Granskning: Skillnaden mellan Oss och Dem av Bassam Tawil
Bassam Tawil, som själv är palestinier, ger ett kritiskt perspektiv på den inkonsekvens som palestinier i allmänhet och palestinska ledarskapet i synnerhet uppvisar i synen på människoliv.
Granskning: Skillnaden mellan Oss och Dem av Bassam Tawil
Publicerades 2015-08-10

Israels president Reuven Rivlin besöker 4-årige Ahmed Dawabsha på sjukhuset 31 juli. Dawabsha fick svåra brännskador i mordbrandsattacken mot familjens hus i byn Duma, där hans lillebror dog och hans föräldrar skadades. (Bild: Mark Neyman/Israel Government Press Office)

 

Vi palestinier har misslyckats med att utbilda vårt folk i principerna om tolerans och fred. I stället förlåter och applåderar vi terrorism, särskilt när den riktas mot judar. Vi vill att världen bara ska fördöma terrorism när den tar palestinska liv.

Abbas tvetydiga och halvhjärtade fördömanden av palestinska attacker mot israeler är bara spel för gallerierna och syftar främst till att blidka västerländska bidragsgivare så att de ska fortsätta skicka pengar till Palestinska myndigheten.

Dessutom är hans fördömanden ett sätt att lägga skulden på Israel för palestinska terrorattacker.

Netanyahus starka och tydliga fördömanden fick mig och andra palestinier att fundera på när vi senast hörde ett liknande uttalande från våra ledare.

Jag kan inte minnas att Abbas eller någon annan palestinsk ledare någonsin har uttryckt chock och ilska över palestinska terrorattacker som tagit judiska liv, eller när en palestinsk tjänsteman senast besökte israeliska offer för en palestinsk terrorattack.

Varje gång Abbas motvilligt fördömer en palestinsk terrorattack, får han utstå en våg av kritik från många palestinier. Till skillnad från den israeliska allmänheten, skyndar sig många palestinier att rättfärdiga och till och med välkomna terrorattacker mot judar.

Har det någonsin funnits en palestinsk aktivist som hållit möte i en palestinsk stad för att fördöma självmordsbombningar eller morden på en hel judisk familj? Den israeliske presidenten har all anledning att skämmas för mordet på barnet. Men kommer palestinierna någonsin drabbas av skam för hur vi reagerar på mord på judar?

Jag kan inte räkna alla gånger jag hört israeliska judar säga "jag skäms" och "jag är ledsen" i samband med det fruktansvärda brott som tog det palestinska barnet Ali Dawabshas liv i byn Duma på Västbanken förra veckan.

Den starka responsen från allmänhet och ledare i Israel är faktiskt en smula trösterikt. Det totala israeliska fördömandet av detta brott har fått mig och andra palestinier att inte bara skämmas utan också känna oss generade – för detta är så annorlunda mot hur vi palestinier reagerar på terrorattacker mot judar – till och med de avskyvärda morden på judiska barn.

Vår respons har i själva verket fött känslor av skam och vanära. Medan den israeliska premiärministern, presidenten och andra tjänstemän var snabba med att fördöma mordet på Dawabsha, är det mycket sällan våra ledare fördömer attacker mot judar. Och när en palestinsk ledare som Mahmoud Abbas faktiskt fördömer något, gör han det ofta på ett vagt och tvetydigt sätt.

Ta till exempel det som hände efter förra årets kidnappning och mord på tre israeliska tonåringar på Västbanken, utförda av palestinier.

Det tog president Abbas fyra dagar att utfärda ett fördömande av terrorattacken, och då var fördömandet i bästa fall trevande:

"Det palestinska ledarskapet ... fördömer den serie händelser som inträffade förra veckan och som började med kidnappningen av tre israeliska ungdomar."

Abbas fortsatte sedan med att fördöma Israel för att landet gripit dussintals Hamas-medlemmar efter bortförandet och morden på de tre ungdomarna.

Senare under 2014, när Abbas faktiskt fördömde en palestinsk terrorattack som dödade fem israeler i en synagoga i Jerusalem, förklarade Fatah-tjänstemannen Najat Abu Baker några dagar senare att Abbas fördömande gjordes "i en diplomatisk kontext ... [han] måste tala på det här sättet till världen".

Abbas fördömande av attacken mot synagogan i Jerusalems Har Nof-distrikt kom uppenbarligen endast till efter påtryckningar från den amerikanske utrikesminister John Kerry, som ringde den palestinske ledaren två gånger och krävde att han skulle uttala sig om morden.

I Abbas uttalande stod att det palestinska ledarskapet fördömer "dödandet av tillbedjare i en synagoga och alla våldshandlingar, oavsett källan". I sitt uttalande uppmanade han till ett slut på "bosättarnas intrång och provokationer mot Aqsa-moskén".

Abbas tvetydiga och halvhjärtade fördömanden av palestinska attacker mot israeler är bara spel för gallerierna och syftar främst till att blidka västerländska bidragsgivare så att de ska fortsätta skicka pengar till Palestinska myndigheten. Dessutom är hans fördömanden ett sätt att lägga skulden på Israel för palestinska terrorattacker – förmodligen ett försök att rättfärdiga palestinska terroristers mord på judar.

Israeliska ledare som fördömde mordet på det palestinska barnet lät däremot fasta och entydiga. Detta är vad premiärminister Netanyahu sa efter att han besökt det mördade barnets föräldrar och bror, som skadades i mordbrandsattacken och fick vård på israeliska sjukhus:

"När man står vid ett litet barns säng, ett barn vars lillebror så brutalt har mördats, är vi chockade, vi är upprörda. Vi fördömer detta. Det råder nolltolerans mot terrorism var den än kommer ifrån, oavsett vilken sida av staketet den kommer ifrån."

Netanyahus starka och tydliga fördömanden fick mig och andra palestinier att fundera på när vi senast hörde ett liknande uttalande från våra ledare. Jag kan inte minnas att Abbas eller någon annan palestinsk ledare någonsin har uttryckt chock och ilska över palestinska terrorattacker som tagit judiska liv.

Inte heller kan jag minnas när vi senast hörde talas om en palestinsk tjänsteman som besökte israeliska offer för en palestinsk terrorattack.

De israeliska ledarnas fördömanden av mordet på barnet är uppriktiga röster som speglar åsikterna hos den överväldigande majoriteten israeler. Däremot speglar inte de palestinska ledarnas fördömanden av terrorattacker den allmänna känslan bland palestinier. Varje gång Abbas motvilligt fördömer en palestinsk terrorattack, får han utstå en våg av kritik från många palestinier.

Till skillnad från den israeliska allmänheten, skyndar sig många palestinier att rättfärdiga och till och med välkomna terrorattacker mot judar. Så skedde till exempel för bara några veckor sedan när en israelisk man sköts till döds nära Ramallah. Flera palestinska fraktioner och militära gruppen applåderade mordet, och kallade det "ett naturligt svar på israeliska brott".

Detta är den stora skillnaden mellan hur israeler och palestinier reagerar på terrorism. Mordet på Dawabsha fick tusentals israeler att hålla anti-våldsdemonstrationer för att fördöma det fasansfulla brottet.

Men har någon någonsin hört talas om en liknande demonstration på den palestinska sidan varje gång terrorister dödar oskyldiga, judiska civila? Finns det en enda hög palestinsk representant eller prominent person som offentligt vågar uttala sig mot mord på judar vid en demonstration i centrala Ramallah eller Gaza City?

Har det någonsin funnits en palestinsk aktivist som vågat hålla möte i en palestinsk stad för att fördöma självmordsbombningar eller morden på en hel judisk familj?

Medan israeler har hållit demonstrationer för att fördöma terrorattacker mot vårt folk, så har vi firat dödandet av judar. Hur många gånger har vi inte gått ut på gatorna för att dela ut godis och sötsaker och jubla över mord på judar?

Dessa kväljande scener där män och kvinnor firar terrorattacker mot judar på gatorna på Västbanken och Gazaremsan har aldrig fördömts av våra ledare. Scener som dessa har blivit vardagsmat varje gång palestinska terrorister utför en attack mot judar.

Detta står i skarp kontrast till de officiella uttalandena och demonstrationerna i Israel som svar på terrorattacker mot palestinier. Våra ledare måste lära sig av Israels president Reuven Rivlin, som sa att han "skämdes" och "kände smärta" över mordet på det palestinska barnet.

När hörde vi senast en palestinsk ledare använda en sådan retorik för att fördöma mord på judar? De lakoniska uttalandena från Abbas kontor om anti-judiska terrorattacker innehåller aldrig ord som skam och smärta.

Vi har misslyckats med att utbilda vårt folk i principerna om tolerans och fred. I stället förlåter och applåderar vi terrorism, särskilt när den riktas mot judar.

Vi vill att världen bara ska fördöma terrorism när den tar palestinska liv. Vi har nått en punkt där många av oss är rädda för att tala ut om terrorism, och helt enkelt bara accepterar den när den tar judiska liv.

Den israeliske presidenten har all anledning att skämmas för mordet på barnet. Men när kommer vi palestinier någonsin att drabbas av skam för hur vi reagerar på mord på judar?

När ska vi sluta glorifiera terrorister och uppkalla gator och torg efter dem, och i stället starkt fördöma dem och utvisa dem från vårt samhälle? Vi har fortfarande mycket att lära av de israeliska ledarna och den israeliska allmänheten.

 

Av Bassam Tawil

Med rättigheter från Gatestone


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler