Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Krönika: Lånad legitimitet - Morgonbladet

Krönika: Lånad legitimitet
Under Stockholm Pride firas sexuella inriktningar som är annorlunda än den mellan man och kvinna. Argumenten och uttrycken har dock ofta lånats från just denna mera traditionella sfär.
Krönika: Lånad legitimitet
Publicerades 2015-07-30 © Pixabay
Priderörelsen började 1969 då en polisrazzia mot gaybaren Stonewall Inn i New York utlöste ett upplopp som pågick i tre dygn. Året därpå organiserades den första årliga Gay Pride-marschen i New York. Liknande demonstrationer följde i flera städer i USA och Europa. Slagordet Gay Pride är snarlikt den svarta medborgarrörelsens Black Pride. Sentensen ”I'm black and I'm proud” populariserades genom en låt av soulartisten James Brown 1968.
 
Fenomenet spred sig också till Sverige där en första demonstration hölls i Örebro 1971. 1977 organiserade RFSL (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, 2007 ändrat till Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter) Homosexuella Frigörelsedagen, två år senare ändrat till Frigörelseveckan. I Sverige under 70-talet var ”frigörelse” eller emancipation feminismens stående retoriska term, men även allmänt marxistiskt riktat mot ”borgerligheten”.
 
Från att i början ha varit politiska demonstrationer ändrades karaktären under 80-talet till publikfriande festivaler och karnevaler, som gärna präglade staden i fråga i flera dagar. Den nya pumpande techno- eller rave-musiken och disco-kulturens exhibitionism var här en förutsättning.
 
1998, när Stockholm var kulturhuvudstad, förlades Europride dit. Arrangör blev nu Föreningen Stockholm Pride där RFSL ingår som medlem.
 
Det är nu alltså artonde året som Stockholm Pride hålls. En tidig massiv uppbackning av media som SVT och Dagens Nyheter har – trots ibland dålig ekonomi – fått utlevelserna i uppträdande och föredragsämnen att framstå som en institution. Inom politiken innebar inte minst Moderaternas anslutning under Fredrik Reinfeldt en viktig omsvängning.
 
RFSL har under utvecklingen medvetet ändrat inriktning. Liksom för besökarna på Stonewall Inn 1969 stod länge raggningskulturen i centrum. Frågorna gällde sådant som bastuklubbarna där homosexuella möttes för att ha tillfälligt sex. På grund av rädslan för HIV-smitta förbjöds de i Sverige 1987 (”Bastuklubbslagen”). Efter påtryckningar tilläts de igen 2004.
 
Under 00-talet lade emellertid RFSL om taktik och satsar nu på att framhålla likheten mellan homosexualitet och vanlig sexualitet. Detta gör att man kan driva det allt oftare anförda diskrimineringsperspektivet.
 
Det handlar i båda fallen om kärlek, men med olika läggning, heter det.
 
Alla har vi dock blivit till genom en far och en mor, även om det är möjligt att konstgjort flytta omkring sädesvätska och ägg. Sådan är alltså allas vår uppkomst, vad vi än gör i våra liv.
Att man räknar med par i äktenskap och förhållanden beror helt enkelt på att det finns två kön och att man kombinerar en av varje.

Inte ens könsumgänge kan egentligen utföras av personer med samma kön. De två olika könsorganen passar för varandra och innebär att man kan förenas sexuellt. Med lika kön är detta inte möjligt.
 
Gentemot kritiker har det kvasimedicinska begreppet 'homofobi' spelat en stor roll. Ordet uppfanns i slutet av 1960-talet av en amerikansk psykolog, George Weinberg. Fastän han till och med doktorerat valde han att använda en klinisk medicinsk term, 'fobi', sjuklig rädsla för något, om den som, enligt honom, har svårt för att möta homosexuella. Enligt Wikipedia har han även handlett studenter i studier av homofobi, som om det faktist vore en sjukdom.
 
Ordet homofobi används idag om alla invändningar mot homosexualitet. Det flyttar över ansvaret till den som kritiserat, och ska få denne att dra sig tillbaka. Om man slår till reträtt är man tydligen frisk igen.
 
I grundlagen (Regeringsformen 1 kap 2 §) står det: ”Det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person.”

Men diskriminering kan inte syfta på att man talar om saker som de verkligen är. Om sakernas tillstånd då innebär begränsningar eller invändningar måste dessa få ha sin gång.


Stefan Pehrson

                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler