Granskning: Palestinier flockas kring Islamiska staten
Khaled Abu Toameh redogör för hur terrorgruppen Islamiska staten har blivit extremt populär bland palestinier på Västbanken och Gazaremsan. Fyra nya opinionsundersökningar visar att minst en miljon palestinier stödjer Islamiska staten.
Granskning: Palestinier flockas kring Islamiska staten
Publicerades 2015-08-27
Palestinier viftar med Islamiska statens flagga medan de försöker storma det franska kulturcentret i Gaza City, januari 2015. (Bild: ehna tv YouTube screenshot)


  • Terrorgruppen Islamiska staten har blivit extremt populär bland palestinier på Västbanken och Gazaremsan. Fyra nya opinionsundersökningar visar att minst en miljon palestinier stödjer Islamiska staten.

  • Palestiniernas två regeringar, Hamas och Palestinska myndigheten (PM), har goda skäl att oroa sig för Islamiska staten. De senaste veckorna har talesmän för IS utfärdat hot mot såväl PM som Hamas, och anklagat dem för att "samarbeta" med den "sionistiska enheten".

  • Den kristne aktivisten Sam Butrous konstaterade att det utbredda stödet för Islamiska staten bland palestinier är ett tecken på ökad extremism och ett förnekande av kristnas rättigheter i det Heliga landet.

  • PM och Hamas får skylla sig själva för att allt fler palestinier ansluter sig till Islamiska staten. De två regeringarna tillåter antivästerländsk uppvigling i moskéer och medier. Ledarna glorifierar och uppmuntrar regelbundet de palestinier som utför terrorattacker mot israeler, och uppmanar andra att följa i deras spår. Om palestinierna inte kan utföra attacker mot Israel från Västbanken och Gazaremsan, kan de resa till Syrien och Irak för att delta i jihad mot Israels allierade, det vill säga USA och andra Västländer.

  • Palestinska ledare kan inte undgå ansvar för att ha inspirerat dussintals palestinier att ansluta sig till IS. Deras eldfängda retorik och den ständiga hetsen mot Israel och Västvärlden, radikaliserar palestinier i ännu högre grad och driver dem in i Islamiska statens öppna armar.

Det går nästan inte en vecka utan en rapport om någon palestinier som dött i strider för Islamiska statens terrorgrupp.

Rapporterna har skapat djup oro bland många palestinier som bor på Västbanken och Gazaremsan. Nyligen kom en rapport som uppskattade att omkring 100 palestinier redan har anslutit sig till IS. Andra rapporter hävdar att antalet är mycket högre.

Enligt rapporten kommer de flesta palestinier som ansluter sig till Islamiska staten i Irak och Syrien från Gazaremsan. Ytterligare 1000 palestinska män tros vara beredda att ansluta sig till IS, men har av olika anledningar ännu inte lyckats uppfylla sin dröm, avslöjade rapporten.

Det är ingen överraskning att de palestinier som anslutit sig till IS kommer från Gazaremsan, som sedan 2007 kontrolleras av Hamas.

Under det gångna året har olika rapporter antytt att Islamiska staten och dess supportrar har lyckats infiltrera Gazaremsan, och nu utgör ett allvarligt hot mot Hamas-styret i det område som är hem för cirka 1,6 miljoner palestinier.

Tidigare i år organiserade IS sitt första offentliga framträdande på gatorna i Gaza City, då de efterlyste en islamisk armé som kan förgöra Israel och "islams fiender".

Tidigare i veckan informerade Islamiska staten familjen Yehia från staden Jenin på Västbanken, om att deras son Said hade dödats i närheten av Aleppo i Syrien medan han stred för terrorgruppen. Familjen fick veta att Said hade anslutit sig till IS sju månader tidigare. Till familjen hade han sagt att han skulle resa till Europa och söka arbete. Senare fick de veta att han åkt till Syrien för att slåss för IS.

De två främlingar som kom till familjens hus hade till och med tagit med sig bilder av Saids döda kropp, som de visade för hans föräldrar och bröder.

De senaste månaderna har minst andra fyra palestinier från Gazaremsan rapporterats döda i strider för Islamiska staten.

En av dem, Abed al-Elah Kishta, 29, från staden Rafah på södra Gazaremsan, dödades när han stred för IS i östra Libyen. Några veckor innan han dog kontaktade Kishta sin familj för att informera dem om att han anslutit sig till gruppen.

Den andra Gaza-palestiniern som identifierats var Musa Hijazi, 23. Han far Hassan sa att hans son dödades när han stred för IS i den irakiska staden Fallujah. Islamiska staten har utropat Hijazi som en av sina martyrer, och refererat till honom med smeknamnet Abu Mu'men al-Maqdisi.

Den tredje palestiniern identifierades som Wadi Washah, från flyktinglägret i Jebalya på Gazaremsan. Washahs familj sa sig vara chockade över att han dött i strider för Islamiska staten i Syrien. Familjen sa att sonen först gick med i Palestinska islamiska jihad, men senare flydde Gazaremsan via en smugglingstunnel vid gränsen till Egypten.

Wadis far sa att sonen rest till Syrien enligt instruktioner från IS-anslutna salafistledare på Gaza. Enligt fadern hade Wadi berättat för honom att han lyckats döda dussintals iranier i Syrien.

Den fjärde palestiniern identifierades som Ahmed Badwan, 26, även kallad Abu Tarek al-Ghazawi, från flyktinglägret Al-Bureij på Gazaremsan. Källor nära familjen sa att Badwan tog sig ut ur Gaza via en smugglingstunnel som Hamas styr, och att han först rest till IS i Syrien men därefter åkt vidare till gruppens filial i Irak. Enligt källorna dödades han av den USA-ledda koalitionen, i ett flyganfall mot en IS-bas i Irak.

Även om antalet palestinier som anslutit sig till IS fortfarande är relativt lågt, är det uppenbart att terrorgruppen har blivit extremt populär bland palestinier på Västbanken och Gazaremsan. Fyra opinionsundersökningar från de senaste veckorna visar att minst en miljon palestinier stödjer Islamiska staten.

Undersökningarna visar att 24 procent av palestinierna ser positivt på Islamiska staten. Med tanke på att det bor 1,8 miljoner palestinier på Gazaremsan och ytterligare 2,7 miljoner på Västbanken, betyder det att minst en miljon palestinier stöder IS.

Den kristne aktivisten Sam Butrous konstaterade att det utbredda stödet för Islamiska staten bland palestinier är ett tecken på ökad extremism och ett förnekande av kristnas rättigheter i det Heliga landet. "Uppenbarligen har 20 procent av palestinierna inga problem med att fördriva sina kristna bröder, förstöra deras kyrkor och förvandla dem till moskéer", skrev han. "Det är vad Islamiska statens terrorister sysslar med i områden de kontrollerar."

Kristna är inte de enda som bör oroa sig för Islamiska statens ökande inflytande på Västbanken och Gazaremsan. Palestiniernas två regeringar, Hamas och Palestinska myndigheten (PM), har också goda skäl att oroa sig. De senaste veckorna har talesmän för IS utfärdat hot mot såväl PM som Hamas, och anklagat dem för att "samarbeta" med den "sionistiska enheten".

Men PM och Hamas får skylla sig själva för att allt fler palestinier ansluter sig till Islamiska staten. De två regeringarna tillåter antivästerländsk uppvigling i moskéer och medier.

Ledarna glorifierar och uppmuntrar regelbundet de palestinier som utför terrorattacker mot israeler, och uppmanar andra att följa i deras spår. Och om palestinierna inte kan utföra attacker mot Israel från Västbanken och Gazaremsan, reser de till Syrien och Irak för att delta i jihad mot Israels allierade, det vill säga USA och andra Västländer.

Palestinska ledare på Västbanken och Gazaremsan kan inte undgå ansvar för att ha inspirerat dussintals palestinier att ansluta sig till Islamiska staten. Deras eldfängda retorik och den ständiga hetsen mot Israel och Västvärlden, radikaliserar palestinier i ännu högre grad och driver dem in i Islamiska statens öppna armar.

Khaled Abu

 

Med fulla rättigheter från Gatestone

 


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.