Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Granskning: Malackasundet - nyckeln till världsherravälde - Morgonbladet

Granskning: Malackasundet - nyckeln till världsherravälde
Kina skjuter fram sina positioner i ett kritiskt område.
Granskning: Malackasundet - nyckeln till världsherravälde
Publicerades 2015-05-07 © Ernmuhl


Av: Roger M. Klang


Kina kommer inte att angripa Europa landvägen med markstyrkor. Förutom Ryssland så ligger stormakterna Indien och Pakistan i vägen för kineserna och bergskedjan Himalaya utgör en naturlig gräns, så de kan inte med en armé tilltvinga sig tillträde till Europa den vägen. Inte ens om Indien och Pakistan inte hade varit kärnvapenmakter, eftersom de slutligen måste över ett mycket smalt sund kallat Bosporen i Istanbul Turkiet innan de når Europa.


De enda sätten för kineserna att ta sig landvägen direkt till Europa vore genom Kazakstan väster om Mongoliet. Men då måste Ryssland släppa igenom kineserna genom Volgograd i ett läge där oljan i Kaukasus i så fall blir avskuren av kineserna. Det låter inte troligt.


Det rapporterades i april 2015 i SR Ekot att Kina planerar infrastrukturella satsningar med en järnväg och oljepipelines mellan Hamnstaden Gwadar i Pakistan och Kina. Det låter helt logiskt. Det som i så fall kausalt kommer att följa på det är att Kina färdigställer hamnen i Gwadar för deras örlogsfartyg/handelsflotta i södra Pakistan vid Arabiska havet och en militär flygplats, om de får tillstånd till det av Pakistan. Enligt Financial Times elektroniska utgåva 22 maj 2011, så har Pakistans försvarsminister begärt av Kina att de ska bygga en militär bas för Gwadars hamn. Det är enda sättet för Kina att få ett militärt inflytande över oljekommersen i Persiska viken och därmed ett inflytande över USA och Europa, och det är ett effektivt och hotfullt sätt, en potentiell game changer.


Kinas president Xi Jinping besökte Pakistan i april 2015.Flera formella besök mellan Kina och Pakistan har ägt rum de senaste åren. Xi Jinping väntades under sitt besök annonsera omfattande kinesiska infrastrukturinvesteringar i Pakistan. De planerade kinesiska investeringarna i Pakistan väntas uppgå till 46 miljarder dollar.


Det främsta syftet med investeringarna sades vara att skapa vad som kallas för en kinesisk-pakistansk ekonomisk korridor. Det ska bli ett nätverk av vägar, järnvägar och oljeledningar mellan de båda länderna. Korridoren kommer att sträcka sig runt 300 mil, från västra Kina ned in i Pakistan.


Idag går huvuddelen av all Kinas handel och oljeimport genom Malackasundet och Peking fruktar att USA:s flotta i händelse av en konflikt enkelt kan stänga sundet och därmed utdela ett hårt slag mot Kinas ekonomi. Investeringarna i Pakistan är en central del i en större kinesisk strategi för att öka Kinas inflytande runt om i Asien. USA, och kanske framförallt Indien, betraktar de kinesiska investeringarna med stor skepsis.


De planerade kinesiska investeringarna i Pakistan är betydligt större än de amerikanska investeringarna i landet. Närmare band mellan Kina och Pakistan är heller inget som välkomnas av den strategiska antagonisten Indien. Men i Pakistan är tongångarna positiva. Det fattiga landet är i stort behov av investeringar inom den eftersatta infrastrukturen. Regeringen i Islamabad hoppas att de kinesiska projekten kan bidra till att förvandla Pakistan till ett regionalt ekonomiskt center.


I Burma öster om Indien opererar kineserna Kyaukpyu-hamnen. Enligt IDSA – Institute for Defence Studies and Analyses – bygger kineserna en 982 km lång olje-pipeline från hamnen till Kunming, som är huvudstad I Yunnan provinsen i södra Kina. En motorväg kommer byggas längs med denna pipeline för att sammankoppla hamnen med Kina och järnvägar kommer att knytas samman. Pipelinen kortar sträckan med 1,200 km genom att sidokoppla den normala fartygsrutten genom Malackasundet, för åtminstone en del av Kinas oljebehov.


Bangladesh i djupet av Bengaliska viken vid östra Indien skrev tillsammans med Kina i mars och juni 2010 under flera samarbetsöverenskommelser och ekonomiska överenskommelser, inkluderat bygget av en nukleär reaktor för att möta energiutmaningarna. Kina säljer också modern militär utrustning till Bangladesh, istället för de andrahandsvapen och den omoderna teknologi som Västmakterna försett dem med.


På den stora ön Sri Lanka utanför Indiens sydöstra kust byggdes i juli 2011 den första delen av Hambantota hamn av det kinesiska företaget Harbour Engineering Company med ett kinesiskt 425 miljonerdollarslån, enligt PortCalls Asia. Hambantota är bara en av fyra hamnar som byggs eller uppgraderas. Kina spelade en stor roll både militärt när de försåg Sri Lankas regeringsstyrkor med militär utrustning som blev avgörande för att slå ned de Tamilska Tigrarnas uppror på ön, och politiskt när de stöttade internationella organisationer för att motverka ihärdiga anklagelser om regeringens brott mot de mänskliga rättigheterna.


Dispyten mellan Indien och Pakistan har fått pakistanierna att inleda nära band med kineserna för att erhålla militärt stöd. Ett stärkt Pakistan kan få Indien att inta en defensiv hållning i händelse av ett krig mot Kina om territoriella anspråk. Eftersom om Pakistan är allierad med Kina så kommer Indien att befinna sig i en svår sits med två fiender och tusentals kilometer militariserad gräns.


Enligt en artikel i Reuters digitala utgåva i januari 2012 var Kina en viktig leverantör av teknologi och utrustning till Pakistan. På 1980- och 1990-talen försåg Kina Pakistan med kunskap så att Pakistan skulle kunna utveckla kärnvapen, och kineserna försåg även pakistanierna med ballistiska vapenbärare med kort räckvidd 1992. Kineserns byggde även en anläggning för att producera denna typ av vapen nära staden Rawalpindi. 2004 hjälpte kineserna Pakistan att bygga två nukleära reaktorer i Punjab-provinsen, och mer nyligen har Kina haft planer på att bygga ytterligare två reaktorer vid samma konstruktionsplats.


Varken på den indiska eller den pakistanska sidan har det gjorts några försök att lösa frågan politiskt. Istället har Indien i april 2012 utvecklat och sjösatt sin första ballistiska kärnvapenbärare med lång räckvidd som kan nå mål på ett avstånd av 5 000 km, inkluderande mål varsomhelst på kinesiskt territorium. Detta gör Indien till en medlem av en mycket selektiv klubb länder som äger interkontinentala ballistiska missiler tillsammans med USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike.


Kina måste i dagsläget för att kunna hota Västvärlden kontrollera det vältrafikerade Malackasundet mellan östaten Sumatra nordväst Australien och halvön Malaysia, där 40 procent av världshandeln, och 80 procent av Kinas oljeimport passerar. Det är på grund av det strategiska Malackasundet som USA har sänt en expeditionär trupp på 25 000 Marinkårssoldater till Australien.

Men även 100 procent av Japans och 90 procent av Sydkoreas oljeimport går igenom Malackasundet. Kina kan om de kontrollerar Malackasundet ostört utöva skadligt inflytande på sina ostasiatiska grannar, på afrikanska råvarunationer, på oljestaterna i Mellanöstern, och på Europa och USA. Malackasundet är kort sagt nyckeln till världsherravälde och det är USA som har övertaget idag.


 

Källor: Raimundo Oliveira, Social and Political Scientist, samt SR;Ekot den 20 april 2015.

http://politicalchallengesinenglish.com/2013/03/19/china-pakistan-and-india-disputes/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6146336


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler