Historia: De vita barbareskslaveriet
April Holoway berättar om ett förhållandevis okänt kapitel i slaveriets historia. De vita slavarna med de muslimska slavhandlarna är för de allra flesta helt okänt trots att det handlade om över en miljon människor som tvingades till ett fruktansvärt slaveri.
Historia: De vita barbareskslaveriet
Publicerades 2015-06-13

 

Mycket uppmärksamhet och fördömande har riktats mot tragedin av den afrikanska slavhandeln, som skedde mellan 1600 -och 1900-talet. Men en annan lika avskyvärd handel med människor ägde rum ungefär samtidigt i Medelhavet. Det beräknas att upp till 1,25 miljoner européer var förslavade av de så kallade barbareskpiraterna.

 

Barbareskpiraterna var sjörövare eller kapare i Barbareskstaterna i Nordafrika, som härjade i Medelhavet och östra Atlanten, i vissa fall så långt ut som Island. De tog och sålde slavar, och stod periodvis under beskydd av Osmanska riket. Dessa slavars liv var lika illa som sina afrikanska motparter.

 

Slaveri är en av de äldsta yrken som människan känner till. Vi kan hitta uppgifter om slavhandeln redan i Hammurabis lagtext i Babylon ca 1800 f.Kr.

 

Folk från nästan alla större kulturer, civilisationer och religiösa bakgrunder har skaffat sig sina egna slavar och förslavat andra folk.

 

Emellertid har jämförelsevis liten uppmärksamhet ägnats åt den produktiva slavhandeln som genomfördes av pirater eller kapare, längs Barbareskkusten med början omkring 1600-talet.

 

Detta har kommit att bli känt som det vita barbareskslaveriet. Det beror på att det ofta var vita människor som var slavar och att det skedde längs med barbareskkusten (som den kallades av européer på den tiden), i vad som nu är Marocko, Algeriet, Tunisien, och Libyen.

 

De så kallade barbareskpiraterna, skaffade ett tvivelaktigt rykte åt sina länders innevånare, genom sitt, under många århundraden systematiskt, utövade sjöröveri och slaveri (varav en betydande del var europeiska slavar tagna vid piraträder).

 

Slaveriet och piraträderna var också legaliserat av dessa länders regeringar vilket inte gjorde att ländernas rykte blev bättre.

 

Alla som reste i Medelhavet vid denna tid tog en stor risk att bli fångade av dessa pirater och förda till Barbareskkustens städer för att säljas som slavar.

 

Men ibland attackerade piraterna inte bara fartyg och sjömän, utan ibland plundrade de också kustbosättningar i Italien, Frankrike, Spanien, Portugal, England, Irland, och även så långt bort som Nederländerna och Island. De landade på obevakade stränder, och kröp upp på byar i mörkret för att fånga sina offer.

 

Nästan alla invånare i byn Baltimore, i Irland, togs på detta sätt år 1631. Som ett resultat av detta hot, blev många kuststäder i Medelhavet nästan helt övergivna av sina invånare ända fram till 1900-talet.

  

På 1300 -och 1400 talet var det kristna pirater, främst från Katalonien och Sicilien, som dominerade haven, och utgjorde ett ständigt hot mot handlarna. Det var inte förrän utbyggnaden av det ottomanska imperiet i det 15:e århundradet som barbareskpiraterna började bli ett hot mot den kristna sjöfarten.

 

Omkring år 1600 hade europeiska pirater fört vidare avancerade segling -och varvsindustritekniker till barbareskkusten som gjorde det möjligt för piraterna från dessa områden att utvidga sin verksamhet i Atlanten. Effekterna av barbareskpiraternas räder kulminerade i början och till mitten av 1700-talet.

 

Medan barbareskslaveriet typiskt porträtteras som muslimska pirater som fångade vita kristna offer, är detta alltför förenklat. I själva verket var piraterna inte intresserade av ras eller religiös inriktning hos dem som de fångat.

 

Barbareskslavarna kunde vara svarta, bruna eller vita, katolska, protestantiska, ortodoxa, judiska eller muslimska. Och barbareskslavhandlarna var inte alltid muslimer det fanns också engelska kapare och nederländska kaptener som hade utnyttjat förändringen av lojaliteter i en era, där vänner kan bli fiender och fiender vänner, med ett enda penndrag.

 

"En av de saker som både den offentliga versionen och många forskare tenderat att ta för givet är att slaveriet alltid var efter ras", säger historikern Robert Davis, författare av Christian Slaves, Muslim Masters: White Slavery in the Mediterranean, the Barbary Coast, and Italy (”Kristna slavar, muslimska herrar”: Vit Slaveri i Medelhavet, Barbarikusten och Italien.") ”Men det är inte sant", tilläger han.

 

I sina kommentarer som kan komma att skapa kontroverser, hävdar dock Davis att det vita slaveriet har minimerats eller ignoreras eftersom akademiker velat se européer som onda kolonialister, snarare än som offer.

 

 

 

Livet som barbareskslav

Slavarna som fångats av barbareskpirater stod inför en dyster framtid. Många dog på fartygen under den långa resan tillbaka till Nordafrika, på grund av sjukdom eller brist på mat och vatten. De som överlevde togs till slavmarknader där de skulle stå i timmar medan köparna inspekterade dem innan de såldes på auktion.

 

Efter köpet, skulle slavar sättas i arbete på olika sätt. Män tilldelades oftast hårt kroppsarbete, som arbetare i stenbrott eller tunga byggnadsarbeten, medan kvinnor användes för hushållsarbete eller sexuellt slaveri. På natten sattes slavarna i fängelser som kallades ”bagnios" som ofta vara mycket varma och överfulla.

 

Men det absolut värsta ödet som kunde drabba en barbareskslav var att bli galärslav. Tvångsarbetet för en galärslav var som roddare och de var fjättrade vid årorna där de satt, en plats de aldrig fick lämna. De fick sova, äta, urinera och tömma tarmen på samma plats där de satt.  Galärsvakten piskade roddarna på deras nakna ryggar om de inte ansågs arbeta tillräckligt hårt. 

 


Slutet på barbareskslaveriet 

Barbareskpiraternas aktivitet började minska under den senare delen av 1700-talet, när de mer kraftfulla europeiska flottor började tvinga piraterna att upphöra med att kapa sjöfarten.

 

Det skedde dock inte förrän de första åren av 1900-talet, då Förenta staterna och vissa europeiska länder allt ivrigare började slå tillbaka mot barbareskpiraterna, samt att Alger oftare blev bombarderat av Frankrike, Spanien och Amerika, i början av 1900-talet.

 

Så småningom, efter en anglo-holländsk razzia 1816 mot Alger, blev barbareskpiraterna tvingade att gå med på villkor där ett upphörande av kristna slavar ingick, även om slavhandel av icke-européer fick fortsätta.

 

 

Enstaka händelser fortsatte att ske, tills en annan brittisk räd mot Alger år 1824, och slutligen, en fransk invasion av Alger år 1830, vilket placerade den under kolonialt styre.

 

På liknande sätt invaderades Tunis av Frankrike 1881. Tripoli återvände till att vara under ottomanska kontroll år 1835, innan de slutligen faller i italienska händer i 1911 italiensk-turkiska kriget.

 

Slavhandeln längs Barbareskkusten upphörde slutligen när de europeiska regeringarna stiftat lagar som beviljade befrielse för slavar.

 

 

April Holoway


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.