Amatörforskare tror sig ha hittat Platons Atlantis
I sina böcker Timaios och Kritias beskrev filosofen Platon en sjunken kontinent från förhistorisk tid. I sin nya bok presenterar amatörforskaren Christos A. Djonis detaljer kring vad han hävdar är upptäckten av Atlantis och dess betydelse för vår historia.
Amatörforskare tror sig ha hittat Platons Atlantis
Publicerades 2015-07-03 © Jerrye and Roy Klotz MD

 


Idén om en sjunken kontinent från en förhistorisk tid, som väntar på att bli återfunnen, har sysselsatt entusiaster i drygt 2300 år. I sin nya bok presenterar amatörforskaren Christos A. Djonis detaljer kring vad han hävdar är upptäckten av Atlantis och dess betydelse för vår historia.

 


Filosofen Platons öparadis Atlantis var en tekniskt avancerad stormakt befolkad av halvgudar, som var skickliga sjöfarare och hade planer på att erövra världen.

 

Högmod blev till slut deras fall och de försvann ner i havets djup inom loppet av ett dygn på de vredgade gudarnas begäran. Men hade berättelsen om Atlantis någon förankring i verkligheten?

 

Allt sedan Platons tid på 300-talet f. Kr. har idén om en sjunken kontinent från förhistorisk tid sysselsatt entusiaster. Teorierna om Atlantis precisa position har varit många och öar över hela världen, till och med Antarktis och Sverige, har pekats ut som den forna supercivilisationen.

 

En av de mest trovärdiga hypoteserna har varit att Platon kan ha talat om vulkanön Santorini i Egeiska havet och dess avancerade minoiska kultur, som gick under ungefär 1600 f. Kr., men hela området passar bara delvis in på den ursprungliga beskrivningen. Därtill tillkommer ett kronologiskt dilemma, då Platons Atlantis gick under ca 9600 f. Kr., alltså 8000 år tidigare.

 

Med andra ord finns det ingen föreslagen plats på jorden som övertygat på alla punkter. Amatörforskaren Christos A. Djonis har presenterat en ny teori. Enligt honom skulle felaktigheter i  tidiga översättningar av Platons verk ha orsakat de många olika hypoteserna om kontinentens geografiska läge. Han anser sig ha återfunnit Atlantis i Egeiska havet.

 

Djonis har hittills inte vunnit understöd bland fackmän och han publicerar själv sin bok. Hans teori kan ändå vara fängslande läsning.

 

Kykladerna var runt 9600 f. Kr. sammanlänkade av en  platt terräng som bildade enorm ö. Denna ö med omgivning passar, säger han, på alla sätt in på den ursprungliga beskrivningen av Atlantis.

 

Man har jämfört topografin, kronologin, den vulkaniska geoloin, floran och faunan samt närvaron av en förhistorisk civilisation under den här perioden. Detta och DNA-analyser skulle tyda på att vad man funnit är den forna supermakten.

 

Kykladplatån sjönk runt 8000 före Kristus då havsnivån steg drastiskt i efterdyningarna av istiden.

 

Platon “gjorde en Homeros” (Illiaden), säger Djonis, det vill säga han laborerade utifrån en verklig plats och en historisk händelse som ägt rum där, sedan fyllde han i med detaljer från modernare tid, bland annat den minoiska eran. På detta sätt tänkte han engagera sin samtid i olika filosofiska diskussioner.

 

Flera arkeologiska fynd bekräftar nu, enligt Djonis, att de gamla grekerna, till skillnad från vad man tidigare trott, kände till den amerikanska kontinentens existens. Platons rike bortom Herkules stoder (Gibraltarsundet), som till ytan var större än Libyen och Asien tillsammans, var alltså Amerika och inte Atlantis som tidigare antagits.

 

Han refererade till Amerika i ett poetiskt försök att skapa en bild av hur oerhört skickliga navigatörer Atlantis sjöfarare var och att visa på deras förmåga att ta sig över oceanen via “island hopping” (Skottland, Orkneyöarna, färöarna, Island, och Grönland).

 

Upptäckten av den förhistoriska civilisationen kan också ge svar på flera andra av historiens gåtor, tror Djonis:

 

 "Sfinxen i Giza utanför Kairo som, enligt nyare rön, antagligen är betydligt äldre än man tidigare  trott och kultplatsen Göbekli Tepe i Turkiet till exempel, skulle kunna vara efterlämningar från just detta mäktiga folk."

 

 

 

Läs mera: Ancient Origins

Bok: Uchronia? AtlantisRevealed

   

 

 

Fotnot: Artikeln är uppdaterad. 


                           
Annons:


Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.

Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.
Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.

Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.


Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.

Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.
Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden


Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.

Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.


Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.

Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.


Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.