Med hjärta för tiggarna - En intervju med Britt-Inger Hedström Lundqvist
Britt-Inger driver tidningen “Dik Manusch - Se Människan” vars syfte är att göra EU-migranterna självförsörjande.
Med hjärta för tiggarna - En intervju med Britt-Inger Hedström Lundqvist
Publicerades 2015-08-19


Britt-Inger driver Dik Manusch - Se Människan, en tidning var syfte är omvandla fattiga EU-migranter till säljare. Hon hjälper även tiggare på ett mera personlig nivå och har fått en personlig kontakt med många EU-migranter. Tidningen startade i Skellefteå men har alltid vänt sig till Västerbottens tiggande EU-migranter. Efter första numret har den spridit sig mer och mer och har nu etablerat sig i Skellefteå, Umeå, Luleå, Södertälje, Malmö, Höör och Karlshamn, med ambitioner att bli en rikstäckande tidning.


Vad fick dig att brinna för just tiggare?

Jag har alltid varit engagerad och arbetat med människor i utanförskap. Det handlar egentligen inte om att jag brinner för tiggare utan att jag vill motarbeta fattigdom. EU-migranternas tiggande är det yttersta beviset på den fattigdom som finns i Sverige och inom EU.

Mitt engagemang för att hjälpa EU-migranterna började med att jag hjälpte min dotter i Umeå med de som bodde där. Sen upptäckte jag att det även fanns tiggare i Skellefteå och började hjälpa till på hemmaplan.


Vad har varit svårast med tidningen?

Det har inte varit så mycket som har varit så svårt, jag tror aldrig att jag har jobbat med något som varit så enkelt som att skapa som Dik Manusch. Människor välvilja och engagemang har gjort det enkelt, de har utan förebehåll skänkt det som har behövts för att ge tidningen ett innehåll. Människor över lag är oerhört välvilligt inställda till tidningen och ser mycket positivt på den.

Engagemanget spänner över alla gränser. Det är akademiker och arbetare, journalister, författare och vanligt folk, unga och gamla, ateister och kristna osv.
Om det har funnits något som har varit svårt så skulle det vara tidsbristen, jag skulle så gärna vilja lägga mer tid på tidningen, men tyvärr så måste jag äta och försörja mig också. Tidningen har en otrolig utvecklingspotential som jag gärna skulle vilja ha mer tid till att utveckla den.


I Västerbottenskuriren står det om en stöld i Umeå av ca 2500 exemplar av tidningen. Har det inträffat fler gånger att folk velat förstöra för tidningen?

De tidningarna som försvann kan man nog se som barnsjukdomar. Det var egentligen ingen som ville förstöra utan det handlade om missriktad välvilja.

Däremot så har vi haft hackers som tagit sig in på vår mail och skickat ut pressmeddelande till tidningar om att vi har lagt ner och inte orkar göra tidningen mer. Som tur var så ringde en av tidningarna för en kommentar så vi kunde gå ut och dementera det hela. Det kommer alltid finnas de som inte tycker om det vi gör med tidningen, det är nog sånt man får räkna med.


Många i Sverige anser att organiserat tiggeri är väldigt utbrett, vad har du för erfarenhet på området?

Tiggeriet är organiserat så till vida att familjer, släkter hjälps åt för att få resan och livet i stort att fungera.

Det organiserade tiggeri som du menar har jag aldrig sett något av, det finns säkert det också men inte så utbrett som media och baktalare vill påskina. Där det finns människor med behov finns det alltid andra som utnyttjar situationen. Men ju mer vi hjälper människor i behov ju mindre utrymme finns det för de som vill utnyttja situationen.


Många hjälporganisationer i Rumänien som hjälper romer brukar uppmuntra att skänka pengar till hjälporganisationer istället för direkt till den som tigger, är det en åsikt som du delar?

Jag tycker att man ska göra det som känns bäst för en själv. För en del känns det bra att ge direkt till personerna som tigger så de vet att pengarna kommer dem till godo medan andra anser att man ska hjälpa dem i hemlandet. Jag personligen anser inte att det ena behöver utesluta det andra. Jag är engagerad i Dik Manusch och tycker att tidningen är ett bra sätt för att få människor upp från en tiggande ställning. Samtidigt så är jag också engagerad i att samla in pengar via Romhjälpen, (RUNG) för att hjälpa människorna i det egna landet. Som sagt det ena behöver inte utesluta det andra. Det viktiga är att man gör någonting.


Vad anser du politiker i Sverige bör göra för att förbättra situationen för de som kommer hit för att tigga?

Bekämpa fattigdomen, och sluta tjafsa om hur och vem som ska göra vad. Fattigdomen är tydlig och uppenbar, lindra den. Mycket handlar om att Dik Manusch - Se Människan.

All fattigdom måste bekämpas och det spelar ingen roll om det handlar om EU-migranter, svenskar eller den fattigdom vi ser i andra länder, all fattigdom är vi som samhälle, land, världsmedborgare skyldiga att se och bekämpa.

De som kommer hit för at tigga bör vi hjälpa med grundläggande saker i första hand så att de inte fryser eller svälter. De är inga turister, som Skellefteås kommunalråd kallade dem, som är här och campar, när det är närmare -30 är semestern över för länge sedan.  

Hjälp barnen, låt dem gå i skolan, vägen ut ur fattigdom är kunskap, hjälp till att ge barnen kunskap så vi slipper en generation till med tiggare. Mycket av detta handlar om mänskliga rättigheter.


Till skillnad från många andra, så brukar du även skapa band på ett personligt plan, vad är din erfarenhet av rumänska romer?

Jag skapar relationer till personer och människor, inte etniciteten. De har, på grund av hur det ser ut i hemlandet, tvingats att söka sin inkomst i bland annat vårt land, men det gör dem inte till något annat än människor.

Det vi måste komma ihåg är att det inte är mer än 80 år sedan vi hade svenskar som gick runt i stugorna och tiggde, Sverige var då så fattigt att de inte kunde ta hand om sina egna. Vi har en egen historia av tiggeri, vilket borde göra att vi som land borde hjälpa de som kommer nu och är i samma situation som vi svenskar var för inte ens 80 år sedan. Vi som svenskar emigrerade till Amerika för att vi svalt i vårt hemland, vi var inte särskilt högt rankade i USA, vad är skillnaden på oss och de som kommer hit? De gör bara det vi redan gjort.


Om man brinner för att hjälpa tiggare, hur gör man det på bästa sätt?

Sök upp organisationer som redan är i gång, det finns nog inte en stad i Sverige som inte har organiserat sig mot den fattigdom vi ser i vårt samhälle nu. Men det viktigaste av allt; känn efter själv på vilket sätt det skulle kännas bäst att hjälpa till på. Det finns ingen mall på vad som är rätt eller fel, det viktiga är att man gör någonting.

 

Roland Ohlsson


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.