Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Krönika: Människovärdet, de ofödda och kvinnosynen - Morgonbladet

Krönika: Människovärdet, de ofödda och kvinnosynen
För att kunna tala om människovärde måste detta gälla alla människor. Att kvinnor blir gravida vid en sexualakt är en del av deras kropp, inte emot den. Vi måste ta ställning både för de ofödda och för en sanningsenlig kvinnosyn, skriver Stefan Pehrson.
Krönika: Människovärdet, de ofödda och kvinnosynen
Publicerades 2015-09-18 © Pixabay
Om vi över huvud taget hänvisar till människovärde så måste detta gälla alla människor. Samtidigt måste man konstatera att för att denna tanke ska vara trovärdig så måste man hänvisa till någon högre makt, som har en avsikt med människan. Men hur ska vi annars förklara människovärdet? Men vad skulle hända om vi avstod från att hävda det?

En god måttstock på vad talet om människovärdet egentligen är värt, är behandlingen av de allra mest hjälplösa och beroende: de ofödda barnen. Människovärdet måste ju också gälla den process då en människa tar form. Att man redan från befruktningen är en människa är en nödvändighet. När skulle man annars bli det – vad skulle man annars vara innan dess?

Det är ett vetenskapligt faktum: fostret har eget så kallat DNA (arvsmassan, den biologiska identiteten), egen blodgrupp osv. Människor i allmänhet inser att det är så här. Man inte kan skära av människoidentiteten mitt i processen.

Alla förstår ju att man inte blir människa vid själva födelsen. Man har då i stället redan varit det så lång tid att man är färdig att födas. Gränsen för när detta börjar måste sättas till befruktningen. Ändå kommer invändningar av olika slag. Men de har inte vetenskapen med sig.

Den vanligaste invändningen handlar, mycket riktigt, om att man helt enkelt förskjuter fokus, nämligen till feminismens dogmatiska fixering vid kvinnans frihet och oberoende. Att kvinnan spelar en unik roll vid varje människas – manlig som kvinnlig – tillkomst står klart för var och en.

Mannen har också han sin unika roll, men alla har vi burits av en kvinna inuti hennes egen kropp – för att kunna födas fram, så småningom krypa omkring, sedan börja gå och omsider springa omkring med allt större energi.

Till sist blir vi vuxna. Men den plats som vi börjar vår mänskliga existens i är kvinnans kropp – sådan är den. Det är inget missförstånd och ingen politisk fråga. Det är inte mannens påfund eller kvinnans val.

Ändå är den vanligaste invändningen mot fostrets helgd att ”kvinnan har rätt till sin kropp”. Som svar brukar man påpeka att barnet har sin kropp, som det har rätt till. Och det är rätt. – Men har då inte kvinnan rätt till sin, frågar man uppfordrande.

Men vilken kropp är det hon har? Det är den kropp som faktiskt blir gravid när kvinnan har sexuellt umgänge med en man. Det är det som är kvinnans kropp. Vad feminismen egentligen säger är att kvinnan har rätt mot sin kropp, inte till den.

Måttstocken är tydligen mannen. Han är fysiskt sett fri och oberoende även efter umgänget med kvinnan, därför måste kvinnan också vara det. – Ett rent dogmatisk jämställande mellan två som – faktiskt – är olika. Att kvinnan egentligen inte är sådan accepteras inte. Därför är feminismen egentligen emot kvinnan, medan de som hävdar det naturliga med en graviditet är för kvinnan.
 
För övrigt hyllas med detta egentligen egoism: att den ena kommer undan lättare uppfattas som en orättvisa; att män ibland flyr undan sitt ansvar överflyttas – som en rättighet att likställas – till kvinnan.

Sedan fri abort infördes i Sverige nyåret 1975 har omkring 1,3 miljoner ofödda dödats – av legitimerade läkare, i enlighet med lagen. Totalt utförs omkring 36 000 aborter årligen i vårt lilla land, hundra om dagen.

Av alla graviditeter avbryts så mycket som en fjärdedel genom abort. Bland tonåringar är siffran mycket högre, i genomsnitt fyra av fem, varav 95 % vid 15 år och 67 % vid 19 år (SCB, 2011). När man – ofta politiker – talar om att vi åtminstone har ett ”minskat antal tonårsaborter” utgår minskningen alltså från exceptionellt höga siffror.

Man kan också notera att officiell statistik ofta talar om antalet aborter per kvinnor ”i fertil ålder”, vilket ju inte mäter andelen av de fall då ingreppet verkligen kan ske, då kvinnan faktiskt är gravid.

I hela världen görs åtminstone 40 miljoner (lagliga) aborter – per år. I USA har det sedan 1974 varit omkring 50 miljoner. Nyare siffror säger att Kina sedan 1971 med sin ett-barnspolitik (införd 1979) genomfört 329 miljoner aborter!

Det är en skyldighet för oss, som både ser nödvändigheten av att skydda det ofödda barnet och att respektera kvinnan för det hon verkligen är, att tänka på vad som kan åstadkommas politiskt.

Egentligen är det ju politiken som ligger bakom de förändringar till det sämre som vi har idag. Den kan således på politisk väg vändas åt det motsatta hållet.

Det enda alternativet är totalförbud för aborter. När man talar om att sänka tidsgräsen för abort ska man veta att minst tre fjärdedelar av aborterna görs redan före nionde veckans utgång.

När vi röstar och engagerar oss politiskt påverkar vi som väljare, och vi måste driva fram en politik som får dödandet av ofödda människor att helt upphöra. Vi får inte heller godta en framställning av kvinnan som strider mot hennes verkliga natur. Annars står vi inte för människovärdet.

Stefan Pehrson

                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler