inte kunnat göra könsselektiva aborter, till följd av striktare abortlagar i hemlandet, nu fått den möjligheten.

Detta långsamma förfall inom KD, med abortturismen som den avgörande punkten, ledde till bildandet av Kristna Värdepartiet.

Kristna Värdepartiet startades för att skydda ofödda och är det enda konsekventa partiet när det gäller just människovärdet. Ett konsekvent tänkande som Göran Hägglund kallar omänskligt:

- De vill totalförbjuda aborter. Det är ett väldigt fyrkantigt och omänskligt tankesätt.

När Göran Hägglund valde att avgå fanns det inte längre någon abortmotståndare i KD:s styrelse, eftersom alla som vägrade hålla en lägre profil i frågan  systematiskt hade blivit utmanövrerade.

Det är därför inte konstigt att även den nya partiledaren Ebba Busch Thor har en liberal inställning till abort och att  ingen av partiledarkandidaterna för KD var livsförespråkare.

Att Busch Thor inte delar den uppfattning om människolivets okränkbarhet som var en av anledningarna till att KD grundades är tydligt i hennes uttalande:


- Låt mig vara väldigt tydlig, då: jag ifrågasätter inte att vi skulle ha möjlighet att göra aborter upp till vecka 22, med Socialstyrelsens tillåtelse.

Den nya partiledaren för KD, Ebba Busch Thor, försöker nu föra KD ytterligare längre bort från partiets kristna rötter. På Pridefestivalen, en festival som KD fram till 2011 hade bojkottat, klargjorde Ebba att hon inte ställer sig bakom partiprogrammet kring homoadoption, och anser att homosexuella par bör få adoptera.

Hon anser även att att partiet ska vara självkritiskt för att man tidigare förespråkat sterilisering vid könsbyte:

- Det är en orimlig motsättning att behöva välja mellan att kunna få barn och att vara det kön man är.

Hur hon kan anse att män kan föda barn förblir däremot osagt. Utöver detta har hon inte uteslutit att könsbytare som tidigare varit tvungna att sterilisera sig för att få könsbytet betalt av skattebetalarna bör få skadestånd. 

I HBTQ-tidningen QX meddelade Busch:

- Vi följer frågan, men vi har i dagsläget inget förslag om att de ska erbjudas skadestånd, men jag stänger inte den dörren.

Ebba Busch Thor är dock inte ensam om att inom partiet försöka knuffa partiet i en mer homovänlig inriktning; hon har med sig partistyrelsen i den nya riktningen mot homoadoption. 

Till Dagen sa Emma Henriksson, andre vice partiordförande:

- Vi har i partistyrelsen föreslagit att vi ska ändra partiets hållning i den här frågan, även om det ännu inte är offentliggjort. Därmed ställer vi oss bakom den lagstiftning som finns i dag, att det inte ska finnas någon restriktion för homosexuella personer att bli prövade som adoptivföräldrar.

Huruvida KD kommer ändra ståndpunkt avgörs på deras riksting som kommer hållas i oktober.

- Det är alltid rikstinget som är vårt högsta beslutande organ, men partistyrelsen är tydlig att vi bör ändra ståndpunkt, säger Emma Henriksson till Dagen.

Detta utspel har dock fått kritik från röster inom partiet. Tuve Skånberg, välkänd profil inom KD, har i Sveriges Radio uttryck sig negativ till den nya riktning som partistyrelsen nu ska försöka få igenom vid nästa partikongress.

Tuve Skånberg var för övrigt även en av de få som höjde sin röst mot att abortturism skulle införas och betalas av skattebetalarna i Sverige, men utan framgång.

Det mesta verkar tyda på att KD än en gång kommer att söka sig bort från sitt ursprung. Förra gången var det relativt många inom KD som ändå höjde rösten när man ville införa abortturismen, men den här gången kommer kritiken mest utifrån.

Tommy Dahlman, riksdagskandidat för KD 2014, och chefredaktör för tidningen Inblick, kritiserar i en artikel Ebbas försök att styra KD mot en HBTQ-vänligare politik.

Tommy Dahlman har tidigare personligen fått uppleva att KD försökt närma sig HBTQ-rörelsen. Tidigare i år skrev han, i sin roll som pastor, ett svar på en debattartikel tillsammans med 21 andra pastorer från pingströrelsen, och menade där  att homosexuell utlevnad enligt Bibeln är synd.

Kritiken inom partiet lät inte vänta och distriktsordförande Peter Johansson har meddelat i media att det inte är tänkbart att Dahlman kan ha politiska uppdrag i framtiden.

Man måste fråga sig hur mycket  KD:s frikyrkliga väljare klarar av? KD startades av Lewi Pethrus, frontfigur inom pingströrelsen, men skulle Lewi Pethrus ens överväga att rösta på KD idag?


KD som så starkt sa nej i homoadoptionsfrågan tidigare, då de ville stå på barnens sida, verkar nu hellre vilja ställa sig på RFSL:s sida.

Medan Ebba lyste med sin närvaro på Pridefestivalen, så lyste Kristna Värdepartiet ännu starkare, med sin frånvaro.


Roland Ohlsson och André Juthe

 


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!