Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Jobbskaparskojarna - Morgonbladet

Jobbskaparskojarna
Åke Sundström avslöjar hur våra folkvalda i själva verket inte bara bedriver en arbetsmarknadspolitik utan också en ekonomisk politik som motverkar sitt eget syfte och som konsekvent ger ett lägre välstånd och högre arbetslöshet.
Jobbskaparskojarna
Publicerades 2015-06-24 © Pixabay

 

 


Det pågår ett politiskt krig om vilket parti eller block som är bäst på arbetslöshetsbekämpning. Alliansregeringen påstod sig, via jobbskatteavdraget, ha ”skapat” bort emot 200 000 nya jobb. Nu kontrar Stefan Löfven med löftet att göra Sverige till Europamästare i denna gren.

 

Men i båda fallen handlar det om osanna och ohederliga förespeglingar.


Vad värre är: de som borde kunna hjälpa väljarna till rätta, ekonomerna, är precis lika samvetslösa som partierna. Ingen enda professor har haft kurage att peka finger åt de nakna kejsarna. En och annan, bl a Lars Calmfors, har framfört försiktiga invändningar, men aldrig talat ur skägget på begriplig svenska.


Den enkla sanningen är att politiker varken kan eller bör skapa några jobb, i varje fall inte med de metoder som i dag används.

 

Firma Borg & Andersson, pjäsens huvudaktörer och eniga om det mesta, kan bara OMFÖRDELA jobb - mellan individer, branscher och regioner men också över tid; en regering har makt att kortsiktigt sänka arbetslösheten med hjälp av sina jobbskaparprojekt , men sådana insatser skapar inga varaktiga jobb och innebär bara att problemen skjuts på framtiden.


I en marknadsekonomi, som ju Sverige påstår sig vara, är politikens uppgift i stället att lämna näringslivet i fred och fokusera på att via kloka systemval (nej till planhushållning, ja till frihandel) skapa ett gynnsamt företagsklimat som uppmuntrar till investeringar, sparande och bevarat välstånd. Därmed också till ökad och t o m full sysselsättning.


Jobbskaparskojarnas gemensamma lilla knep är att hålla tyst om att de 100-tals miljarder som arbetsmarknadspolitiken kostar måste finansieras på ett eller annat sätt.

 

Genom att höja skatterna på annat, minska statens utgifter eller skjuta betalningen på framtiden med hjälp av ökad upplåning (budgetunderskott) eller negativa realräntor. Det finns som bekant inga gratisluncher. Inte heller några gratispengar, även om riksbanken skapar det intrycket med sin extrema lågräntepolitik.


Förr eller senare måste allting betalas och då uppstår ett sysselsättningsbortfall, via minskad köpkraft och lägre investeringar.

 

Politikerna - och möjliggörarna i form av tigande ekonomer - anser sig ha rätt att helt sonika tiga om denna ofrånkomliga konsekvens. Väljarna vilseleds och demokratin undergrävs.

 

Och ytterst sällan påminner någon finansminister om att målet full sysselsättning blir meningsfullt bara om det handlar om ”riktiga” jobb. Sysselsättning är inget självändamål utan ett medel för att skapa försörjning och välstånd.

 

Anställningar som bygger på statliga subventioner och bidrag leder tvärtom till LÄGRE välstånd – ett faktum som mörkas med hjälp av maktelitens allra skamligaste lögn: påståendet att BNP är ett mått på välstånd.

 

Ett annat problem är att SCB publicerar politiskt vinklad jobbstatistik. Det sakligt korrekta är att mäta arbetslösheten som skillnaden mellan önskat antal arbetstimmar och de faktiskt utförda.

 

I dag är det gapet med säkerhet över 40 procent. Konkret: på en fungerande arbetsmarknad skulle arbetsinsatserna nära nog fördubblas och Reinfeldts ”utanförskap” elimineras.

 

I det verbala trixandet ingår också, föga överraskande, att förneka det uppenbara sambandet mellan löner och sysselsättning.

 

Massarbetslöshet betyder att lönekostnaderna drivits upp till en alltför hög nivå eller att lönestrukturen är felaktig - t ex genom att lönespridningen i en bransch (eller mellan branscher) är för liten (eller ibland tvärtom för stor), jämfört med vad som vore motiverat med hänsyn till skillnaden i faktiska prestationer.

 

Lägre ingångslöner skulle ha väldigt positiva effekter.

 

Så arbetsmarknaden inte alls är någon ”marknad” i ordets rätta betydelse, utan i hög grad, fast i det fördolda, styrd av våra politiker, framför allt genom att staten övertagit ansvaret för att försörja alla arbetslösa.

 

Därmed har facken fått ett klart övertag i löneförhandlingarna, medan partiledarna biter huvudet av skam med sina påståenden om att lönerna bestäms i ”fria” förhandlingar mellan marknadens parter.

 

Sysselsättningsproblemets lösning är lika enkel som politiskt ”omöjlig” (i betydelsen tabubelagd): att skrota dagens planekonomiska systemfel och återskapa en fri, fungerande arbetsmarknad.

 

Så kan ske genom att staten tvingar facken och arbetsgivarna att gemensamt stå för de kostnader som obalanserade löneavtal leder till. Eller att de fackföreningsägda A-kassorna avvecklas och överförs till den faktiska huvudfinansiären, d v s staten via Försäkringskassan.

 

I det senare fallet bör samtidigt ersättningen vid arbetslöshet sänkas betydligt och i enlighet med likabehandlingsprincipen (knäsatt i Per Albins Hanssons bekanta folkhemstal om ”kelgrisar och svarta får”) utgå med samma belopp för alla, inte variera med inkomsten.

 

I brist på sådana reformer borde politikerna i varje fall och i anständighetens namn erkänna att arbetslösheten är en produkt av politiska beslut och med ett penndrag skulle kunna avskaffas, men att de själva föredrar att rulla tummarna och kortsiktigt låter de arbetslösa och skattebetalarnas stå för notan.

 

Långsiktigt är det våra barnbarn som tvingas ta hand om konsekvenserna: ekonomisk stagnation och sjunkande välstånd. Framtidsimperialism är 7-klöverns gemensamma mantra.

 

 

Åke Sundström

 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler