Krönika: Människovärdet, de ofödda och kvinnosynen
För att kunna tala om människovärde måste detta gälla alla människor. Att kvinnor blir gravida vid en sexualakt är en del av deras kropp, inte emot den. Vi måste ta ställning både för de ofödda och för en sanningsenlig kvinnosyn, skriver Stefan Pehrson.
Krönika: Människovärdet, de ofödda och kvinnosynen
Publicerades 2015-09-18 © Pixabay
Om vi över huvud taget hänvisar till människovärde så måste detta gälla alla människor. Samtidigt måste man konstatera att för att denna tanke ska vara trovärdig så måste man hänvisa till någon högre makt, som har en avsikt med människan. Men hur ska vi annars förklara människovärdet? Men vad skulle hända om vi avstod från att hävda det?

En god måttstock på vad talet om människovärdet egentligen är värt, är behandlingen av de allra mest hjälplösa och beroende: de ofödda barnen. Människovärdet måste ju också gälla den process då en människa tar form. Att man redan från befruktningen är en människa är en nödvändighet. När skulle man annars bli det – vad skulle man annars vara innan dess?

Det är ett vetenskapligt faktum: fostret har eget så kallat DNA (arvsmassan, den biologiska identiteten), egen blodgrupp osv. Människor i allmänhet inser att det är så här. Man inte kan skära av människoidentiteten mitt i processen.

Alla förstår ju att man inte blir människa vid själva födelsen. Man har då i stället redan varit det så lång tid att man är färdig att födas. Gränsen för när detta börjar måste sättas till befruktningen. Ändå kommer invändningar av olika slag. Men de har inte vetenskapen med sig.

Den vanligaste invändningen handlar, mycket riktigt, om att man helt enkelt förskjuter fokus, nämligen till feminismens dogmatiska fixering vid kvinnans frihet och oberoende. Att kvinnan spelar en unik roll vid varje människas – manlig som kvinnlig – tillkomst står klart för var och en.

Mannen har också han sin unika roll, men alla har vi burits av en kvinna inuti hennes egen kropp – för att kunna födas fram, så småningom krypa omkring, sedan börja gå och omsider springa omkring med allt större energi.

Till sist blir vi vuxna. Men den plats som vi börjar vår mänskliga existens i är kvinnans kropp – sådan är den. Det är inget missförstånd och ingen politisk fråga. Det är inte mannens påfund eller kvinnans val.

Ändå är den vanligaste invändningen mot fostrets helgd att ”kvinnan har rätt till sin kropp”. Som svar brukar man påpeka att barnet har sin kropp, som det har rätt till. Och det är rätt. – Men har då inte kvinnan rätt till sin, frågar man uppfordrande.

Men vilken kropp är det hon har? Det är den kropp som faktiskt blir gravid när kvinnan har sexuellt umgänge med en man. Det är det som är kvinnans kropp. Vad feminismen egentligen säger är att kvinnan har rätt mot sin kropp, inte till den.

Måttstocken är tydligen mannen. Han är fysiskt sett fri och oberoende även efter umgänget med kvinnan, därför måste kvinnan också vara det. – Ett rent dogmatisk jämställande mellan två som – faktiskt – är olika. Att kvinnan egentligen inte är sådan accepteras inte. Därför är feminismen egentligen emot kvinnan, medan de som hävdar det naturliga med en graviditet är för kvinnan.
 
För övrigt hyllas med detta egentligen egoism: att den ena kommer undan lättare uppfattas som en orättvisa; att män ibland flyr undan sitt ansvar överflyttas – som en rättighet att likställas – till kvinnan.

Sedan fri abort infördes i Sverige nyåret 1975 har omkring 1,3 miljoner ofödda dödats – av legitimerade läkare, i enlighet med lagen. Totalt utförs omkring 36 000 aborter årligen i vårt lilla land, hundra om dagen.

Av alla graviditeter avbryts så mycket som en fjärdedel genom abort. Bland tonåringar är siffran mycket högre, i genomsnitt fyra av fem, varav 95 % vid 15 år och 67 % vid 19 år (SCB, 2011). När man – ofta politiker – talar om att vi åtminstone har ett ”minskat antal tonårsaborter” utgår minskningen alltså från exceptionellt höga siffror.

Man kan också notera att officiell statistik ofta talar om antalet aborter per kvinnor ”i fertil ålder”, vilket ju inte mäter andelen av de fall då ingreppet verkligen kan ske, då kvinnan faktiskt är gravid.

I hela världen görs åtminstone 40 miljoner (lagliga) aborter – per år. I USA har det sedan 1974 varit omkring 50 miljoner. Nyare siffror säger att Kina sedan 1971 med sin ett-barnspolitik (införd 1979) genomfört 329 miljoner aborter!

Det är en skyldighet för oss, som både ser nödvändigheten av att skydda det ofödda barnet och att respektera kvinnan för det hon verkligen är, att tänka på vad som kan åstadkommas politiskt.

Egentligen är det ju politiken som ligger bakom de förändringar till det sämre som vi har idag. Den kan således på politisk väg vändas åt det motsatta hållet.

Det enda alternativet är totalförbud för aborter. När man talar om att sänka tidsgräsen för abort ska man veta att minst tre fjärdedelar av aborterna görs redan före nionde veckans utgång.

När vi röstar och engagerar oss politiskt påverkar vi som väljare, och vi måste driva fram en politik som får dödandet av ofödda människor att helt upphöra. Vi får inte heller godta en framställning av kvinnan som strider mot hennes verkliga natur. Annars står vi inte för människovärdet.

Stefan Pehrson

                           
Annons:


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Islamistiska Regler i Danska Skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.
Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.
Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!