Behövs invandring för äldrevården?
Är låg nativitet och fler vårdkrävande åldringar ett argument för ökad invandring, som Göran Greider och många andra påstår? Inte alls, hävdar vår krönikör, nationalekonomen Åke Sundström. Det finns enklare, bättre och framför allt billigare lösningar.
Behövs invandring för äldrevården?
Publicerades 2015-09-07 © Pixabay

Dagens nära nog helöppna gränser innebär ett försnillande av oerhört många miljarder av skattebetalarnas pengar. Lika allvarligt är att den MP-inspirerade invandringspolitiken saknar demokratisk förankring. Det är ingen nyhet att det ljugs mycket i politiken, väldigt ogenerat dessutom.

Jag har tidigare skrivit om SCB:s trixande med inflationsstatistiken. Att göra svart till vitt är de så kallade spinndoktorernas1 specialitet och i den branschen är kunskapsnivån hög, dessvärre.

Just nu är asylpolitiken ett hett ämne och myterna står som spön i backen, precis som höstregnet. Socialdemokraternas favoritpoet, Göran Greider, är en av många som vevar det falskklingande solidaritetspositivet, nu senast i gratistidningen Metro (24/8).

Hans tes är att det föds för få barn i Europa, därför finns det inga som kan ta hand om framtidens vårdkrävande åldringar.

Ett tillskott av utländsk arbetskraft via ökat flyktingmottagande framstår i hans ögon som absolut nödvändigt. Det är en både bestickande och vanlig argumentering. Fast osann.

För att leda det ena eller det andra i bevis krävs bättre underlag än oro för vårdhemmens personalrekrytering. T ex en samhällsekonomisk analys, som informerar om vad som bäst gagnar medborgarkollektivet (AB Sverige).

Naturligt nog är den metodiken inte Greiders starkaste sida, inte heller riksdagsledamöternas. Och sådana beräkningar är onekligen ganska komplicerade, men det räcker långt att nämna några av de många argument som INTE får läggas till grund för en kalkyl av detta slag:


- att sysselsättningen ökar 
- att exporten ökar eller importen minskar 
- att statens budgetbalans förbättras 
- att folkmängden ökar


Varför, jo därför att på sådana grunder kan vad som helst ”bevisas”och beskrivas som lönsamt. Även kaffeodling på småländska höglandet och ett i sista minuten stoppat Stålverk 80. Väldigt elementärt, men sorgligt nedtystat iden ohederliga svenska debatten.

Lika ”förbjudet” är att åberopa en påstådd brist på arbetskraft. Dels därför att själva termen är missvisande, mer korrekt att tala om obalanser mellan utbud och efterfrågan. Dels och framför allt därför att sådana problem kan och bör lösas på andra sätt, genom ökad utbildning av efterfrågad arbetskraft och/eller via förändrade relativlöner, d v s förbättrade lönevillkor för anställda i expansiva branscher.

Greiders inlaga kan således avfärdas som nonsens.

Det är betydligt värre att fackmännen, ekonomkåren, så sällan protesterar mot tankefel som dessa - och ibland själva skriver nästan lika hårdvinklade texter som vår på många (andra) sätt sympatiske och medkännande rikspoet.

Fredrik Reinfeldt har också pratat i nattmössan, när han hänvisat till att det minsann finns väldigt gott om plats i vårt glesbefolkade land. Så även i Sibirien, kunde han ha tillagt.

Fast i båda fallen av naturliga skäl: perifera lägen och ett mindre gästvänligt klimat, som gör det svårt att bedriva industriell verksamhet som saknar koppling till den nordeuropeiska tajgans främsta råvarubas, skogen.

För 100 år sedan hade vi lyckligtvis god hjälp av flera världsledande uppfinnare, av bl a dynamit och kullager, men minns också att emigrationen från Sverige likväl var mycket stor under de mer stabila och fredliga decennierna före 1914.

Ingenting talar för att vi i dag har en alltför liten befolkning, den kan snarare visa sig vara för stor, när dagens skuldberg till sist måste krympas rejält och slumrande jättar som Indien och Afrika väcks till liv och än mer skärper det globala konkurrenstrycket.

Det allra enklaste testet på invandringens lönsamhet är att fundera över vad som skulle hända om invandringen var helt fri, samtidigt som staten slopade sina bidrag. Ingen tvekan kan råda om att merparten av inströmningen då abrupt upphör. Att förneka eller förtiga sådana självklarheter är det allra värsta hyckleriet.

Samhällsekonomiska analyser i all ära, det viktigaste är än dåden demokratiska aspekten, medborgarnas åsikter. Opinionsmätningar ger besked om att de etablerade partierna (7-klövern) skulle förlora en folkomröstning i denna fråga.

Invandringspolitiken saknar i så fall demokratisk legitimitet och det avgör saken.

Inga kalkyler kan övertrumfa folkviljan – i varje fall inte i en reell demokrati. Trots frånvaron av bärande ekonomiska eller demokratiska motiv återstår en rent humanitär aspekt, en genuint god vilja att bistå nödställda.

Men den viljan behöver inte kanaliseras med hjälp av statliga flyktingförläggningar, utan lika gärna (eller hellre) verkställas i privatregi, via bidrag till hjälporganisationer, verksamma i krisregioner. Eventuellt medfinansierade av staten via ett skatteavdrag.

Som redan Ny Demokrati helt riktigt hävdade är hjälp i närområdet den överlägset mest kostnadseffektiva lösningen. Varje satsad asylmiljard gör på det sättet minst10 gånger större nytta, så även om gåvosumman stannar vid 10 procent av dagens asylbudget så blir den faktiska hjälpinsatsen lika stor eller större.

Annorlunda uttryckt: cirka 90 procent av pengarna kastas i sjön, eller kan - i Gudrun Schymans anda - lika gärna eldas upp i Almedalen, det blir en mer imponerande brasa än hennes.

Ansvaret för att detta extrema slöseri vilar på Fredrik Reinfeldt, som efter förlusten av egen riksdagsmajoritet 2010 gjorde upp med MP om deras stöd, till priset av en för Sverige helt ny asylpolitik med vidöppna dörrar.

Han försnillade medborgarnas pengar för egna taktiska syften, i konflikt med de egna partimedlemmarnas åsikter dessutom. Att Palme och andra har liknande synder på sina samveten är ingen bra ursäkt.

Detta exempel, och många fler, indikerar att Sverige i dag mest sanningsenligt måste beskrivas som en icke-demokrati, en parlamentarisk diktatur. I synnerhet efter Decemberöverenskommelsen, den veritabla statskupp som passande nog förkortas DÖ.

 

Åke Sundström


Fotnoter 

1 'Spinndoktor'spin doctor eller snurrmästaresyftar på en person som professionellt arbetar med att nå mediauppmärksamhet för politiska eller andra idéer. 

 


                           
Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden
Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.
Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.