Människan kan vara mycket äldre än evolutionsforskarna tidigare trott
Med avancerad teknik, säger sig forskare nu ha lyckats analysera DNA från neandertalare, som enligt vissa dateringar levde för 400,000 år sedan. Resultatet av forskningen indikerar att det moderna människosläktet, enligt evolutionsteorin, kan ha tagit fart mycket tidigare än vi hittils fått lära oss. Fyndet gör att den vanliga evolutionsteorin för människan blir ännu mer problematisk eftersom människan nu dateras till en ålder som gör det svårt att förstå hur hon hunnit utvecklas från sina antagna förfäder.
Människan kan vara mycket äldre än evolutionsforskarna tidigare trott
Publicerades 2015-09-21 © José-Manuel Benito Álvarez

Bilden: Ett i stort sett intakt kranium från Sima de los Huesos.

I Atapuercabergen i norra Spanien, hittades år 1997, i en grotta, som kom att få namnet Sima de los Huesos(bengropen), tusentals ben, som utgrävningslaget pusslade ihop till 28 stycken skelett, tillhörande en människoart, som med dagens dateringsteknik, bedöms vara ca 400,000 år gammal.

Trots att neandertalarnas karaktäristiska ansiktsdrag tydligt kunde skönjas, bedömdes lämningarna ändå tillhöra Homo heidelbergensis-arten, som existerade i Asien, Europa och Afrika under några hundra tusen år, fram tills för ca. 250,000 år sedan enligt den evolutionshypotes som man tidigare accepterat. 

Det visade sig dock, när man för ett par år sedan, studerade mitokondriellt DNA( DNA som går i arv via moderns äggcell), från ett benfossil från Sima de los Huesos, att det i stället mest liknade mtDNA från denisovanmänniskan, som levde i Sibirien för bara 41,000 år sedan.

Ett oväntat resultat, som lämnade forskarna med fler frågor än svar, rapporterar tidningen Science.

Max Planck-institutet i Leipzig , har man sedan dess, under ledning av paleogenetikern, Mathias Meyer, studerat nukleärt DNA från ben- och tandfossil från platsen.

Skanningen av det äldsta nukleära DNA, tillhörande människosläktet som någonsin sekvenserats, har visat att Sima-fossilernas DNA, delar långt fler unika drag med neandertalarnas DNA, än med denisovanernas eller den moderna människan.

“Utan tvekan, är Sima de los Huesos-exemplaren tidiga Neandertalare eller besläktade med tidiga Neandertalare”, sade Meyer på presentationen, som hölls på European Society for the study of human evolution(ESHE), i London den 10 september.

Detta tyder inom evolutionsforskningen på, att neandertalare skilde sig från andra arkaiska människor, längre tillbaks i tiden än vad som tidigare antagits och detta i sin tur på att även den moderna människan, i ett långt tidigare skede, avvek från den folkgrupp, som man menar att neandertalare och denisovaner härstammar från.

Kanske redan för 550,000 till 765,000 år sedan, om man får tro Mathias Meyer, vilket är upp till 400,000 år tidigare än vi hittills har fått lära oss. Evolutionsbiologen Greger Larsson, som också var på plats i London, deklarerade enligt Science, att forskningen kring uråldrigt DNA nu nått en “nästa gräns”.

Paleoantropologen Chris Stringer, på Londons naturhistoriska museum, medgav att “det löser en kontrovers- att de[H. Sapiens], tillhör Neandertalkladen”. Men det är inte helt oproblematiskt, poängterade han, att Homo sapiens ursprung verkar ligga mycket längre tillbaks i tiden än neandertalarnas och denisovanernas. 

En del forskare menar att detta fynd är ytterligare en spik i kistan för det traditionella evolutionsträdet och att det är ytterligare ett stöd för att det inte går att rekonstruera ett giltigt evolutionsträd eftersom den moderna människan uppträder för tidigt för att det ska passa ihop med de fossilfynd som antas vara förfäder till människan.

Dateringsmetoderna som man använt är långt ifrån säkra från felkällor, men det är samma mätmetoder som använts  för att rekonstruera det tidigare evolutionsträdet för människan.

Lena Söderqvist
 

 Läs mera:  Forskare säger sig ha hittat en ny människoart: Homo naledi

                     Märkligt dinosauriefynd slår forskarvärlden med häpnad

                      Debatt: Är evolution ett "faktum"?

                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.