Krönika: Det odelade samhället
Stefan Pehrson reflekterar över samhällets organiserande princip och förutsättningarna för gemenskap utifrån första maj som historisk bakgrund.
Krönika: Det odelade samhället
Publicerades 2015-05-01

 2015-05-01

 

Redan franska revolutionen skilde på människor. Efter att ha inletts mera prövande och idealistiskt yrkade i slutet av 1792 de radikala bland revolutionärerna på kung Ludvig XVI:s avrättning. Han skulle ”dömas för brottet att han varit kung”. Eftersom han inte fått sin makt av det suveräna folket var han en usurpator, som själv tagit makten.

 

Ledaren advokaten Maximilien Robespierre ville i sitt tal inför nationalkonventet 3 december inte kalla det en process eller ledamöterna för domare. Han slutsats är helt mekanisk, med revolutionen som utgångspunkt:

 

”Att föreslå inledandet av en process mot Ludvig är en antirevolutionär tanke, för därigenom ifrågasätter man själva revolutionen. Om Ludvig kan kan bli föremål för en process, så kan han också frikännas, han kan befinnas oskyldig. Ja, han antas vara oskyldig tills han är dömd. Men om Ludvig kan antas vara oskyldig, hur går det då med revolutionen? Är den inte underkastad ovisshet, tvivel? Om Ludvig är oskyldig, då blir frihetens försvarare brottslingar, och rebellerna [mot folkets suveränitet] skulle vara sanningens vänner och den förtryckta oskuldens beskyddare. /.../ Med djup smärta uttalar jag därför den ödesdigra sanningen: det är bättre att Ludvig dör än att hundra tusen dygdiga medborgare omkommer. Ludvig måste dö därför att fäderneslandet måste leva.”

 

Resonemanget är helt strukturellt. Det innebär inte bara att absolut kungadöme av Guds nåde fördöms, utan att folkets suveränitet sätts i Guds ställe som yttersta princip, över mänskligt liv och död.

 

Idag ser vi samma tradition återupplivad inom radikalfeminismen, bland dem som ser rasism där det inte handlar om raser och inom den autonoma vänstern. Ja, man går ännu längre; den egna upplevda identiteten formuleras som ett krav mot det gemensamma samhället.

 

Varför har vi då en gemensam ordning? Varför är det – om något – inte förtryck att alls ha lagar som man måste följa eller diskriminering att ha en riksdag som får bestämma vilka lagarna ska vara? Om det ekonomiska eller sociala egentligen är det som styr, varför då inte arbeta ekonomiskt eller socialt? Om könet inte har betydelse, varför då ställa krav utifrån det?

 

Samhället handlar per definition om det gemensamma. Inte att alla är lika, att de har lika eller att de fungerar lika. Vissa saker är gemensamma, som behovet av utbildning, säkerhet, vård och respekt. I förhållande till de naturligt manifesterade enheterna, familjerna, arbetar staten utanför dem med fixerade ordningar och samhället mellan dem med inbördes hjälp och medmänsklighet. Liksom en familj kan stöda en annan när skäl och möjlighet finns, kan ett samhälle stöda ett annat. Men de kan inte upplösas, förnekas eller motarbetas. Familjen måste vara kvar för att samhället ska vara kvar, och utan samhälle kan vi inte ha en gemenskap, för vilkens bevarande statens fasta ordningar kan motiveras. Individer är vi allihopa, och framhållandet av det egna individskapet är tomt skryt.

 

Därför behöver vi ingen politik som bygger på kamp mellan olika grupper, det må vara sociala så kallade klasser, de politiserade könen eller människor som valt att flytta till ett nytt land och de som valt att bo kvar. Samhället bygger på gemenskap, inte kamp. Den som inte accepterar en gemensam ordning accepterar inte samhället som sådant.

 

Därför bortfaller även behovet av en särskild dag, som hävdar och hyllar kampen mellan grupper. Som utnyttjar den gemensamma ordningen för att ställa grupper mot varandra.

 

Första maj har inte alls börjat som en arbetarklassens dag. Under tidig medeltid användes först 1 mars som en dag för frankiska kungar att mönstra sitt manskap och hålla rådsförsamling. För klimatets skull flyttades dagen år 755 till 1 maj. Firandet fortlevde sedan utan politiska aspekter, främst i städerna, i form av stridslekar och skyttetävlingar. Festen spreds ut över nordvästra Europa och – via Tyskland – till Skandinavien. En gammal germansk vårsed att ”maja” med grönt togs in. Nu uppkom ”majstången”, som på grund av klimatet hos oss flyttats till midsommar.

 

Samtidigt hade majfirandet en stark kyrklig förankring. Under medeltiden var 1 maj helgondag för apostlarna Filippos och Jakob. Under 1400-talet övergick fokus till Sankta Valborg, firad samma dag. Då 1 maj samtidigt blev sista dagen före en fasta 3 maj uppfattades den som ett slags fastlag med rum för gyckel och upptåg. Detta präglade sederna för många hantverkslag och köpmannagillen. I början av 1500-talet uppförde djäknarna (elever) sång och gyckelspel på dagen. På landsbygden gjorde drängarna likadant. Utflykter i det gröna blev i senare tid ett borgerligt förstamajnöje. Samtidigt utvecklades bland studenterna i Lund och Uppsala ett valborgs- och förstamajfirande, som kan gå tillbaka på djäknarnas majfest.

 

Efter denna långa utveckling var det först 1889 som 1 maj blev en internationell dag för arbetardemonstrationer. 1939 blev den i vårt land ”helgdag” utan kyrklig karaktär. Än idag fungerar den som en högtidsdag för dem som använder den gemensamma ordningen för att kollektivistiskt dela in människor i grupper, som man påstår befinner sig i kamp med varandra. Det är dags för folket att gemensamt tacka nej till detta.

 

Stefan Pehrson har en fil kand. i kyrkohistoria och är medlem i Kristna Värdepartiet

 

 

 


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.