Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Krönika: Den tvåkulturella frågan - Morgonbladet

Krönika: Den tvåkulturella frågan
Stamkulturen med dess etiska ansvar gentemot den egna gruppen är egentligen oförenlig med en ordning som gäller för alla, och som därmed en stat kan byggas på. Därför måste vi välja en av dem, skriver Stefan Pehrson.
Krönika: Den tvåkulturella frågan
Publicerades 2015-07-21 © Pixabay
 
En gång behärskades vårt land av vad som kan kallas ätt- eller stamkultur. Med den följde en etik: det som är bra för stammen är rätt.
 
Blodshämnden under vikingatiden innebar inte bara en ursäkt utan en plikt att hämnas en blodsförvant, en släkting, som dödats. Man skulle då döda någon av den andra släkten. Innan detta skett hade man inte bevisat sin heder.
 
Blodshämnden var bland det första som kristna härskare försökte få bort när de kommit till makten. Den hindrade rättskipning efter en princip, en allmänt gällande lagkod. Ofta tog det lång tid.
 
Med den kristna tiden följde ett uppsving för kungamakten. Kungen ansågs insatt av Gud. Med detta följde också en gemensam rättsordning för alla. Rättsfall skulle överlämnas till överheten.
 
Kristendomen kunde – och kan – motivera en sådan ordning. En högre makt kan ge en högre ordning. Gruppintressena fick träda tillbaka för en allmän rätt, stamkulturen för vad man kanske kan kalla för ansvarskultur. Rätten definieras inte horisontellt – mellan människor – utan vertikalt – från Gud till människa.

På detta sätt uppstod vad vi kallar stater, inrättningar där rätten är anonym, oberoende av vem den felande eller den drabbade är. Även om lagar ändras motiveras de med att de är giltiga för alla.
 
Ett inte tillräckligt uppmärksammat fenomen i vår politiska kultur är att vi ständigt indelas i grupper. I tilltagande grad har det inte handlat om konkreta grupper utan om abstrakta, som ”ensamstående mödrar” eller ”lågutbildade”, vilka egentligen aldrig träffas i grupper utan bara har något gemensamt.
 
Detta har blivit en del av den socialistiska berättelsen, att grupper som inte verkligen är det, konstrueras för att stödja retoriken inför väljarna om att ”vi arbetar för din grupp”.
  
Allt mer handlar det dock nu om verkliga, konkreta grupper. Invandringen har inneburit människor med helt andra kulturer har tagit plats ibland oss. Inte sällan handlar detta om rena stamkulturer där intresset för den egna släkten och hedern styr handlingarna.
 
Genom det olyckliga bidragssystemet har människor isolerats med sina medförda kulturer, umgåtts främst med varandra, och aldrig definitivt konfronterats med landets kultur.
  
Unga som växer upp i sådana hem solidariserar sig ofta med hemkulturen samtidigt som de genom skolan lär sig svenska och har en öppning utåt det svenska samhället. Däremot kan de känna motstånd mot att ta steget ut i detta. Det handlar inte om att kritisera ”svensk kultur” utan om att faktiskt vägra ta del av den.
  
Internationella skrivbordsideologer har i denna fråga trollat fram begreppet ”mångkultur” eller ”det mångkulturella samhället”. Enligt denna idé finns i ett samhälle flera kulturer, som egentligen är jämbördiga. Att hålla sig till sin egen ”grupp” ses då som naturligt. Inget behöver ändras; allt beror på tolerans.
 
I verkligheten finns inget sådant samhälle. Men så länge det handlar om att ta emot klagar man inte på att sättas sida vid sida med med andra grupper. Problemet är att den kultur man behåller, den kommer man också att kämpa för, och dem som tillhör denna grupp solidariserar man sig med.
 
Förr eller senare tar en kultur ledningen och makten. Stamkulturen gynnar inte bara stammedlemmarna utan bildar en egen rättskod, stametik.
 
Vi måste därför välja mellan två oförenliga typer av kultur, stamkultur eller ansvarskultur – om detta nu är det bästa namnet på den senare. Har vi ansvar inför våra egna fränder eller inför en högre ordning?
 
Det är sant att detta senare förutsätter en högre makt, vilket är en religiös föreställning, men vilka alternativ har vi? Vad är den historiska erfarenheten? Varifrån kom det som en gång fungerade?Stefan Pehrson 

                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler