Krönika: Människovärdet, de ofödda och kvinnosynen
För att kunna tala om människovärde måste detta gälla alla människor. Att kvinnor blir gravida vid en sexualakt är en del av deras kropp, inte emot den. Vi måste ta ställning både för de ofödda och för en sanningsenlig kvinnosyn, skriver Stefan Pehrson.
Krönika: Människovärdet, de ofödda och kvinnosynen
Publicerades 2015-09-18 © Pixabay
Om vi över huvud taget hänvisar till människovärde så måste detta gälla alla människor. Samtidigt måste man konstatera att för att denna tanke ska vara trovärdig så måste man hänvisa till någon högre makt, som har en avsikt med människan. Men hur ska vi annars förklara människovärdet? Men vad skulle hända om vi avstod från att hävda det?

En god måttstock på vad talet om människovärdet egentligen är värt, är behandlingen av de allra mest hjälplösa och beroende: de ofödda barnen. Människovärdet måste ju också gälla den process då en människa tar form. Att man redan från befruktningen är en människa är en nödvändighet. När skulle man annars bli det – vad skulle man annars vara innan dess?

Det är ett vetenskapligt faktum: fostret har eget så kallat DNA (arvsmassan, den biologiska identiteten), egen blodgrupp osv. Människor i allmänhet inser att det är så här. Man inte kan skära av människoidentiteten mitt i processen.

Alla förstår ju att man inte blir människa vid själva födelsen. Man har då i stället redan varit det så lång tid att man är färdig att födas. Gränsen för när detta börjar måste sättas till befruktningen. Ändå kommer invändningar av olika slag. Men de har inte vetenskapen med sig.

Den vanligaste invändningen handlar, mycket riktigt, om att man helt enkelt förskjuter fokus, nämligen till feminismens dogmatiska fixering vid kvinnans frihet och oberoende. Att kvinnan spelar en unik roll vid varje människas – manlig som kvinnlig – tillkomst står klart för var och en.

Mannen har också han sin unika roll, men alla har vi burits av en kvinna inuti hennes egen kropp – för att kunna födas fram, så småningom krypa omkring, sedan börja gå och omsider springa omkring med allt större energi.

Till sist blir vi vuxna. Men den plats som vi börjar vår mänskliga existens i är kvinnans kropp – sådan är den. Det är inget missförstånd och ingen politisk fråga. Det är inte mannens påfund eller kvinnans val.

Ändå är den vanligaste invändningen mot fostrets helgd att ”kvinnan har rätt till sin kropp”. Som svar brukar man påpeka att barnet har sin kropp, som det har rätt till. Och det är rätt. – Men har då inte kvinnan rätt till sin, frågar man uppfordrande.

Men vilken kropp är det hon har? Det är den kropp som faktiskt blir gravid när kvinnan har sexuellt umgänge med en man. Det är det som är kvinnans kropp. Vad feminismen egentligen säger är att kvinnan har rätt mot sin kropp, inte till den.

Måttstocken är tydligen mannen. Han är fysiskt sett fri och oberoende även efter umgänget med kvinnan, därför måste kvinnan också vara det. – Ett rent dogmatisk jämställande mellan två som – faktiskt – är olika. Att kvinnan egentligen inte är sådan accepteras inte. Därför är feminismen egentligen emot kvinnan, medan de som hävdar det naturliga med en graviditet är för kvinnan.
 
För övrigt hyllas med detta egentligen egoism: att den ena kommer undan lättare uppfattas som en orättvisa; att män ibland flyr undan sitt ansvar överflyttas – som en rättighet att likställas – till kvinnan.

Sedan fri abort infördes i Sverige nyåret 1975 har omkring 1,3 miljoner ofödda dödats – av legitimerade läkare, i enlighet med lagen. Totalt utförs omkring 36 000 aborter årligen i vårt lilla land, hundra om dagen.

Av alla graviditeter avbryts så mycket som en fjärdedel genom abort. Bland tonåringar är siffran mycket högre, i genomsnitt fyra av fem, varav 95 % vid 15 år och 67 % vid 19 år (SCB, 2011). När man – ofta politiker – talar om att vi åtminstone har ett ”minskat antal tonårsaborter” utgår minskningen alltså från exceptionellt höga siffror.

Man kan också notera att officiell statistik ofta talar om antalet aborter per kvinnor ”i fertil ålder”, vilket ju inte mäter andelen av de fall då ingreppet verkligen kan ske, då kvinnan faktiskt är gravid.

I hela världen görs åtminstone 40 miljoner (lagliga) aborter – per år. I USA har det sedan 1974 varit omkring 50 miljoner. Nyare siffror säger att Kina sedan 1971 med sin ett-barnspolitik (införd 1979) genomfört 329 miljoner aborter!

Det är en skyldighet för oss, som både ser nödvändigheten av att skydda det ofödda barnet och att respektera kvinnan för det hon verkligen är, att tänka på vad som kan åstadkommas politiskt.

Egentligen är det ju politiken som ligger bakom de förändringar till det sämre som vi har idag. Den kan således på politisk väg vändas åt det motsatta hållet.

Det enda alternativet är totalförbud för aborter. När man talar om att sänka tidsgräsen för abort ska man veta att minst tre fjärdedelar av aborterna görs redan före nionde veckans utgång.

När vi röstar och engagerar oss politiskt påverkar vi som väljare, och vi måste driva fram en politik som får dödandet av ofödda människor att helt upphöra. Vi får inte heller godta en framställning av kvinnan som strider mot hennes verkliga natur. Annars står vi inte för människovärdet.

Stefan Pehrson

                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.