Ebba Witt-Brattströms feministiska verklighetsförfalskning
Publicerades 2015-06-30


Vad är det för fel på feminismen? Varför leder feministiska resonemang så ofta till märkliga slutsatser? Jag skall i denna artikel med hjälp av ett dagsaktuellt exempel förklara varför.


Det jag syftar på visade sig med all önskvärd tydlighet i en kulturartikel av Ebba Witt-Brattström i SvD 22/6 (http://www.svd.se/ebba-witt-brattstrom-sallhet-ger-immunitet-mot-sexualisering). Hon tycks här på allvar mena att ordet sällhet har en ”erotiskt autonom, patriarkalt underminerande laddning”. Det som för oss andra bara är ett gammaldags ord för lycka, är alltså för henne en del av den feministiska kampen, Detta kan tyckas som en stollig bagatell, som inte är värd att ta på allvar. Då det sägs av en av den svenska feminismens främsta ikoner kan det vara värt att dröja något vid detta. Särskilt som det kan säga något om det feminismens tänkande över huvud taget.


Det har redan stormat kring Brattström på kultursidorna denna vår. Kring hennes tal om ”litterär pedofili” utifrån en ensidig läsning av Karl-Ove Knausgård och Stig Larsson har det förts en bitvis kritisk diskussion. Måndagens kulturartikel i SvD kommer dock sannolikt inte diskuteras på det sätt som den skulle förtjäna. För den pekar inte ut någon enskild och tycks röra sig om banaliteter. Ändå är den på många sätt mycket mer avslöjande än hela den tidigare diskussionen.


Vad rör det sig om här? Brattströms artikel handlar om hennes favoritord: sällhet. Hon hittade det som tonåring i en dikt av Edith Södergran. Brattströms tolkning är att dikten behandlar en kvinnokropp som inte kan sexualiseras. Vi accepterar tillfälligt denna tolkning, för detta är inte det intressanta här. Det intressanta är vad som sedan sägs, efter en utläggning om ordet sällhets historiska användning: ”Det är som om ordet vore förladdat med sin autonomt erotiska, patriarkalt underminerande laddning långt före Södergran, och därför i möjligaste mån bör undvikas. För den något konspiratoriska tesen talar faktumet att några av våra mest prominenta mansförfattare tycks särskilt ivriga på att rensa ut sällheten. August Strindberg är ytterst sparsam med ordet, surprise. Hjalmar Söderberg använder det aldrig, men det gör däremot Hjalmar Bergman.”


Detta är uppenbart nonsens. Det finns en självklar förklaring till varför inte Strindberg och Söderberg använder detta ord. Det beror på att deras, sinsemellan tämligen olika, moderna prosastil inte tillåter ett ord, som låter som något som hämtats ur den romantiska poesin. Det är kort uttryckt för gammaldags för dem. Denna uppenbara stilistiska förklaring bortser Brattström ifrån, trots att hon som litteraturprofessor måste vara väl förtrogen med dessa författare. Detta kan bara förklaras med ett slags intellektuell låsning, där allt på något sätt måste förklaras med könsmaktsordningen. Övriga förklaringar prövas inte, utan man utgår i förväg från att detta kan vara den enda tänkbara förklaringen.


Detta visar hur feminismens slutna tänkande fungerar. Den fungerar som ett raster, där förklaringen är given innan analysen görs. Det leder till en förfalskad bild av verkligheten. Lockelsen är uppenbar – alla vill ha en enkel förklaring till hela tillvaron. Verkligheten är dock inte så beskaffad. Lärdomen är att man aldrig bör ha en på förhand formulerad lösning, utan öppet och förutsättningslöst undersöka världen. Detta kan verka tråkigt, men det är det enda hållbara alternativet.

 


Simon O. Pettersson


                           
Annons:


Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.

Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.


Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.


Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.

Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.
Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april

Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.


Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.

Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.


Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?
Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.

Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.


Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.

Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.


Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.

Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler