Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Krönika: Kristna som mediavärldens slagpåsar - Morgonbladet

Krönika: Kristna som mediavärldens slagpåsar
Nikodemus Ungh: Det finns en utbredd negativ mentalitet om kristna i svensk politisk debatt
Krönika: Kristna som mediavärldens slagpåsar
Publicerades 2015-07-06 © Pixabay


Ja, jag är kristen. Detta innebär inte att jag slår folk i huvudet med min bibel. Det handlar i första hand om att jag eftersträvar ett liv där min personliga tro är i harmoni med det jag gör på arbetet och i mitt sociala liv. Denna tro leder till att jag eftersträvar att integrera tro, intuition, vetenskap, etik och kultur där de ses som prismor på en integrerad helhet.
 
 
Under upplysningseran ville man tvärtom separera dianoia (rationalitet) från noesis (intellectus, intuition), slå en kil mellan den kristna tron och vetenskapen, förpassa kristendomen till privatlivet och förhindra offentlig social och kulturell utövning av den kristna religionen.


Kyrkan skulle helt enkelt bort från samhället, antingen med våld som hos jakobinerna under den franska revolutionen och deras andliga arvtagare i Bolsjevikpartiet i Ryssland, eller reformeras bort steg för steg genom ateistisk kulturkamp och den sekulära statens framväxt. Det senare var Max Webers sekulariseringshypotes. Denna sekularisering har steg för steg eftersträvat att omyndigförklara den kristna tron från det offentliga samtalet, något som inte längre är hållbart.

 

 Idag har till och med filosofen Jürgen Habermas varnat för att sekulariseringen har spårat ur och att kyrkan har en viktig roll att spela i det postsekulära samhället. Som kristen har man i sin tur tränats länge på tolerans och mjuka värderingar. Men hur är det med respekten och toleransen för kristendomen?

 

Tillåt mig att ge en personlig bild av hur jag som kristen har blivit bemött i tre diskussioner där en moderator eller samtalsledare presenterat mig som kristen:

 

I samband med en diskussion om politisk teori:

  

-   Nikodemus, du som är kristen, hur ser du på evolutionsteorin?

 

Under en politisk diskussion om marknadsekonomier där jag argumenterade som liberal:

  

-   Hur ser du som kristen på Argentinas ekonomiska utveckling?

 

Under en debatt om islamism där jag försvarade dels religionsfrihet och dels varje människas rätt till liv och värdighet:

  

-   Hur ser du som kristen på korstågen under medeltiden, gjorde inte ni kristna ont mot muslimer då?

 

 

Jag gav inte följande svar under debatterna eftersom jag blev häpen över frågeformuleringarnas aningslöshet, men jag kan tillåta mig att ge en kort kommentar här.

 

Politisk teori är ett ämne som är åtskilt biologin och om syftet med frågan var att visa att jag som kristen brister i vetenskap på biologins område (vilket öppet insinuerades under diskussionen) så skulle detta påverka min trovärdighet som intresserad av politisk teori.

 

 Bristen i perspektiv i själva frågeställningen är att flera kristna accepterar evolutionsteorin och att kreationismen, som brukar ses som alternativet till evolutionsteorin, omfattar fler än bara kristna.

  

Måttstocken för mig som kristen eller Ebba Bush Thor som fick frågan om hon ser evolutionsteorin som teori eller som fakta (framgår inte det av ordet evolutionsteori att det just är en teori?) är helt enkelt en annan än för andra grupper som tror på en skapande Gud.

 

Vad gäller min syn på Argentinas ekonomi så påverkas den uteslutande av att jag är klassiskt liberal och anhängare av den Österrikiska ekonomiska skolan och inte av min kristna tro. Min kristna tro påverkar förvisso respekten för privat äganderätt och viljan till socialt ansvarstagande, men den leder till att man kan vara anhängare av flera olika ekonomiska teorier än just den teori som jag har valt.

   

Vad gäller synen på korstågen så råkar det vara så att jag är ortodox kristen. Den som kan den ortodoxa kyrkans historia känner till att det var vi som var historiska offer för korståg med följden att kristna slaktades, kyrkor brann och att ett av den klassiska världens största bibliotek som endast kan mäta sig med biblioteket i Alexandria, biblioteket i Konstantinopel, förstördes.

 

Man kan också ställa motfrågan vad islamismen har inneburit under historien och idag för ortodoxt kristna i Turkiet, Syrien, Egypten och Libanon där de ungefär vart trettionde år utsatts för pogromer, mord och konfiskeringar av privategendom.

  

Folkmordet på armenier, syrianer och pontiska greker klassas idag som folkmord av Frankrike, Israel, Förenta staterna och Ryssland. I Turkiet är det förbjudet att kalla det folkmord. Det kan till och med leda till fängelsestraff på grund av en lag som förbjuder anti-turkisk aktivitet.

 

Vad beror då denna mentalitet på som man som kristen så ofta möter i svensk offentlighet? Svaret är att det finns en postkolonial diskurs som delar in världshistorien i två stora grupper: offer och förövare. Förövaren är en vit, oftast manlig, kristen. Offren är oftast utomeuropéer och anhängare av andra religioner. Låt mig då först säga att denna bild stämmer i flera avseenden. Européer och kristna har utfört övergrepp under världshistorien. Detta känner vi också väl till och är något som vi bör kompensera och ta ansvar för.

 

Bilden är dock grovhuggen och dikotom, fördummande, då den enbart ser kristna och européer som förövare. Slavhandel förekom exempelvis under flera hundra år med människor från Östeuropa vilka såldes på marknader i Mellanöstern. Ovan nämnde jag ett helt folkmord. Man kan också tillägga att Muslimska brödraskapet ofta kidnappar kristna barn och kvinnor i Egypten.

 

Vi har en pågående slakt på bland andra kristna i Syrien. Vi har kristna som dödats och fördrivits från Irak. Det finns givetvis även positiva exempel på motsatsen då muslimer i Egypten försvarat kristna kyrkor och egendomar mot det Muslimska brödraskapet och lokala radikala salafiter.

 

 Syriens sunnimuslimska stormufti brukade som regel fira julafton med kristna syrianer och fördömde med kraft den radikala islamismens uppfattning om kristna kvinnor som haram, något orent. Vi måste kunna se och våga prata om allt detta öppet och inte vara präglade av en postkolonial diskurs som förenklar, fördummar och försvårar vår världsbild.

 

 Som kristen skall jag inte ständigt behöva presentera starka filosofiska argument eller visa upp mina akademiska examina i olika ämnen för att vara trovärdig. Ändå är det just här vår kultur har hamnat.

  

Det är dags att göra upp med den vänsterradikala mentalitet som fortfarande präglar svensk offentlig debatt varje gång någon talar öppet om sin kristna tro eller blir presenterad eller ”avslöjad” som just kristen. Jag är stolt över min kristna tro. Den har verkligen fördjupat min världsbild och förbättrat min människosyn.
Nikodemus Ungh 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler