Krönika: Struktur
För att individer ska kunna samlas i ett gemensamt samhälle är strukturer en självklarhet, skriver Stefan Pehrson
Krönika: Struktur
Publicerades 2015-08-21 © Pixabay

 

Vi är alla individer, så det är förstås inget unikt. Med våra individuella angelägenheter gör vi som vi själva vill. Individualism, däremot, är den principiella hållningen att individen är utgångspunkten.

Vad skulle egentligen hända med vårt medborgarskap om det drevs i samma individualistiska riktning som religionstillhörigheten? Borde vi som vuxna få lämna medborgarskapet, men få behålla en bit av territoriet för att själva bestämma över det? Kanske gå ihop med någon annan eller en hel grupp, och starta en lag- och polisförening för ordningen i vårt gemensamma område. Men om ingen frivillig överenskommelse gjorts så bestämmer var och en över sin bit.

Nu har ju inte detta hänt utan vi föds in i medborgarskap, och utan att tillfrågas förväntas vi vara kvar i det och följa de regler som slagits fast genom lagstiftning. Vi kan vara med och rösta fram eller ställa upp som politiska företrädare, men inte starta ett eget land eller bara göra som vi vill.

Är detta ett problem i sig? Skulle individen få slå sig lös och agera på sina egna villkor? Om man nu inte tycker det så har man redan accepterat en gemensam ordning, en norm, vilken uttrycker sig i en struktur.

Alla de lagar och förordningar som stiftas av den gemensamma styrelsen utgår ifrån något slags syn på verkligheten; en idé om hur det borde vara styr vad som bör bevaras liksom vad som borde åtgärdas.

Med utgångspunkt från att kvinnan kan få barn, amma dem och – med sin ljusa röst – ta hand om dem har man beskyddat familjelivet. Mannens och kvinnans olika kompletterande egenskaper förenas i äktenskapet. Behovet av skydd tillgodoses av överheten med poliskår för den inre ordningen och försvaret för den yttre. Konung, regering och riksdag har sina respektive uppgifter för att tjäna folket med kommunikationer, skolväsende, sjukvård och annan vård, kraftförsörjning med mera.

Näringsliv och företag, som står för produktionen, agerar inom ramarna för gemensamma spelregler, som tar vara på den enskildes initiativförmåga och potential. Samtidigt som skatter tas ut skyddas ägandet så att man får njuta frukterna av sitt värv.

Alla får göra det de är bra på; olika begåvning täcker upp för varandra i ett gemensamt system av tjänande.

Hur man än ser på ett samhälle så leder själva den gemensamma ordningen till normer och strukturer. Annars hamnar vi i individualismens egna värld och självtillräckliga frihet. Något mer patetiskt än individualister som riktar krav mot samhället för att få sina behov uppfyllda får man leta efter. Om de vill lämna samhället borde de åtminstone vara konsekventa.

Om det inte finns några kön hur kan man då identifiera sig med ett? Om de så kallade könsrollerna uttryckts olika i olika tider så bekräftar det ju att de båda könen alltid gör sig gällande; manligt och kvinnligt ger sig till känna om än i olika utförande.

I ett samhälle finns en viss norm för uppförande och lojalitet. För den som kommer utifrån är normen kanske obekant, men att inskärpa den är riktigt och en hjälp för den som säger sig vilja flytta in i en kultur. Alla som flyttat vet om det själva. Ras är ingen ursäkt för att inte ställa upp på sitt eget beslut.

Demonstrationsfrihet är inte rätten att ställa till med upplopp. Det är ordningsmaktens skyldighet att oskadliggöra hot mot säkerheten. Människor som har rätt att demonstrera ska inte hindras av förbrytare. Yttrandefrihet innebär ingen rätt att få igenom sin åsikt. Den man inte övertygat har ingen anledning att hålla med.

Vi måste ta vårt eget samhälle på allvar. Alla byggnader har strukturer. Det är röra som saknar struktur. Att klaga på att inte alla har samma sak eller hävda rätten att välja vad man är är inte värdigt en mogen människa. Snarare är det ett tecken på att man fått hållas alldeles för länge.

Att vi bor i samma samhälle är på intet sätt en anledning till att ställa upp på dem som inte står för detsamma. De har svikit det, helt enkelt. För detta ska de ingen belöning ha. Självklart finns det strukturer, hur skulle vi annars – med våra individuella skillnader – kunna hålla samman?


Stefan Pehrson


                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!