Krönika: Lånad legitimitet
Under Stockholm Pride firas sexuella inriktningar som är annorlunda än den mellan man och kvinna. Argumenten och uttrycken har dock ofta lånats från just denna mera traditionella sfär.
Krönika: Lånad legitimitet
Publicerades 2015-07-30 © Pixabay
Priderörelsen började 1969 då en polisrazzia mot gaybaren Stonewall Inn i New York utlöste ett upplopp som pågick i tre dygn. Året därpå organiserades den första årliga Gay Pride-marschen i New York. Liknande demonstrationer följde i flera städer i USA och Europa. Slagordet Gay Pride är snarlikt den svarta medborgarrörelsens Black Pride. Sentensen ”I'm black and I'm proud” populariserades genom en låt av soulartisten James Brown 1968.
 
Fenomenet spred sig också till Sverige där en första demonstration hölls i Örebro 1971. 1977 organiserade RFSL (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, 2007 ändrat till Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter) Homosexuella Frigörelsedagen, två år senare ändrat till Frigörelseveckan. I Sverige under 70-talet var ”frigörelse” eller emancipation feminismens stående retoriska term, men även allmänt marxistiskt riktat mot ”borgerligheten”.
 
Från att i början ha varit politiska demonstrationer ändrades karaktären under 80-talet till publikfriande festivaler och karnevaler, som gärna präglade staden i fråga i flera dagar. Den nya pumpande techno- eller rave-musiken och disco-kulturens exhibitionism var här en förutsättning.
 
1998, när Stockholm var kulturhuvudstad, förlades Europride dit. Arrangör blev nu Föreningen Stockholm Pride där RFSL ingår som medlem.
 
Det är nu alltså artonde året som Stockholm Pride hålls. En tidig massiv uppbackning av media som SVT och Dagens Nyheter har – trots ibland dålig ekonomi – fått utlevelserna i uppträdande och föredragsämnen att framstå som en institution. Inom politiken innebar inte minst Moderaternas anslutning under Fredrik Reinfeldt en viktig omsvängning.
 
RFSL har under utvecklingen medvetet ändrat inriktning. Liksom för besökarna på Stonewall Inn 1969 stod länge raggningskulturen i centrum. Frågorna gällde sådant som bastuklubbarna där homosexuella möttes för att ha tillfälligt sex. På grund av rädslan för HIV-smitta förbjöds de i Sverige 1987 (”Bastuklubbslagen”). Efter påtryckningar tilläts de igen 2004.
 
Under 00-talet lade emellertid RFSL om taktik och satsar nu på att framhålla likheten mellan homosexualitet och vanlig sexualitet. Detta gör att man kan driva det allt oftare anförda diskrimineringsperspektivet.
 
Det handlar i båda fallen om kärlek, men med olika läggning, heter det.
 
Alla har vi dock blivit till genom en far och en mor, även om det är möjligt att konstgjort flytta omkring sädesvätska och ägg. Sådan är alltså allas vår uppkomst, vad vi än gör i våra liv.
Att man räknar med par i äktenskap och förhållanden beror helt enkelt på att det finns två kön och att man kombinerar en av varje.

Inte ens könsumgänge kan egentligen utföras av personer med samma kön. De två olika könsorganen passar för varandra och innebär att man kan förenas sexuellt. Med lika kön är detta inte möjligt.
 
Gentemot kritiker har det kvasimedicinska begreppet 'homofobi' spelat en stor roll. Ordet uppfanns i slutet av 1960-talet av en amerikansk psykolog, George Weinberg. Fastän han till och med doktorerat valde han att använda en klinisk medicinsk term, 'fobi', sjuklig rädsla för något, om den som, enligt honom, har svårt för att möta homosexuella. Enligt Wikipedia har han även handlett studenter i studier av homofobi, som om det faktist vore en sjukdom.
 
Ordet homofobi används idag om alla invändningar mot homosexualitet. Det flyttar över ansvaret till den som kritiserat, och ska få denne att dra sig tillbaka. Om man slår till reträtt är man tydligen frisk igen.
 
I grundlagen (Regeringsformen 1 kap 2 §) står det: ”Det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person.”

Men diskriminering kan inte syfta på att man talar om saker som de verkligen är. Om sakernas tillstånd då innebär begränsningar eller invändningar måste dessa få ha sin gång.


Stefan Pehrson

                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.