Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Granskning: Vad har hänt med rättssäkerheten? - Morgonbladet

Granskning: Vad har hänt med rättssäkerheten?
I denna granskning frågar sig Douglas Murray hur anklagelser om "rasism" och "islamofobi" helt kunde slå ut både polis och rättsväsende i Storbritannien. Det är lätt att se den slående parallellen till den politiska korrektheten och åsiktskorridoren i Sverige.
Granskning: Vad har hänt med rättssäkerheten?
Publicerades 2015-06-03 © Gatestone

Lutfur Rahman tvingades förra månaden lämna sin post som borgmästare i Tower Hamlets, en kommun i Stor-London, sedan en domstol befunnit honom skyldig till valfusk och andra olagligheter. 

 

 

 

Frågan som hänger över Rotherham – som inte ens den senaste oberoende undersökningen kunde besvara – är varför så många människor under så lång tid kommit undan med dessa brott. Det var några få orädda journalister och fyra privatpersoner som såg till att upprätthålla lagen.

 

"Det verkar oundvikligt att Mr Rahman kommer att fördöma denna dom som ännu ett utslag av den rasism och islamofobi som förföljer honom. ... Men det har inte med saken att göra. Lagen måste användas rättvist och lika för alla. Annars är vi förlorade."

 

— Domare Richard Mawrey QC.

 

Dåliga människor gör dåliga saker, men när alla statliga institutioner misslyckas med att stoppa dem drabbar problemen oss alla.

 

En veteran från 68-rörelsen erkände en gång när han såg tillbaka vad det var som bekymrade honom med hans egen generations uppror. "Alla unga människor gör uppror", sa han. "Det konstiga är att våra föräldrars generation gav upp." Den meningen passar lika bra in på dagens Storbritannien. Det är inte förvånande att folk gör dåliga saker. Det förvånande är att så många institutioner och myndigheter låter dem komma undan med det.

 

Ta barnsexskandalen i Rotherham. Den är bara en av ett stort antal fall runt om i landet där grupper av män – som medierna kallar "asiatiska", men som nästan enbart består av muslimer av pakistanskt ursprung – har befunnits skyldiga till att ha valt ut unga, icke-muslimska vita flickor, ofta från fosterhem, och utsatt dem för flera våldtäkter.

 

Sorgligt nog kan man förvänta sig att det alltid kommer att finnas människor som är ute efter de unga och sårbara. Men frågan som hänger över Rotherham – som inte ens den senaste oberoende undersökningen kunde besvara – är varför så många människor så länge kommit undan med dessa brott.

 

Ett delsvar är förstås, vilket också den senaste rapporten förklarar, att polisen var skräckslagen för att anklagas för rasism. Men det är bara en del av förklaringen. Hur kunde vuxna män och kvinnor vara så rädda för att kallas för något (i detta fallet helt orättvist) att de tillät bokstavligt talat hundratals unga kvinnor bli våldtagna och gruppvåldtagna?

 

En liknande fråga svävar över avsättandet av den förre borgmästaren i Tower Hamlets, Lutfur Rahman. Historien om vad som har försiggått i denna stadsdel i östra London har varit en öppen skandal i flera år. Lutfur Rahman valdes in i kommunfullmäktige 2008.

 

Snart lyckades han ta över ledarskapet i kommunen med hjälp av den extrema islamistgruppen Islamic Forum Europe (IFE), vars mål är att införa sharialagar i Storbritannien. När han väl hade kommit till makten slussade han miljontals pund till sympatiserande grupper, bland dem frontorganisationer för IFE, och kastades ur Labourpartiet.

 

Men han fortsatte styra politiken i Tower Hamlets som oberoende kandidat. Trots att muslimer är en minoritet (34 procent) i Tower Hamlets, omgav sig borgmästare Rahman endast med muslimer från Bangladesh. Under hela sin tid vid makten, utsåg Rahman inte en enda icke-muslim till en ledande post. Det förekom falska underskrifter, falska partimedlemmar, väljare som registrerats i tomma fastigheter och ett stort antal väljare i små lägenheter.

 

Och ingen taktik verkar ha varit för låg för att slå ner oppositionen. När Rahman upptäckte att han tävlade mot en Labourledamot som också var muslim, distribuerade han tusentals nyhetsbrev där motståndaren hängdes ut som hustrumisshandlare och fiende till islam. Hans motståndare – särskilt de som var homosexuella – utsattes rutinmässigt för smädelser i kommunfullmäktige av borgmästarens supportrar.

 

Under tiden kunde borgmästare Rahman leva ett liv i synnerlig välmåga. Han kördes runt i en skattebetalad bil med chaufför och försökte arrangera sitt liv så att ingen kritik nådde honom. Till sist gav han pengar till lokala bengaliska medier som betalade tillbaka genom helt okritisk bevakning, och han vägrade svara på frågor från någon som kunde vara fientligt inställd.

 

Han tog alla chanser att attackera sina politiska motståndare, och kolleger hävdar att ifrågasättande av Rahman sågs som ett brott mot hans mänskliga rättigheter. Och hela tiden östes kommunala pengar över organisationer som bara gynnade de lokala muslimska samfund som gav borgmästaren sitt stöd. Inte konstigt att många av de grupper som tjänade på hans frikostighet hade kopplingar till borgmästaren.

 

Det var inte förrän BBC-reportern John Ware gjorde ett halvtimmeslångt program om de ekonomiska oegentligheterna i Tower Hamlets, som ministern för lokalstyre Eric Pickles skickade dit revisorer för att gå igenom bokföringen. Denna åtgärd – liksom alla andra försök att undersöka korruptionen i Tower Hamlets – avfärdades på välkänt sätt av ett kotteri Rahman-försvarare.

 

När revisorerna steg in i kommunhuset för att granska bokföringen, stod fackföreningen "Unison" utanför med slagord som "Eric Pickles – bort med tassarna från Tower Hamlets. Nej till rasism och islamofobi". En krympande men högljudd skara supportrar fortsatte med detta ända till slutet, inte minst förre parlamentsledamoten George Galloway och förre Londonborgmästaren Ken Livingstone.

 

Till sist, efter en tio veckor lång utfrågning i Royal Courts of Justice förra månaden, tog Lutfur Rahmans styre med korruption och sekterism slut. Fyra lokalinvånare som krävde att förra årets borgmästarval skulle förklaras korrupt och ogiltigt, lyckades dra fallet inför en valdomstol. När denne hört bevisen förkunnade domaren Richard Mawrey en förödande dom:

 

Domare Mawrey beskrev Rahman som ett "motvilligt vittne" som uttalat "en samling lögner" i domstolen. Han sa att Rahman "tveklöst" hade stått bakom "olagliga och korrupta metoder", och att han använt sig av otillbörligt "andligt inflytande" över väljarna genom lokala imamer.

 

Sammanfattningsvis befanns Rahman skyldig till valfusk, valet förklarades ogiltigt och borgmästaren lyftes bort från sin post och förbjöds att någonsin kandidera igen. Polisen – som så uppenbart har misslyckats i Tower Hamlets de senaste åren – säger nu att de överväger en brottsutredning.

 

I allt detta är det särskilt en sak som sticker ut. Det är samma självklara fråga som dyker upp i kölvattnet av gängvåldtäkterna i norra England: Var fanns alla myndigheter? Varför misslyckades varenda en av dem?

 

Såväl när det gäller Tower Hamlets som Rotherham verkar polisen ha varit skräckslagen för anklagelser av det slag som Rahman och hans vänner så skickligt och cyniskt delade ut. Staten som uppenbarligen var lika rädd för detsamma, misslyckades också. Det var några få orädda journalister och fyra privatpersoner som såg till att upprätthålla lagen.

 

Domare Mawrey sa i sin summering:

 

"Med tanke på hans förflutna verkar det oundvikligt att Mr Rahman kommer att fördöma denna dom som ännu ett exempel på den rasism och islamofobi som förföljt honom under hela hans politiska liv. Men det har inte med saken att göra. Mr Rahman har skapat en framgångsrik karriär genom att ignorera eller bryta mot lagen och har förlitat sig på att kunna tysta sina kritiker genom att anklaga dem för rasism och islamofobi. Men hans kritiker lät sig inte tystas och heller inte denna domstol. De senaste månadernas händelser, i sammanhang som inte har med valfusk att göra, har tydligt demonstrerat vad som händer när myndigheter inte vågar konfrontera oegentligheter på grund av risken att anklagas för rasism och islamofobi. Även i mångkulturella samhällen, som 2010-talets Storbritannien, måste lagen användas rättvist och lika för alla. Annars är vi förlorade."

 

Storbritanien borde redan ha lärt sig denna läxa. Det faktum att vi inte har det – utan verkar ödesbestämda att lära oss om och om igen – är det största problemet för vårt samhälle. Dåliga människor gör dåliga saker, men när men när alla statliga institutioner misslyckas med att stoppa dem drabbar problemen oss alla.

 

 

Douglas Murray 

(Publicerad med fulla rättigheter från Gatestone.)

 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler