Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Behövs invandring för äldrevården? - Morgonbladet

Behövs invandring för äldrevården?
Är låg nativitet och fler vårdkrävande åldringar ett argument för ökad invandring, som Göran Greider och många andra påstår? Inte alls, hävdar vår krönikör, nationalekonomen Åke Sundström. Det finns enklare, bättre och framför allt billigare lösningar.
Behövs invandring för äldrevården?
Publicerades 2015-09-07 © Pixabay

Dagens nära nog helöppna gränser innebär ett försnillande av oerhört många miljarder av skattebetalarnas pengar. Lika allvarligt är att den MP-inspirerade invandringspolitiken saknar demokratisk förankring. Det är ingen nyhet att det ljugs mycket i politiken, väldigt ogenerat dessutom.

Jag har tidigare skrivit om SCB:s trixande med inflationsstatistiken. Att göra svart till vitt är de så kallade spinndoktorernas1 specialitet och i den branschen är kunskapsnivån hög, dessvärre.

Just nu är asylpolitiken ett hett ämne och myterna står som spön i backen, precis som höstregnet. Socialdemokraternas favoritpoet, Göran Greider, är en av många som vevar det falskklingande solidaritetspositivet, nu senast i gratistidningen Metro (24/8).

Hans tes är att det föds för få barn i Europa, därför finns det inga som kan ta hand om framtidens vårdkrävande åldringar.

Ett tillskott av utländsk arbetskraft via ökat flyktingmottagande framstår i hans ögon som absolut nödvändigt. Det är en både bestickande och vanlig argumentering. Fast osann.

För att leda det ena eller det andra i bevis krävs bättre underlag än oro för vårdhemmens personalrekrytering. T ex en samhällsekonomisk analys, som informerar om vad som bäst gagnar medborgarkollektivet (AB Sverige).

Naturligt nog är den metodiken inte Greiders starkaste sida, inte heller riksdagsledamöternas. Och sådana beräkningar är onekligen ganska komplicerade, men det räcker långt att nämna några av de många argument som INTE får läggas till grund för en kalkyl av detta slag:


- att sysselsättningen ökar 
- att exporten ökar eller importen minskar 
- att statens budgetbalans förbättras 
- att folkmängden ökar


Varför, jo därför att på sådana grunder kan vad som helst ”bevisas”och beskrivas som lönsamt. Även kaffeodling på småländska höglandet och ett i sista minuten stoppat Stålverk 80. Väldigt elementärt, men sorgligt nedtystat iden ohederliga svenska debatten.

Lika ”förbjudet” är att åberopa en påstådd brist på arbetskraft. Dels därför att själva termen är missvisande, mer korrekt att tala om obalanser mellan utbud och efterfrågan. Dels och framför allt därför att sådana problem kan och bör lösas på andra sätt, genom ökad utbildning av efterfrågad arbetskraft och/eller via förändrade relativlöner, d v s förbättrade lönevillkor för anställda i expansiva branscher.

Greiders inlaga kan således avfärdas som nonsens.

Det är betydligt värre att fackmännen, ekonomkåren, så sällan protesterar mot tankefel som dessa - och ibland själva skriver nästan lika hårdvinklade texter som vår på många (andra) sätt sympatiske och medkännande rikspoet.

Fredrik Reinfeldt har också pratat i nattmössan, när han hänvisat till att det minsann finns väldigt gott om plats i vårt glesbefolkade land. Så även i Sibirien, kunde han ha tillagt.

Fast i båda fallen av naturliga skäl: perifera lägen och ett mindre gästvänligt klimat, som gör det svårt att bedriva industriell verksamhet som saknar koppling till den nordeuropeiska tajgans främsta råvarubas, skogen.

För 100 år sedan hade vi lyckligtvis god hjälp av flera världsledande uppfinnare, av bl a dynamit och kullager, men minns också att emigrationen från Sverige likväl var mycket stor under de mer stabila och fredliga decennierna före 1914.

Ingenting talar för att vi i dag har en alltför liten befolkning, den kan snarare visa sig vara för stor, när dagens skuldberg till sist måste krympas rejält och slumrande jättar som Indien och Afrika väcks till liv och än mer skärper det globala konkurrenstrycket.

Det allra enklaste testet på invandringens lönsamhet är att fundera över vad som skulle hända om invandringen var helt fri, samtidigt som staten slopade sina bidrag. Ingen tvekan kan råda om att merparten av inströmningen då abrupt upphör. Att förneka eller förtiga sådana självklarheter är det allra värsta hyckleriet.

Samhällsekonomiska analyser i all ära, det viktigaste är än dåden demokratiska aspekten, medborgarnas åsikter. Opinionsmätningar ger besked om att de etablerade partierna (7-klövern) skulle förlora en folkomröstning i denna fråga.

Invandringspolitiken saknar i så fall demokratisk legitimitet och det avgör saken.

Inga kalkyler kan övertrumfa folkviljan – i varje fall inte i en reell demokrati. Trots frånvaron av bärande ekonomiska eller demokratiska motiv återstår en rent humanitär aspekt, en genuint god vilja att bistå nödställda.

Men den viljan behöver inte kanaliseras med hjälp av statliga flyktingförläggningar, utan lika gärna (eller hellre) verkställas i privatregi, via bidrag till hjälporganisationer, verksamma i krisregioner. Eventuellt medfinansierade av staten via ett skatteavdrag.

Som redan Ny Demokrati helt riktigt hävdade är hjälp i närområdet den överlägset mest kostnadseffektiva lösningen. Varje satsad asylmiljard gör på det sättet minst10 gånger större nytta, så även om gåvosumman stannar vid 10 procent av dagens asylbudget så blir den faktiska hjälpinsatsen lika stor eller större.

Annorlunda uttryckt: cirka 90 procent av pengarna kastas i sjön, eller kan - i Gudrun Schymans anda - lika gärna eldas upp i Almedalen, det blir en mer imponerande brasa än hennes.

Ansvaret för att detta extrema slöseri vilar på Fredrik Reinfeldt, som efter förlusten av egen riksdagsmajoritet 2010 gjorde upp med MP om deras stöd, till priset av en för Sverige helt ny asylpolitik med vidöppna dörrar.

Han försnillade medborgarnas pengar för egna taktiska syften, i konflikt med de egna partimedlemmarnas åsikter dessutom. Att Palme och andra har liknande synder på sina samveten är ingen bra ursäkt.

Detta exempel, och många fler, indikerar att Sverige i dag mest sanningsenligt måste beskrivas som en icke-demokrati, en parlamentarisk diktatur. I synnerhet efter Decemberöverenskommelsen, den veritabla statskupp som passande nog förkortas DÖ.

 

Åke Sundström


Fotnoter 

1 'Spinndoktor'spin doctor eller snurrmästaresyftar på en person som professionellt arbetar med att nå mediauppmärksamhet för politiska eller andra idéer. 

 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler